Washington Post: Putin nu l-a lăsat pe Tucker Carlson să spuna un cuvânt

09 Feb 2024
Washington Post: Putin nu l-a lăsat pe Tucker Carlson să spuna un cuvânt

Președintele rus Vladimir Putin și-a petrecut primele 30 de minute ale interviului său de două ore cu fostul prezentator Fox News, Tucker Carlson, ținând o tiradă istorică revizionistă despre miturile fondatoare ale Rusiei și Ucrainei, destrămarea Uniunii Sovietice și expansionismul NATO. Carlson și-a petrecut cea mai mare parte a interviului în tăcere sau părând confuz, scrie WashingtonPost

De acolo, avertizându-l pe Carlson când l-a întrerupt, Putin a vorbit despre orice, de la războiul din Ucraina și relațiile cu Statele Unite, cazul reporterului american întemnițat Evan Gershkovich și chiar despre inteligența artificială.

Până la sfârșitul conversației, era clar că Putin nu avea nicio intenție să pună capăt războiului său brutal împotriva Ucrainei. Dar Carlson, care a fost demis de la Fox anul trecut, părea gata să se predea. Putin s-a oferit să vorbească în continuare. Carlson, evident epuizat de teoriile conspirației îndelungate ale liderului rus și de nemulțumirile împotriva Occidentului, i-a mulțumit și a renunțat – fiind departe lovitura pe care o pretindea.

Analiştii au spus că alegerea lui Putin de a discuta cu Carlson s-a bazat parţial pe simpatia lui percepută – fosta gazdă Fox a respins în mod repetat criticile la adresa lui Putin de-a lungul anilor – şi pe oportunitatea de a face apel la mai multe părţi MAGA ale Partidului Republican în timpul unui an electoral. Acest lucru ar putea spori șansele lui Donald Trump de realegere și să-i convingă pe republicani să continue să blocheze ajutorul militar al SUA pentru Ucraina.

Carlson și-a petrecut cea mai mare parte a interviului în tăcere sau părând confuz.

El nu a pus o singură întrebare despre atacurile Rusiei asupra zonelor civile sau a infrastructurii critice din Ucraina, care au ucis mii de oameni. Nu s-a făcut nicio mențiune despre acuzațiile de crime de război cu care se confruntă liderul rus sau despre deportarea forțată a copiilor ucraineni. Au lipsit și întrebările cu privire la represiunile politice masive ale Rusiei împotriva criticilor lui Putin sau pedepsele lungi cu închisoarea aplicate rușilor obișnuiți care organizează proteste împotriva războiului.

În schimb, Carlson a pus întrebări din ce în ce mai ezoterice – inclusiv dacă vreun lider mondial ar putea fi un creștin adevărat – și uneori părea să-l determine pe Putin să pretindă un stat profund al SUA și să promoveze alte teorii ale conspirației.

În câteva momente, când Carlson a încercat să intervină, a fost pedepsit de președinte.

„Vă spun, am ajuns la asta. Acest briefing se apropie de final. Poate fi plictisitor, dar explică multe lucruri”, a spus Putin pe un ton condescendent.

„Nu este plictisitor. Pur și simplu nu sunt sigur cât de relevant este,” a spus Carlson. Putin a răspuns că a fost „mulțumit” și a apreciat acest lucru.

Dominația lui Putin asupra interviului cu Carlson a fost un contrast puternic cu o discuție pe care liderul rus a avut-o de la prezentatorul de știri austriac Armin Wolf, care a câștigat aprecieri în 2018 provocându-l în mod repetat și punându-l în defensivă.

Carlson însuși a părut să recunoască provocările de a intervieva un autocrat din ce în ce mai retras, cu o istorie de 24 de ani de a eschiva întrebări și a domina interviurile.

Ruminând ulterior interviul într-o anticamera aurita de la palatul Kremlinului, Carlson a spus că începutul interviului l-a luat prin surprindere, cu „o istorie extrem de detaliată care datează din secolul al IX-lea al formării Rusiei”.

„Nu sunt foarte sigur ce am crezut despre interviu. … Îmi va lua un an să decid ce a fost asta”, a spus Carlson într-un videoclip publicat pe site-ul său. „Putin nu este cineva care face multe interviuri. Nu se pricepe să se explice. … Dar, în mod clar, petrece mult timp într-o lume în care nu trebuie să se explice.”

Carlson a spus că simte că Putin nu și-a prezentat cazul în mod coerent, dar a simțit că liderul rus este „rănit” de respingerea Occidentului.

Pe parcursul lung și divagator al interviului, liderul rus a reciclat justificările pe care le-a făcut pentru invadarea Ucrainei, inclusiv „denazificarea” țării.

Președintele a mai susținut că Moscova și-a retras trupele de la Kiev în 2022, ca parte a unui acord de pace. În aprilie 2022, Kievul a respins trupele ruse invadatoare din capitală.

Putin a avertizat la un moment dat Occidentul cu severitate împotriva trimiterii propriilor trupe să lupte în Ucraina, apoi s-a întrebat de ce Statele Unite se amestecă în conflict, mai degrabă decât să se ocupe de propriile probleme. Și el a spus că Washingtonul ar trebui să fie dispus să ajungă la un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului (ignorând faptul evident că Kievul nu va dori).

„Ei bine, dacă cineva are dorința de a trimite trupe regulate, asta ar aduce cu siguranță omenirea în pragul unui conflict global foarte serios – acest lucru este evident”, a spus Putin.

„Statele Unite au nevoie de asta? Pentru ce? La mii de mile distanță de teritoriul tău național. Nu ai nimic mai bun de făcut? Ai probleme la graniță. Probleme cu migrația, probleme cu datoria națională. Peste 33 de trilioane de dolari. Nu ai nimic mai bun de făcut? Deci ar trebui să lupți în Ucraina? Nu ar fi mai bine să negociem cu Rusia? Să faci un acord?

„Dându-și seama că Rusia va lupta pentru interesele sale până la capăt”, a spus Putin, un astfel de acord ar fi „o întoarcere la bunul simț”.

În unele dintre cele mai directe comentarii ale sale asupra cazului, Putin a spus că reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost reținut în timpul unei călătorii de reportaj la Ekaterinburg anul trecut, a fost arestat pentru că „lucra pentru serviciile de informații americane”.

Putin a susținut că Gerșkovici, care a fost acuzat de spionaj și se află în închisoare din martie anul trecut – a fost „prins în flagrant când obținea în secret informații confidențiale”.

Gershkovich, Wall Street Journal și Casa Albă neagă vehement acuzațiile împotriva lui.

„Evan este jurnalist, iar jurnalismul nu este o crimă. Orice portretizare a contrariului este o ficțiune totală”, a spus Jurnalul într-un comunicat joi. „Evan a fost arestat pe nedrept și a fost reținut pe nedrept de Rusia timp de aproape un an pentru că și-a făcut treaba și continuăm să cerem eliberarea lui imediată”.

La sfârșitul anului trecut, Departamentul de Stat a declarat că Kremlinul a respins o „ofertă semnificativă” care ar fi fost eliberarea lui Gershkovich și Paul Whelan, un fost marin american încarcerat și el în Rusia.

Dar, în timpul interviului cu Carlson, Putin a spus că crede că este posibil un acord privind un schimb și că speră că Gerșkovich se va întoarce acasă, dar a susținut că au fost „multe gesturi de bunăvoință” și că Moscova „a rămas fără ele”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră