Zelensky caută să extindă conflictul prin vizita sa în Bulgaria, spune Kremlinul

06 Iul 2023
Zelensky caută să extindă conflictul prin vizita sa în Bulgaria, spune Kremlinul

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a sosit joi în Bulgaria, un important producător de muniție, pentru o vizită oficială de o zi destinată în special să discute despre apartenența la NATO și livrările de arme. Kremlinul a criticat vizita președintelui ucrainean la Sofia spunând că urmărește să atragă „mai multe țări” în conflict, scrie Le Monde

„Voi purta discuții aprofundate cu prim-ministrul Nikolai Denkov, voi întâlni președintele Roumen Radev, oficiali guvernamentali, parlamentari, politicieni și jurnaliști”, a spus șeful statului ucrainean într-un mesaj difuzat pe Telegram. Printre subiectele din program se numără „sprijinul pentru apărarea [ucraineană] , integrarea Ucrainei în UE și Alianța Atlantică, summitul NATO și garanțiile de securitate” , precizează el.

Noul guvern, care își arată deschis sprijinul pentru Kiev, a anunțat sosirea într-o scurtă declarație. O „declarație comună” va fi semnată în sprijinul aderării Kievului la NATO înainte de summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

Volodymyr Zelensky a făcut această călătorie la o lună după inaugurarea unui guvern pro-occidental. Bulgaria, membră a UE și NATO, dar apropiată din punct de vedere istoric și cultural de Moscova, este profund divizată în privința ajutorului militar acordat Ucrainei. În practică, însă, fabricile de arme au mers cu viteză maximă de la ofensiva rusă.

Anul trecut, exporturile industriei militare bulgare au atins aproape 4 miliarde de euro, triplu față de recordul anterior, stabilit în 2017. Până acum, țările terțe au acționat ca intermediari, soluție găsită la începutul războiului de premierul Kiril Petkov înainte de a fi răsturnat.

„Aproape tot ce am primit în primele zile ale conflictului a venit de la partenerii noștri bulgari ”, a declarat recent Mikhaïlo Podoliak, consilier al lui Volodymyr Zelensky, la televiziunea bulgară Nova.

Volodymyr Zelensky caută să extindă conflictul, spune Kremlinul

Vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Sofia urmărește să atragă „mai multe țări” în conflict, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Regimul de la Kiev face tot posibilul pentru a atrage (…) mai multe țări în acest conflict. Multe țări au fost deja până la gât în ​​acest conflict, direct sau indirect. Acest subiect va fi discutat cu bulgarii” , a promis Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră