Zelensky cere aliaților mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot după atacurile rusești asupra Harkovului

24 Iun 2024
Zelensky cere aliaților mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot după atacurile rusești asupra Harkovului

După atacurile rusești din est, Volodymyr Zelensky își îndeamnă aliații să ofere Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, scrie Le Monde

„Numai de la începutul lunii iunie, rușii au folosit peste 2.400 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei. Dintre acestea, aproximativ 700 au fost aruncate în regiunea Harkov, lovindu-ne pozițiile, orașele și comunitățile noastre ”, a declarat sâmbătă Volodymyr Zelensky în declarația sa zilnică, la câteva ore după loviturile mortale efectuate de armata Moscova împotriva orașului Harkov, care au făcut cel puțin 3 morți și aproximativ cincizeci de răniți.

„Asemenea lovituri rusești sunt, de asemenea, efectuate zilnic împotriva Donețk, a altor linii de front și a altor regiuni de graniță ”, a adăugat el, în timp ce cinci locuitori ai regiunii Donețk din estul țării au fost uciși în atacurile rusești de sâmbătă.

După ce a mulțumit aliaților săi, și „în special Statelor Unite” , pentru ajutorul acordat Ucrainei pentru „stabilizarea situației din zonele de frontieră din Harkov” , oferindui „capacitatea de a distruge lansatoare de rachete ruși în apropierea graniței”, președintele ucrainean i-a îndemnat să continue acest efort.

Astfel, el le-a cerut aliaților săi să ofere Kievului „sisteme moderne de apărare aeriană pentru Ucraina – cum ar fi Patriot, antrenament accelerat al piloților noștri pe F-16 și, mai ales, rază suficientă pentru armele noastre – sunt cu adevărat necesare”.

„Necesare pentru protecția vieților – și numai în acest scop”, a pledat el, în timp ce mai mulți parteneri occidentali ai Kievului sunt reticenți la ideea de a-i oferi rachete cu rază lungă de acțiune.

Alte stiri din Externe

Ultima oră