Zelensky a vizitat Insula Șerpilor în cea de-a 500-a zi a războiului: "Insula Șerpilor nu va fi niciodată cucerită de ocupant"

08 Iul 2023
Zelensky a vizitat Insula Șerpilor în cea de-a 500-a zi a războiului: "Insula Șerpilor nu va fi niciodată cucerită de ocupant"

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a lansat un videoclip nedatat al unei vizite pe Insula Șerpilor, „insula liberă a Ucrainei libere”, scrie BFMTV

Este un loc simbolic al conflictului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Insula Șerpilor, la Marea Neagră, unde Kievul a câștigat o victorie prestigioasă la începutul războiului cu Rusia, care a intrat sâmbătă în cea de-a 500-a zi. Ajuns cu vaporul, a depus apoi flori în fața unui memorial.

„Astăzi suntem pe Insula Șerpilor care nu va fi niciodată cucerită de ocupant, la fel ca restul Ucrainei, pentru că suntem țara curajului”, a declarat șeful statului ucrainean într-un videoclip nedatat postat pe rețelele de socializare.

În tweet-ul său, Volodymyr Zelensky descrie Insula Șerpilor drept o „insula liberă” în cadrul unei „Ucraine libere”. „Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat cu ocupanții aici”, a scris el. „Am comemorat eroii care și-au dat viața în această bătălie – una dintre cele mai importante din acest război”.

O insulă capturată în februarie 2022 de Rusia

La scurt timp după începerea invaziei Ucrainei din 24 februarie 2022, armata rusă a pus mâna pe această insulă, o stâncă situată strategic la câteva zeci de kilometri de coastă, unde era staționat un mic contingent de soldați ucraineni.

Crucișătorul rusesc Moskva ceruse predarea lor, dar soldații refuzaseră și ordonaseră navei să se ducă la dracu” în timpul unui schimb radio devenit cult pe internet și apărut pe timbre în Ucraina.

Soldații ucraineni au fost apoi capturați înainte de a fi schimbați cu prizonierii ruși. Nava Moscova s-a scufundat în Marea Neagră după ce a fost lovită, potrivit Kievului, de rachete ucrainene. Moscova a menționat doar o explozie la bord, dar a trebuit să abandoneze insula în iunie 2022.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră