Zelensky condamnă „violența politică” după tentativa de asasinat asupra lui Trump fără a menționa legătura suspectului cu Ucraina

16 Sep 2024
Zelensky condamnă „violența politică” după tentativa de asasinat asupra lui Trump fără a menționa legătura suspectului cu Ucraina

„Sunt bucuros să aflu că Donald Trump este sănătos și în siguranta”, a reacționat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pe X , a doua zi după tentativa de asasinat împotriva fostului președinte american de duminică, scrie Le Monde

„Statul de drept este esențial, iar violența politică nu are loc nicăieri în lume ”, a mai asigurat el. Potrivit presei americane, suspectul este un american care a vrut să lupte în Ucraina împotriva Rusiei.

„Este un lucru bun că suspectul în tentativa de asasinat a fost reținut rapid ”, a adăugat el, fără a menționa legătura suspectului cu Ucraina, individul fiind identificat drept un susținător al Kievului împotriva Rusiei de mai multe mass-media americane.

Un oficial ucrainean de rang înalt, la rândul său, a declarat Agenției France-Presse (AFP) că acest bărbat, Ryan Wesley Routh, nu are nicio legătură cu guvernul ucrainean. „Nu a servit aici [în armata ucraineană] și nu are nicio legătură cu structurile statului, asta e sigur ”, a asigurat acest oficial, vorbind sub condiția anonimatului.

Bărbatul, care a mers la Kiev în sprijinul poporului ucrainean în 2022, „a intrat în Ucraina ca un om obișnuit, (...) asa cum sunt mulți ”, a spus oficialul.

În același sens, Legiunea Străină ucraineană formată din voluntari străini care luptă pentru Ucraina a asigurat că suspectul american nu a servit niciodată în rândurile sale. „Zvonurile răspândite în unele mass-media nu sunt adevărate ”, a spus Legiunea pe rețelele de socializare.

Suspectul este un american care a vrut să lupte în Ucraina împotriva Rusiei, potrivit presei americane

Bărbatul arestat după presupusa tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump de duminică este un american de 58 de ani, pe nume Ryan Wesley Routh, potrivit presei americane. Potrivit unui interviu acordat New York Times în 2023, în cadrul unui articol despre americanii care au plecat să lupte în Ucraina alături de Kiev, acest bărbat ar fi petrecut câteva luni în Ucraina în 2022. Potrivit declarațiilor sale, ar fi au încercat apoi să recruteze soldați afgani care fug de talibani pentru a sprijini Ucraina împotriva Rusiei.

„Sunt gata să zbor la Cracovia și să merg la granița UCRAINEI pentru a face voluntariat, a lupta și a muri... Pot fi exemplul pe care trebuie să-l câștigăm? " , a scris Routh într-un mesaj pe Twitter (de atunci redenumit X), în martie 2022.

La rândul său, Agence France-Presse (AFP) l-a intervievat pe Routh la Kiev la sfârșitul lunii aprilie 2022, în timp ce acesta participa la o demonstrație în sprijinul ucrainenilor prinși în orașul-port Mariupol.

„Putin este un terorist și trebuie să-i punem capăt. Așa că avem nevoie de toți din întreaga lume să se oprească din ceea ce fac și să vină aici acum”, a spus el la AFP la acea vreme.

Statele Unite au sprijinit ferm Ucraina de când Rusia i-a invadat teritoriul în februarie 2022. Președintele american Joe Biden va fi înlocuit în ianuarie anul viitor de vicepreședintele său, Kamala Harris, care a anunțat că își va continua politica de sprijin pentru Ucraina, fie de Donald Trump, care nu a vrut să spună, în cadrul unei dezbateri de la începutul săptămânii, dacă dorește ca Kievul să câștige războiul.

Kremlinul, la rândul său, a declarat că vede această tentativă de asasinat ca un semn al intensificării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Desigur, urmărim îndeaproape informațiile care ne vin din Statele Unite, vedem cât de tensionată este situația acolo, inclusiv între rivalii politici, lupta politică se intensifică și sunt folosite diverse metode ”, a spus Dmitri Peskov , purtătorul de cuvânt al lui pentru președinția rusă, în timpul informării telefonice zilnice cu presa rusă și străină.

Alte stiri din Externe

Ultima oră