Washingtonul acordă un ajutor militar de o valoare fără precedent: peste 3 miliarde de dolari pentru Ucraina

07 Ian 2023
Washingtonul acordă un ajutor militar  de o valoare fără precedent: peste 3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Aceasta este „cea mai mare tranșă de ajutor militar în valoare totală pe care am promis-o până acum”, a declarat reporterilor Laura Cooper, secretar adjunct al apărării pentru Rusia la Pentagon, scrie Le Monde.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a detaliat vineri un ajutor militar de peste 3,75 miliarde de dolari acordat Ucrainei și mai multor țări învecinate, de asemenea afectate de invazia rusă.

Această nouă tranșă de ajutor include livrarea, anunțată joi, de vehicule de luptă de infanterie Bradley, dar și de tunuri autopropulsate, vehicule blindate de transport de trupe, rachete sol-aer.

„Bradley va spori și mai mult capacitatea Ucrainei de a efectua manevre complexe în aproape toate condițiile meteorologice și pe toate terenurile, în special în sudul și estul țării”, a adăugat doamna Cooper.

„Facem ceea ce este necesar pentru ca Ucraina să poată avansa și să recâștige teritoriu ”, a adăugat ea, în timp ce mulți observatori se tem de o ofensivă majoră a Rusiei până în primăvară.

Această nouă tranșă, de 2,85 miliarde de dolari de armament extras din stocurile armatei americane și 225 de milioane de comenzi cu industria de apărare, nu include tancurile pe care Kievul le pretinde din Occident, dar va spori capacitățile de mișcare ale forțelor ucrainene. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră