Zelensky cere schimbarea numelui Rusiei în "Moscovia”

11 Mar 2023
Zelensky cere schimbarea numelui Rusiei în "Moscovia”

Zelensky comandă un studiu pentru a schimba numele Rusiei în Moscovia, scrie SwissInfo.

 Președintele ucrainean, Volodímir Zelensky, a comandat luarea în considerare a unei petiții electronice cu peste 25.000 de semnături care sugerează schimbarea oficială a numelui „Rusia” în „Moscovia” și înlocuirea termenilor „rus” cu „moscoviți” și „Federația Rusă” cu „Federația Moscovei”.

Autorul petiției susține că „numele istoric al Rusiei este Moscovia”, după cum a raportat astăzi agenția Unian.

„Acest nume a fost folosit în limbile europene și în unele limbi asiatice. Pe multe hărți istorice din secolele XVI-XIX, care au fost făcute în Europa înainte și după schimbarea numelui regatului Moscovei în Imperiul All-Rus, este și acest apare numele”, se arată în petiție.

Autorul mai arată că „Rusia există de doar 301 de ani, de la 22 octombrie 1721, când țarul Petru I al Moscovei a proclamat regatul moscovit „Imperiul Rus””.

Zelensky a indicat că „problema ridicată în petiție necesită o examinare amănunțită, atât la nivelul contextului istoric și cultural, cât și ținând cont de posibilele consecințe juridice internaționale”.

Președintele ucrainean a adăugat că l-a însărcinat pe prim-ministrul său, Denys Shmyhal, să rezolve această problemă împreună cu instituțiile științifice.

Ideea de a schimba numele Federației Ruse în Moscovia nu este nouă în Ucraina.

Deja în 2019, Nikita Poturaev, consilierul politic al lui Zelensky, a făcut o propunere în acest sens, iar mai târziu, jurnalistul Ayder Muzhdabayev a afirmat că schimbarea numelui Rusiei în Moscovia ar avea temei istoric

Răspunsul Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a sosit la scurt timp după , vorbind pe Telegram despre încă o demonstrație a campaniei „anti-rusești” în curs de desfășurare în Ucraina. 

Potrivit Ria Novosti , vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Boris Chernyshov , a comentat de asemenea petiția, susținând că „inițiativele de acest fel pot fi tratate doar cu un zâmbet”, scrie La Repubblica

Alte stiri din Externe

Ultima oră