Zelensky decide să mute Crăciunul pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie

28 Iul 2023
Zelensky decide să mute Crăciunul pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie

Ucraina va sărbători acum Crăciunul pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie asa cum obișnuia. Anunțul vine după adoptarea unei legi vineri de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Le Monde

„Poporul ucrainean a fost supus de multă vreme ideologiei ruse în aproape toate domeniile vieții, inclusiv în calendarul iulian și sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie ”, explică notificarea textului votat de deputați la jumătatea lunii iulie.

Totuși, continuă textul, „încărcarea puternică a națiunii ucrainene continuă. Lupta continuă și fructuoasă pentru identitatea lor contribuie la conștientizarea și dorința fiecărui ucrainean de a-și trăi propria viață, cu propriile tradiții, propriile sărbători” .

Mișcarea de a muta Crăciunul este cea mai recentă dintr-o serie de mișcări pe care Ucraina le-a facut în ultimii ani pentru a se distanța de Moscova: anterior a redenumit străzile și orașele care evocă epoca sovietică, de exemplu.

Legea ilustrează ruptura care a crescut între bisericile din Kiev și Moscova de câțiva ani, întărită și mai mult de invazia rusă, lansată în februarie 2022.

Alte stiri din Externe

Ultima oră