WashingtonPost: Biden ar putea declara starea de urgență climatică săptămâna aceasta

19 Iul 2022
WashingtonPost: Biden ar putea declara starea de urgență climatică săptămâna aceasta

Președintele Biden ia în considerare declararea unei urgențe climatice naționale de îndată ce săptămâna aceasta încearcă să-și salveze agenda de mediu în urma discuțiilor blocate de la Capitol Hill, scrie WashingtonPost

Potențiala actiune vine la câteva zile după ce senatorul Joe Manchin III le-a spus liderilor democrați că nu sprijină eforturile partidului său de a promova un pachet economic extins în această lună, care include miliarde de dolari pentru a aborda încălzirea globală.

Dacă este invocată o urgență, aceasta ar putea împuternici administrația Biden în eforturile sale de a reduce emisiile de carbon și de a promova o energie mai curată. Doi dintre cei care cunosc discuțiile au spus, de asemenea, că se așteaptă ca președintele să anunțe o serie de acțiuni suplimentare menite să reducă emisiile cauzate de încălzirea planetei. Sfera exactă și momentul anunțurilor rămân incerte.

„Președintele a spus clar că, dacă Senatul nu acționează pentru a aborda criza climatică și a consolida industria noastră internă de energie curată, o va face”, a declarat luni seara un oficial de la Casa Albă, care a cerut anonimatul pentru a descrie deliberările. „Luăm în considerare toate opțiunile și nu a fost luată nicio decizie.”a spus reporterilor Jared Bernstein, un consilier economic de top la Casa Albă, la un briefing de presă la începutul zilei că Biden va lucra „luptă agresiv pentru a ataca schimbările climatice”.

„Cred că, în mod realist, poate face multe și va face”, a spus Bernstein. Asistenții lui Biden dezbat cea mai bună cale de acțiune, deoarece un alt val de căldură pedepsitor a căzut săptămâna aceasta în centrul Statelor Unite și un model meteorologic similar bate recordurile de temperatură în Europa.

Mulți democrați au cerut Casei Albe în ultimele zile să-și folosească puterile pentru a aborda încălzirea globală, î timp ce speranțele pentru acțiunea Congresului au dispărut.

„Acesta este un moment important. Probabil că nu este nimic mai important pentru națiunea noastră și lumea noastră decât ca Statele Unite să conducă o tranziție îndrăzneață și energetică în economia sa energetică de la combustibilii fosili la energia regenerabilă”, a declarat luni senatorul Jeff Merkley reporterilor. „Acest lucru îl eliberează și pe președinte de a aștepta ca Congresul să acționeze”.

Nu este clar cum, exact, intenționează să procedeze Biden dacă alege să declare o urgență climatică, ceea ce liderul majorității din Senat Charles E. Schumer l-a îndemnat să facă la doar câteva zile după ce președintele a preluat mandatul anul trecut. Planul lui Biden de a reduce încălzirea catastrofală nu are un termen limită. Unii activiști pentru climă au îndemnat Casa Albă în ultimele luni să implementeze o declarație de urgență cu efect maxim, argumentând că aceasta ar permite președintelui să oprească exporturile de țiței, să limiteze forările de petrol și gaze în apele federale și să direcționeze agenții, inclusiv Agenția Federal Emergency Management pentru stimularea surselor de energie regenerabilă.

Dar președintele se confruntă cu un act de echilibru dificil, în timp ce încearcă să-și calibreze răspunsul la o planetă care se încălzește cu realitatea economică recentă a prețurilor mari ale gazelor. Politicile ar putea ajuta în încercarea lui Biden de a reduce la jumătate emisiile din SUA până la sfârșitul deceniului în comparație cu nivelurile din 2005, deși încă nu ajung la ceea ce și-a propus Biden să pună în aplicare prin planul său economic anterior, cunoscut sub numele de Build Back Better.

Orice nouă acțiune executivă privind clima s-ar putea confrunta, de asemenea, cu o provocare formidabilă a instanței, care ar putea afecta viitorul reglementărilor de mediu. Luna trecută, Curtea Supremă a redus puterile guvernului federal de a reglementa emisiile de carbon ale centralelor electrice.

Președintele însuși a ridicat perspectiva unei acțiuni executive privind schimbările climatice săptămâna trecută, deoarece discuțiile dintre liderii democrați și Manchin s-au prăbușit cu privire la ceea ce ar fi putut fi cea mai mare infuzie de cheltuieli legate de climă din istoria SUA. Inițial, democrații au sperat să investească peste 500 de miliarde de dolari în noi programe de reducere a emisiilor și de sprijinire a noilor tehnologii, inclusiv vehicule electrice, înainte ca Manchin să ridice obiecții la Legea Build Back Better.

„Deși susțin cu fermitate acțiunile executive suplimentare ale președintelui Biden, știm că va urma un val de procese republicane”, a spus Wyden.

„Legislația continuă să fie cea mai bună opțiune aici. Criza climatică este problema timpului nostru și ar trebui să ne menținem opțiunile deschise.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră