Zelensky e de acord cu prezența Rusiei la un viitor summit de pace

15 Iul 2024
Zelensky e de acord cu prezența Rusiei la un viitor summit de pace

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis pentru prima dată ușa discuțiilor de pace cu Rusia, spunând luni că este în favoarea prezenței Moscovei la un summit de pace care urmează, scrie Le Monde

Un prim summit pentru pace în Ucraina a avut loc la mijlocul lunii iunie în Elveția, unde au fost reprezentate câteva zeci de țări, dar Rusia nu a fost invitată, iar China, aliatul Moscovei și greutatea diplomatică, a decis să nu participe.

De atunci, Volodymyr Zelensky a spus că dorește să prezinte un „plan” pentru „o pace justă” în noiembrie . „Mi-am propus ca până în noiembrie să avem un plan complet gata” pentru a putea organiza summitul, a anunțat el luni în cadrul unei conferințe de presă la Kiev. „Cred că reprezentanții ruși ar trebui să participe la acest al doilea summit ”, a continuat el.

Președintele ucrainean nu a menționat încetarea ostilităților, ci stabilirea „un plan” care să acopere trei subiecte: securitatea energetică a Ucrainei, a cărei infrastructură a fost devastată de bombardamentele rusești, libera navigație în Marea Neagră, esențială pentru exporturi, și schimburi de prizonieri.

Cu toate acestea, aceasta este prima dată când Volodymyr Zelensky ridică ideea unor discuții cu Rusia fără retragerea prealabilă a Rusiei de pe teritoriul său. În trecut, el s-a opus oricăror negocieri cu Moscova atâta timp cât Vladimir Putin era la putere și chiar a semnat un decret care interzicea orice discuții.

Kiev a propus deja un plan de pace în 10 puncte, susținut de aliații săi occidentali, care presupune retragerea necondiționată a forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean, sau aproape 700.000 de soldați, potrivit cifrelor prezentate de Vladimir Putin. O propunere respinsă de Moscova.

Alte stiri din Externe

Ultima oră