Zelensky cere interzicerea călătoriilor cetățenilor ruși în Occident

09 Aug 2022
Zelensky cere interzicerea călătoriilor cetățenilor ruși în Occident

Kremlinul a condamnat marți remarcile lui Volodimir Zelensky prin care le-a cerut țărilor occidentale, într-un interviu pentru Washington Post, să interzică teritoriul lor tuturor cetățenilor ruși, ca reacție la invazia rusă a Ucrainei, scrie Le Monde.

Citat de cotidianul american, președintele ucrainean consideră că rușii ar trebui să fie forțați „să trăiască în propria lor lume până își schimbă filozofia” . „Oamenii au ales acest guvern și nu se luptă cu el”, deplânge Volodymyr Zelensky în acest interviu publicat luni seară.

Unii critici au susținut că interzicerea tuturor rușilor ar avea un impact nedrept pe cei care și-au părăsit țara, deoarece nu sunt de acord cu guvernul președintelui Vladimir Putin și cu decizia acestuia de a ataca Ucraina.

Zelensky a spus că astfel de distincții nu contează: „Orice fel de ruși... fă-i să meargă în Rusia”.

— "Atunci vor înțelege, spuse el. „Vor spune: „Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi trasă la răspundere, nu-i așa?’ Se poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el.”

Nu vrei această izolare?” a adăugat Zelensky, vorbind de parcă s-ar fi adresat direct rușilor. „Tu spui lumii întregi că trebuie să trăiască după regulile tale. Atunci du-te și locuiește acolo. Acesta este singurul mod de a-l influența pe Putin”.

„Iraționalitatea gândirii sale depășește măsura ”, a reacționat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință telefonică cu reporterii, adăugând: 

„Acest lucru poate fi văzut doar într-un mod extrem de negativ. Orice încercare de a izola Rusia sau rușii este sortită eșecului. Mai devreme sau mai târziu, Europa va începe să se întrebe dacă Zelensky face totul bine și dacă cetățenii săi ar trebui să plătească pentru mofturile lui ”, a adăugat Dmitri Peskov.

Liderii Estoniei și Finlandei au făcut în ultimele zile o cerere similară cu cea a lui Zelensky pentru ca țările europene să nu mai elibereze vize de turist cetățenilor ruși. 

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a scris marți pe Twitter că „vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului” și că „este timpul să punem capăt turismului din Rusia acum”.

Cu o zi mai devreme, omologul său finlandez, Sanna Marin, spusese canalului de televiziune finlandez YLE că „nu este corect că, în timp ce Rusia poartă un război agresiv și brutal de agresiune în Europa, rușii pot duce o viață normală, călătorind în Europa, fiind turişti”.

Ambele țări se învecinează cu Rusia și sunt membre ale Uniunii Europene (UE), care a interzis călătoriile aeriene din Rusia după invazia Ucrainei. Dar rușii pot călători în continuare pe uscat în ambele țări și pot lua apoi zboruri către alte destinații europene. Unele țări UE nu mai eliberează deja vize rușilor, inclusiv Letonia, care a luat decizia luna aceasta.

Problema vizelor pentru cetățenii ruși este de așteptat să fie discutată la o reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE pe 31 august.

Alte stiri din Externe

Ultima oră