Zelensky: contraofensiva este „mai lentă decât se dorește": "Unii oameni cred că este un film de la Hollywood, nu este cazul"

21 Iun 2023
Zelensky: contraofensiva este „mai lentă decât se dorește": "Unii oameni cred că este un film de la Hollywood, nu este cazul"

Președintele Volodimir Zelensky a recunoscut că înaintarea pe câmpul de luptă a fost „mai lent decât s-a dorit”, la câteva săptămâni de la ofensiva militară a Ucrainei pentru a recuceri zonele ocupate de Rusia. Unii oameni cred că este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate imediate. Nu este cazul”, a spus el într-un interviu pentru BBC

"Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este cazul. Ceea ce este în joc este viața oamenilor”,  a spus președintele ucrainean.

Ucraina a declarat că a ocupat opt ​​sate din sudul țării în ultimele două săptămâni. Deși modeste, aceste progrese sunt cele mai mari făcute de forțele ucrainene din noiembrie, deoarece pătrund în zonele puternic fortificate și minate deținute de ruși.

Zelensky a spus că înaintarea militară nu merge ușor, deoarece 200.000 de km pătrați din teritoriul ucrainean au fost minați de forțele ruse.

„Orice dorințe ar avea unii, inclusiv încercările de a ne presa, cu tot respectul, vom avansa pe câmpul de luptă în modul în care considerăm că este cel mai bine”, a adăugat Zelensky.

 El a insistat asupra necesității ca Ucraina să primească garanții de securitate din partea NATO, dar a spus în cele din urmă că obiectivul este aderarea la alianța defensivă. Secretarul general al NATO a precizat săptămâna aceasta că nu există planuri pentru o invitație pentru Ucraina la summitul de luna viitoare din Lituania.

„[Jens] Stoltenberg știe poziția mea”, a spus liderul ucrainean „Le-am spus de multe ori: „Nu ne lua pământul de sub picioare”.

Liderul ucrainean a argumentat din nou ca Ucraina să primească F-16 fabricate din SUA și a spus că crede că piloții de vânătoare ar putea începe antrenamentele în august și că primele avioane ar putea ajunge în șase sau șapte luni.

 Zelensky a vorbit cu BBC cu ocazia conferinței despre reconstrucția Ucrainei organizată la Londra. El a vorbit apoi la conferință alături de premierul britanic Rishi Sunak.

Economia Ucrainei s-a redus cu 29,2% în 2022, iar la începutul acestui an, Banca Mondială a estimat costul reconstrucției și redresării la 411 miliarde de dolari.

Liderul ucrainean a declarat pentru BBC că sprijinul de care avea nevoie nu era doar pentru recuperare, ci și pentru transformare.

El a spus că „pașii rapizi” care trebuie făcuți imediat includ găsirea de locuri unde oamenii să locuiască, reconstruirea barajului Kakhovka distrus și descentralizarea rețelei energetice.

„Dar la scară mai mare vorbim despre transformarea Ucrainei”, a explicat el. „Aceasta este Ucraina nu numai cu complexele sale energetice, agricole și industriale, ci și cu reformele pe care le putem vedea”.

El a vorbit despre „digitalizarea Ucrainei”, precum și despre reformele judiciare și anticorupție. 

Zelensky a mai spus că „victoriile pe câmpul de luptă sunt necesare” și că Ucraina nu s-ar conforma niciodată, oricine ar fi președinte la Moscova, dacă Rusia rămâne pe teritoriul Ucrainei.

„Oricât de mult vom avansa în contraofensiva noastră, nu vom fi de acord cu un conflict înghețat, deoarece acesta este război, este o dezvoltare fără perspective pentru Ucraina”.

Rusia a anunțat în urmă cu câteva zile că a mutat arme nucleare tactice în Belarus, iar președintele Joe Biden a avertizat că amenințarea ca Vladimir Putin să le folosească este reală.

„Putin a fost periculos pentru noi din 2014, când a ocupat primul dintre teritoriile noastre”, a spus Zelensky.

„Va vorbi despre folosirea armelor nucleare, nu cred că este pregătit să o facă pentru că îi este frică pentru viața lui. Dar nu aș putea spune cu siguranță, mai ales despre o persoană fără legături cu realitatea, care, în secolul 21, a lansat un război la scară largă împotriva vecinului său”

Alte stiri din Externe

Ultima oră