Zelensky: Boris este prietenul meu adevărat, am început chiar să ne adresăm lui cu „Boris Johnsoniuk"

04 Sep 2022
Zelensky: Boris este prietenul meu adevărat, am început chiar să ne adresăm lui cu „Boris Johnsoniuk"

Zelensky l-a salutat pe Boris Johnson drept „prieten adevărat” al Ucrainei și l-a îndemnat pe succesorul său să păstreze moștenirea primului ministru, scrie The Mail.

Scriind pentru The Mail on Sunday, președintele ucrainean a spus că Marea Britanie  este „cel mai drag prieten și cel mai apropiat aliat” al țării sale sub conducerea domnului Johnson.

Într-un omagiu puternic în timp ce premierul britanic se pregătește să părăsească funcția, Zelensky a lăudat eforturile de a sprijini Ucraina și i-a mulțumit, de asemenea, ministrului de externe Liz Truss pentru că a ajutat rezistența țării sale la invazia rusă. Truss este favorita puternică pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii în timp ce rezultatul conducerii conservatoare va fi anunțat luni.

Dl Johnson a format o legătură puternică cu Zelensky în timpul conflictului și a devenit primul lider mondial care a vizitat capitala Kievului. De asemenea, s-a zvonit că premierul în funcție ar putea avea un rol în Ucraina odată ce se va retrage. În omagiul său, Zelensky a spus că Johnson a acționat „rapid și hotărât” în numele Ucrainei.

„La fiecare întâlnire și conversație, Boris a avut o întrebare foarte bună: „Ce altceva? Ce altceva ai nevoie?”, a spus el.

„A devenit cuvântul nostru de ordine, garantând progres efectiv și mers înainte.”

Într-un joc de alți lideri mondiali – dintre care unii au cerut un compromis cu președintele rus Vladimir Putin – dl Zelensky a adăugat: „Credeți-mă, nu mulți politicieni sunt pregătiți să facă asta”.

El a lăudat sprijinul „neclintit” al Marii Britanii și ajutorul financiar și umanitar continuu, precum și introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

 „Dar eu cred în puterea conducerii personale. Știu că nu a fost o călătorie ușoară pentru Boris Johnson, deoarece a trebuit să facă față multor provocări interne. A acorda prioritate sprijinului pentru Ucraina a necesitat mult curaj și determinare.”, a adăugat el.

Zelensky i-a mulțumit lui Johnson pentru că a mers cu el pe străzile din Kiev în aprilie și din nou în ziua independenței Ucrainei săptămâna trecută.

„Boris Johnson, în calitate de trimis al națiunii sale, a fost cu noi, întâmpinat de ucrainenii de rând”, a spus el.

„Am început chiar să ne adresăm lui, cu căldură și umor, ca „Boris Johnsoniuk” – un nume de familie cu sunet ucrainean dacă puneți accentul pe ultima silabă.”

El i-a mulțumit, de asemenea, doamnei Truss și secretarului apărării Ben Wallace, numindu-i „mari lideri și mari prieteni”.

El a spus că îl va saluta pe noul premier al Marii Britanii și că va stabili „relații strânse” cu el sau ea, dar a adăugat: „Cu toate acestea, îmi doresc sincer ca moștenirea lui Boris să fie păstrată. Încă avem nevoie de sprijin și conducere suplimentară din partea Marii Britanii.”

Zelensky a mulțumit, de asemenea, publicului britanic, spunând că „numărul mare de donații caritabile a făcut de rușine națiuni mult mai mari”. „Mii de britanici grijulii și-au deschis inimile și casele pentru a permite mai mult de o sută de mii de femei și copii ucraineni să găsească refugiu în Marea Britanie”, a spus el.

„Asta i-a ajutat pe mulți dintre soldații noștri să lupte fără să-și facă griji pentru familiile lor.” El a spus că numărul de steaguri ucrainene „zburând sus și mândru” în Marea Britanie a arătat solidaritate. „Toată lumea din Marea Britanie ar trebui să știe că în fiecare zi de luptă pentru însăși existența lor, poporul ucrainean este extrem de recunoscător tuturor celor din țara voastră”, a spus el.

Zelensky a comparat războiul care a avut loc în Ucraina în ultimele șase luni cu ocupația nazistă, dar a spus că Marea Britanie a fost „de partea noastră, ca cel mai drag prieten și cel mai apropiat aliat”. Într-un mesaj de rezistență, l Zelensky a avertizat că ocuparea ilegală de către Rusia a Crimeei și a altor părți de est ale Ucrainei a adus țara sa mai aproape de Occident.

"Este „vital” ca o lume liberă să dea exemplul potrivit pentru alți dictatori", a mai spus el adăugând: „A sta împotriva răului este corect moral”. „Nu mă îndoiesc că Ucraina va învinge și că împreună vom face din lumea noastră un loc sigur în care să trăim. Și că națiunile noastre se vor apropia și mai mult. Ca prieteni adevărați." a spus Zelensky

„La fel ca mine și ca prietenul meu. Al cărui nume este Boris." a încheiat Zelensky.

Rezultatele concursului pentru conducerea conservatorilor vor fi anunțate luni, fiind așteptată ca doamna Truss să-l învingă pe rivalul Rishi Sunak. Boris Johnson va călători în Scoția pentru a se întâlni marți cu regina pentru a demisiona oficial din funcția de prim-ministru.

Alte stiri din Externe

Ultima oră