Zelensky exclude cedarea de „teritoriu” pentru a pune capăt războiului: "Rusia trebuie să piardă"

16 Oct 2024
Zelensky exclude cedarea de „teritoriu” pentru a pune capăt războiului: "Rusia trebuie să piardă"

Președintele ucrainean a dezvăluit, miercuri, într-un discurs la Rada Supremă, „planul său de victorie” după ce s-a apropiat de aliații săi occidentali pentru a-i convinge să-l ajute să învingă Rusia, scrie Le Monde. 

„Pentru noi toți, ucrainenii, a fost pregătit planul de victorie”, a declarat Volodimir Zelenski deputaților, potrivit unui videoclip difuzat pe contul de Facebook al președinției.

„Planul de victorie poate fi realizat. Depinde de partenerii noștri”, a asigurat șeful statului ucrainean. 

„Insist: de partenerii noștri. Nu de Rusia. Rusia nu vrea o pace corectă. [Vladimir] Putin (…) vrea doar război. (…) Noi, ucrainenii, împreună cu partenerii noștri, trebuie să ne asigurăm că războiul nu se încheie așa cum dorește Putin. Cu toții trebuie să ne asigurăm că Rusia acceptă pacea."

Volodimir Zelensky a exclus, în cadrul prezentării sale miercuri a deputaților ucraineni a „planului de victorie”, să cedeze „teritoriu” Rusiei pentru a pune capăt războiului.

„Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista „înghețare” [a frontului] .

„Nu poate exista niciun schimb în ceea ce privește teritoriul sau suveranitatea Ucrainei ”, a spus el, adăugând că Ucraina și aliații săi trebuie să „forțeze Rusia să participe la un summit de pace și să fie gata să pună capăt războiului.

Șeful statului ucrainean a denunțat și sprijinul Chinei, Coreei de Nord și Iranului pentru efortul de război al Rusiei. „Coaliția de criminali, cu [Vladimir] Putin, include acum Coreea de Nord (...). Toată lumea vede asistența acordată de regimul iranian lui Putin. Același lucru este valabil și pentru cooperarea Chinei cu Rusia”, a subliniat Volodymyr Zelensky.

De asemenea, Volodymyr Zelensky a cerut din nou Occidentului ridicarea restricțiilor privind armele cu rază lungă de acțiune „pe întreg teritoriul ucrainean ocupat de Rusia și pe teritoriul Rusiei” , precum și continuarea ajutorului pentru „echipamentul brigăzilor de rezervă ale armatei ucrainene”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră