Zelensky i-a invitat pe liderii României, Angolei și Irakului la Summitul pentru Pace

22 Mai 2024
Zelensky i-a invitat pe liderii României, Angolei și Irakului la Summitul pentru Pace

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a vorbit marți cu liderii României, Angolei și Irakului și i-a invitat la Summitul pentru pace care va avea loc în Elveția în perioada 15-16 iunie, scrie Ukrinform

„Am vorbit astăzi cu liderii României, Angola și Irak. I-am invitat la Summit și i-am informat despre munca deja realizată atât pentru organizarea Summit-ului, cât și pentru eficacitatea acestuia. Carta Națiunilor Unite unește toate națiunile și toate statele sunt în mod egal interesate să se asigure că obiectivele și principiile Cartei Națiunilor Unite sunt cu adevărat un instrument de lucru pentru menținerea păcii. Pentru ca acesta să fie eficient”, a spus Volodymyr Zelensky în adresa sa video zilnică.

Volodymyr Zelensky a mai spus că a discutat despre cooperarea pentru securitate și stabilitate în Europa cu Președintele României, Klaus Iohannis. Un accent deosebit a fost pus pe cooperarea în domeniul apărării dintre Ucraina și cele două țări. Volodymyr Zelensky a mulțumit liderului român pentru pregătirea unui nou pachet de ajutor militar pentru soldații ucraineni.

Președintele ucrainean a indicat că a discutat cu omologul său din Angola, João Laurence, despre cooperarea bilaterală dintre cele două țări. Volodymyr Zelensky l-a invitat pe João Laurence să viziteze Ucraina.

Volodymyr Zelensky a discutat și cu premierul irakian Muhammad Al-Sudani despre relațiile dintre state și stabilitatea situației de securitate în lume.

„Este foarte important, în special, ca coridorul nostru maritim de export să funcționeze și ca produsele alimentare ucrainene să ajungă pe piața mondială și să nu permită lipsuri mortale. Acest lucru adaugă stabilitate regiunii Golfului și multor alte părți ale lumii. Vom continua această activitate, sporind, pe cât posibil, în condițiile unei amenințări teroriste pe scară largă din partea Rusiei, contribuția noastră la securitatea alimentară globală. Și este, de asemenea, propria noastră securitate economică - exporturi ucrainene, venituri ucrainene, locuri de muncă ucrainene în multe sectoare”, a spus președintele ucrainean.

Alte stiri din Externe

Ultima oră