Xi Jinping îl umilește pe Justin Trudeau acuzându-l în fața camerelor că a difuzat conversația lor privată către presă

16 Noi 2022
Xi Jinping îl umilește pe Justin Trudeau acuzându-l în fața camerelor că a difuzat conversația lor privată către presă

Președintele chinez Xi Jinping l-a criticat pe premierul canadian Justin Trudeau la summitul Grupului celor 20, acuzându-l că a divulgat detalii despre o întâlnire privată dintre cei doi - o remarcă neobișnuit de sinceră asupra interacțiunilor lui Xi cu alți lideri mondiali scrie Bloomberg

„Tot ce am discutat a fost scurs în ziare. Nu este potrivit și nu așa a fost condusă conversația noastră, nu? i-a spus Xi lui Trudeau printr-un traducător.

„Dacă ești sincer, trebuie să comunicăm cu respect reciproc”, a adăugat Xi. „Dacă nu, nu sunt atât de sigur cum va ieși.”

Trudeau, știind că detaliile întâlnirii sale cu Xi au fost divulgate de sursele guvernamentale din Canada, a dat în schimb un răspuns nefericit:

„În Canada, credem în dialogul liber, deschis și sincer și asta vom continua să avem. Vom continua să căutăm să lucrăm împreună în mod constructiv, dar vor exista lucruri asupra cărora nu vom fi de acord.”, a răspuns Trudeau

Xi a fost disprețuitor, spunând „mai întâi să creăm condițiile”, înainte să-i strângă mâna premierului canadian și să se întoarcă cu spatele.

Interacțiunea a fost înregistrată de jurnaliștii care îl însoțeau pe Trudeau și postată pe Twitter de un reporter pentru CTV Nation News.

Xi și Trudeau s-au întâlnit marți pe marginea G-20. După întâlnire, un articol din Canada’s National Post, care citează o sursă guvernamentală, a spus că Trudeau i-a exprimat „îngrijorări serioase” lui Xi cu privire la acuzațiile de interferență chineză în afacerile interne ale Canadei. Global News a raportat pe 7 noiembrie că oficialii canadieni de informații suspectează că China se amestecă în alegerile din Canada încă din 2019.

Purtătorii de cuvânt ai Trudeau nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

A fost prima dată când Trudeau și Xi s-au întâlnit în mai bine de trei ani, a spus National Post. Legăturile dintre țări s-au aprins după ce Canada l-a reținut pe directorul executiv al Huawei Technologies Co., Meng Wanzhou, la cererea SUA, în 2018. La scurt timp după aceea, canadienii Michael Kovrig și Michael Spavor au fost arestați în China și judecați pentru spionaj.

Cei doi bărbați au fost eliberați imediat după ce Meng a fost eliberat, chiar dacă Beijingul a negat o legătură între episoade.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră