Washington Post: „Hamas a vrut să declanșeze un conflict regional”

13 Noi 2023
Washington Post: „Hamas a vrut să declanșeze un conflict regional”

Dovezile culese din 7 octombrie arată că militanții Hamas s-au pregătit pentru o „a doua fază” de atacuri, pe fondul speranței de a inspira violență în Cisiordania și nu numai, scrie Washington Post.

Primele indicii au venit de la trupurile militanților uciși: hărți, desene, note și armele și echipamentele pe care le purtau.

În Beeri, un oraș kibbutz invadat de Hamas pe 7 octombrie, un luptător mort avea un caiet cu versete coranice mâzgălite manual și ordine pe care scria pur și simplu „Omorâți cât mai mulți oameni și luați cât mai mulți ostatici”. Alții erau echipați cu canistre de gaz, cătușe și grenade termobarice menite să transforme instantaneu casele în infern.

Fiecare era ca o piesă dintr-un puzzle înspăimântător, un fragment de detalii fine dintr-o operațiune care presupunea sute de crime discrete în anumite locații. Cinci săptămâni mai târziu, fragmentele reasamblate încep să dezvăluie contururile planului mai larg al Hamas, unul despre care analiştii spun că nu avea ca scop doar uciderea şi capturarea israelienilor, ci să declanşeze o conflagraţie care ar mătura regiunea şi ar duce la un conflict mai larg.

Dovezile, descrise de peste o duzină de oficiali actuali și foști ai serviciilor de informații și de securitate din patru țări din Vest și Orientul Mijlociu, dezvăluie intenția planificatorilor Hamas de a da o lovitură de proporții istorice, în așteptarea ca acțiunile grupului să oblige un răspuns israelian copleșitor. Mai mulți oficiali care nu au vorbit anterior despre acest lucru au spus că informațiile despre motivațiile Hamas au devenit mai puternice în ultimele zile.

Descoperirile aruncă, de asemenea, o nouă lumină asupra tacticilor și metodelor folosite de Hamas pentru a înșela mult lăudatul serviciu de informații al Israelului și pentru a contracara eforturile inițiale ale Forțelor de Apărare Israelului de a opri atacul. După ce au încălcat granița israeliană în aproximativ 30 de locuri, militanții Hamas au organizat un măcel în masă de soldați și civili în cel puțin 22 de sate, orașe și avanposturi militare israeliene și apoi au atras apărătorii israelieni în lupte cu arme care au continuat mai mult de o zi.

Noi dovezi sugerează că erau pregătiți să meargă și mai departe. Unii militanți au transportat suficientă mâncare, muniție și echipament pentru a rezista câteva zile, au spus oficialii, și au primit instrucțiuni să continue mai adânc în Israel dacă primul val de atacuri reușește, lovind potențial orașe mai mari israeliene.

Echipele de asalt au reușit să pătrundă până în Ofakim, un oraș israelian aflat la aproximativ 15 mile de Fâșia Gaza și aproximativ jumătate din distanța dintre enclavă și Cisiordania. O unitate deținea informații de recunoaștere și hărți care sugerează intenția de a continua asaltul până la granița Cisiordaniei, potrivit doi oficiali înalți ai serviciilor de informații din Orientul Mijlociu și un fost oficial american care cunoaște în detaliu dovezile. În ultimele luni, Hamas și-a sporit relația cu militanții din Cisiordania, deși grupul spune că nu și-a notificat în avans aliații din Cisiordania cu privire la planurile sale de 7 octombrie.

„Dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi fost o victorie uriașă de propagandă – o lovitură simbolică nu numai împotriva Israelului, ci și împotriva Autorității Palestiniene" guvernul care exercită control parțial în Cisiordania, a declarat fostul oficial american care a fost informat de dovezile strânse de la atacul din 7 octombrie. 

Chiar și Hamas a fost surprins de natura masivă a incursiunii sale din 7 octombrie, potrivit declarațiilor publice ale grupului, precum și evaluărilor împărtășite în privat cu jurnaliştii. Dar liderii Hamas se așteptau ca atacul lor să dea mai mult decât doar ostatici, au spus actualii și foștii oficiali ai serviciilor de informații.

Un oficial Hamas, Basem Naim, a afirmat într-un interviu vineri că grupul plănuia din timp represaliile severe israeliene. El a citat evenimentele recente, cum ar fi atacurile coloniștilor evrei împotriva palestinienilor din Cisiordania și asaltarea Moscheei al-Aqsa din Ierusalim de către coloniști, ca acțiuni care alimentează furia palestinienilor.

„Știam că va exista o reacție violentă”, a spus Naim. „Dar nu am ales acest drum în timp ce aveam alte opțiuni. Nu avem opțiuni.”

Hamas a planificat și s-a pregătit meticulos pentru un masacru al civililor israelieni la o scară care era foarte probabil să provoace guvernul israelian să trimită trupe în Gaza, au spus analiștii. Într-adevăr, liderii Hamas și-au exprimat în mod public dorința de a accepta pierderi grele – inclusiv moartea multor civili din Gaza care trăiesc sub conducerea Hamas.

„Va trebui să plătim un preț? Da, și suntem gata să plătim”, a declarat Ghazi Hamad, membru al Biroului Politic Hamas, televiziunii LCBI din Beirut, într-un interviu difuzat pe 24 octombrie. „Suntem numiți o națiune de martiri și suntem mândri că sacrificăm martiri. .”

Hamas a fost dispus să accepte astfel de sacrificii ca preț pentru declanșarea unui nou val de rezistență palestiniană violentă în regiune și slăbirea eforturilor de normalizare a relațiilor dintre Israel și statele arabe, potrivit actualilor și foștilor oficiali ai serviciilor de informații și experților în combaterea terorismului.

„Au fost foarte clari cu privire la ceea ce s-ar întâmpla cu Gaza a doua zi”, a spus un înalt oficial militar israelian cu acces la informații sensibile, inclusiv interogatorii cu luptătorii Hamas și comunicații interceptate. „Au vrut să-și cumpere locul în istorie – un loc în istoria jihadului – în detrimentul vieții multor oameni din Gaza”.

Planificare secretă, înșelăciune la nivel înalt

Planificarea atacului istoric împotriva Israelului a fost în derulare cu mai bine de un an înainte de evenimentele din 7 octombrie, spun oficialii serviciilor de informații. Oficialii Hamas s-au străduit să ascundă pregătirile, chiar dacă liderii de rang înalt au lăsat ocazional indicii despre intențiile lor.

În toată Fâșia Gaza Hamas a desfășurat exerciții militare la sol și subterane. Luptătorii Hamas s-au antrenat cu puști AK-47 importate, pistoale, lansatoare de grenade propulsate de rachete și proiectile termobarice care generează valuri de presiune puternice și incendii intense cu temperaturi care depășesc 2.700 de grade Fahrenheit.

Pe măsură ce se antrenau, au sondat cu atenție centrele de populație și bazele militare pentru a crea o matrice de potențiale ținte, au spus oficialii serviciilor de informații din Vest și Orientul Mijlociu.

Pentru a obține informații detaliate, Hamas a desfășurat drone de supraveghere ieftine pentru a genera hărți ale orașelor israeliene și ale instalațiilor militare la câțiva kilometri de sistemul de bariere de 1 miliard de dolari pe care Israelul l-a construitla frontiera cu Gaza. Grupul a obținut informații suplimentare, au spus oficialii serviciilor de informații, de la zilieri din Gaza cărora li sa permis să intre în Israel pentru muncă, adesea în aceleași comunități agricole care se aflau în punctul de ținta al Hamas. A monitorizat chiar și site-uri web israeliene, studiind fotografii imobiliare și postări pe rețelele sociale care descriu viața în interiorul kibutzim-urilor și aspectul clădirilor și caselor.

Colectarea de informații nu a fost deosebit de sofisticată, dar a fost metodică, a spus Ali Soufan, un fost oficial al FBI pentru combaterea terorismului și fondator al Soufan Group, o companie privată de consultanță de securitate din New York, care lucrează îndeaproape cu guvernele din Orientul Mijlociu.

„Dacă ești în închisoare, studiezi sistemul de securitate al închisorii. Asta a făcut Hamas de 16 ani”, a spus Soufan. „Inteligența lor la sol a fost mult mai bună decât orice le-ar fi putut oferi iranienii”.

Planurile precise despre cum și unde vor ataca trupele de șoc Hamas au fost limitate la un cerc restrâns de planificatori militari de elită, în mijlocul a ceea ce oficialii occidentali au descris drept securitate operațională de nivel profesional. Cele mai importante detalii par să fi fost ascunse chiar și de la conducerea politică a Hamas și de la susținătorii principali ai grupului, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran și gruparea militantă Hezbollah cu sediul în Liban, așa cum au recunoscut public oficialii ambelor organizații.

Plantarea semințelor

Pe măsură ce complotul progresa în secret, alții din conducerea Hamas erau ocupați să planteze semințe pentru o înșelăciune extraordinar de sofisticată.

Principalul arhitect al planului, crede Israelul, a fost Yehiya Sinwar, liderul militar al Hamas. Fost deținut al Hamas, care a petrecut două decenii în închisorile israeliene, Sinwar vorbește fluent ebraica și a fost un student auto-declarat al culturii politice israeliene și al presei de știri. Înarmați cu o înțelegere neobișnuit de profundă a curentelor politice predominante în Israel, el și alți lideri Hamas au început să emită semnale subtile în ultimii ani, sugerând un nou pragmatism.

Era un mesaj pe care israelienii doreau să-l audă – că „Hamas nu mai vrea războaie”, a spus Michael Milshtein, fostul șef al afacerilor palestiniene din Aman, direcția de informații militare a Israelului. Milshtein, care l-a întâlnit pentru scurt timp pe Sinwar cu ani în urmă, a spus că 7 octombrie a purtat un semn distinctiv esențial al operațiunilor anterioare ale lui Sinwar: o „cunoaștere a conștiinței de bază a publicului israelian”.

Pentru a susține această percepție a moderației, ciocnirile dintre Hamas și Israel au încetat după 2021. Grupul s-a abținut în special de la a interveni în mai multe ocazii când aliatul său din Gaza, Jihadul Islamic Palestinian sau PIJ, a lansat rachete sau s-a angajat militar cu Israelul. Pentru mulți din Israel, a fost o dovadă suplimentară că Hamas s-a schimbat și nu a mai căutat un conflict sângeros.

Unele rapoarte sugerau că oficialii Hamas chiar au transmis informații despre PIJ israelienilor pentru a întări impresia că aceștia sunt cooperanți.

Asta nu înseamnă că Sinwar și alți lideri Hamas nu au cerut ocazional anihilarea Israelului. Într-un discurs din 2022, Sinwar i-a avertizat pe israelieni că, într-o zi, Hamas va „intra prin zidurile voastre pentru a vă dezrădăcina regimul”. Cu toate acestea, el și alți lideri au declarat, de asemenea, un angajament global de a construi infrastructura enclavei și de a îmbunătăți situația economică pentru cei 2 milioane de locuitori ai săi. Din 2020, Uniunea Europeană și alți donatori internaționali au contribuit la zeci de noi proiecte, de la școli și facilități sportive pentru tineri până la drumuri și stații de epurare.

În sprijinul discret al dezvoltării economice a Gazei, Israelul a fost de acord să acorde permise de muncă până la 20.000 de muncitori din Gaza. Între timp, a permis Qatarului să furnizeze 30 de milioane de dolari lunar în fonduri de dezvoltare, mai întâi sub formă de valize enorme cu numerar, apoi prin magazinele de vânzare cu amănuntul din Gaza, a declarat Amos Yadlin, fostul șef al serviciului de informații pentru apărare al Israelului și președintele Mind Israel, un grup de consultanți pentru politicieni și agenții de securitate israeliene.

Calmul relativ de la granița de sud-vest a Israelului a fost binevenit, deoarece oficialii israelieni erau preocupați de problemele din alte părți. Guvernul premierului Benjamin Netanyahu a fost amenințat de tulburări interne istorice, inclusiv de valuri fără precedent de demonstrații împotriva reformei judiciare propuse de administrația sa de extremă-dreapta. Armata israeliană a perceput o amenințare de securitate mult mai mare din partea Hezbollah din nord și din partea grupărilor palestiniene violente implicate în ciocniri crescânde cu soldații israelieni și coloniștii înarmați din Cisiordania.

Preocupările cu privire la Cisiordania s-au intensificat în timpul verii odată cu descoperirea unor noi încercări ale unor grupuri externe de a înarma și a incita palestinienii la violență. Oficialii din Iordania au interceptat în ultimul an mai multe transporturi de arme de calibru mic și explozivi care au fost introduse ilegal în țară, destinate destinatarilor din Cisiordania, potrivit a doi oficiali ai serviciilor de informații din Orientul Mijlociu care cunosc în detaliu evenimentele.

Contrabanda, transportată în unele cazuri cu drone modificate, dar și cu camioane, includea puști de asalt, pistoale și amortizoare, mine antipersonal în stil Claymore și explozibili militari C-4, au spus oficialii.

Furnizorul final al armelor nu era clar, dar analiştii au spus că mărfurile au trecut în Iordania cu ajutorul miliţiilor susţinute de Iran în Siria şi Irak, două ţări care au graniţa cu regatul. Câte arme au ajuns cu succes în Cisiordania nu se știe, au spus ei.

„Nu a fost o singură rețea, ci mai multe rețele”, a spus oficialul. „Multe dintre încercări au fost dejucate, iar oamenii au fost arestați. Era clar că încercau să folosească aceleași căi și metode ca și traficanții de droguri.”
Distragerile și trucurile au funcționat. În Gaza, la mai puțin de 50 de mile de Cisiordania, înarmarea și antrenamentul echipelor de asalt Hamas au fost în mare parte ignorate sau respinse.

Imaginile de supraveghere și alte date au continuat să circule către posturile de ascultare israeliene. Dar cea mai importantă comunicare a avut loc pe canale pe care israelienii fie nu le-au putut accesa, fie nu le-au înțeles, au spus oficialii.

„Ei au înșelat Israelul la nivel strategic, folosind radiouri portabile, rețele de cablu terestre în tuneluri și alte comunicații pe care nu le puteam asculta, în timp ce foloseau coduri pe așa-numitele rețele deschise, pe care știau că le ascultam”, a declarat Eran Etzion, fostul șef adjunct al Consiliului Național de Securitate al Israelului. „Ei creau o realitate alternativă.”

Pe măsură ce criza din Gaza se adâncește, unii se tem de o „surpriză” Hamas

Yadlin, fostul șef al serviciilor de informații pentru apărare, a spus că Israelul „a permis în cele din urmă să construiască o armată palestiniană de către Hamas și a continuat să-și spună că Hamas ar putea fi descurajat”.

„Israelul”, a spus Yadlin, „a fost dezamăgit”.

Naim, purtătorul de cuvânt al Hamas, a declarat că poziția neclintită a grupului în ceea ce privește revendicarea tuturor fostelor pământuri palestiniene ar fi trebuit să-i explice intențiile. Hamas a acționat din convingerea că „suntem șterși – cauza noastră este ștearsă”.

„Am avertizat, am spus că urmează ceva, am spus, nu pariați pe tăcerea palestinienilor”, a spus Naim. „Nimeni nu a ascultat. Această operațiune, o considerăm un act de apărare. Sunt asediat într-o închisoare; Am încercat să ies din închisoare.

Indicii dintr-un masacru

În orele dinaintea zorilor zilei de 7 octombrie, totul era în sfârșit pregătit.

Pe fondul unui baraj fără precedent de dimineață de cel puțin 3.000 de rachete, liderii au dat ordine miilor de oameni să se infiltreze la graniță pe uscat, aer sau mare. Într-o secvență care a fost amplu documentată, au folosit drone pentru a orbi senzorii de frontieră și posturi automate de mitraliere și au folosit explozibili și buldozere pentru a face găuri în perimetrul israelian.

Au străbătut aproximativ 30 de locuri de-a lungul graniței și au depășit bazele militare și cele mai apropiate orașe în câteva minute. În ceea ce este acum considerat cel mai mortal și mai brutal atac din istoria israeliană, ei au împușcat, bombardat și ars prin 22 de orașe israeliene, ucigând și uneori torturând aproximativ 1.200 de oameni și luând în captiv alți aproximativ 240, potrivit guvernului israelian.

Unele dintre cele mai brutale atacuri au avut loc în Beeri, unde militanții au tăiat burta unei femei însărcinate și i-au târât fătul pe pământ. În alte orașe, supraviețuitorii au povestit că părinții au fost uciși în fața copiilor lor și copiii uciși în fața părinților lor. Alți supraviețuitori au descris că au fost martori la atacuri sexuale, inclusiv viol.

Hamad, membrul Biroului Politic al Hamas, a declarat în interviul televizat că au existat „complicații pe teren” în timpul atacului, unele dintre ele cauzate de palestinieni non-Hamas care s-au alăturat raidului.

În ciuda unui contraatac lent dar aprig al israelienilor, multe dintre forțele de asalt, inclusiv un număr de comandanți, au reușit să se întoarcă în Gaza, transportând un număr neașteptat de mare de prizonieri în mașini, pe motociclete și chiar în mașini de golf furate. Aproximativ 1.500 de militanți Hamas au fost uciși de israelieni, iar cadavrele, telefoanele și armele lor au fost exploatate ca un bun de informații. Informații suplimentare au venit de la o mână de bărbați care au fost capturați în viață și interogați.

Descoperirile au confirmat minuțiozitatea eforturilor Hamas de culegere de informații înainte de atacuri. Unii luptători morți purtaseră hărți de înaltă rezoluție, despre care se estimează că au fost produse de drone până la 150 de picioare deasupra solului, probabil în timpul verii, judecând după uscăciunea vegetației din imagini.

O echipă de asalt a fost furnizată cu hărți bazate pe satelit, cu marcaje care arătau rutele din districtul Shejaiya din Gaza până la cel mai apropiat punct de breșă din gard, numit „Intersecția Malakeh”. Hărțile au evidențiat intrarea intenționată a grupului, prin două puncte - intrarea din față și din spate a unui kibbutz. Locurile desemnate „Ambuscada 1” și „Ambuscada 2”, notate pe drumurile principale din jur, au indicat locuri unde activiștii ar crea bariere și capcane pentru a bloca orice tentativă de salvare.

Încă o altă unitate transporta liste extinse de arme și muniții israeliene care trebuiau găsite și jefuite în Alumim, un kibbutz pe care militanții nu l-au atacat, denumit în documente „Misiunea 502”.

Alături de hărți și alte documente, mulți luptători morți au fost echipați cu cătușe și canistre de gaz, precum și instrucțiuni de a arde casele. Tactica a avut ca scop să-i scoată pe rezidenți din camerele lor sigure, au spus martorii și primii respondenți care au ajuns la fața locului.

Și mai alarmantă pentru unii analiști a fost dovada pregătirii pentru un atac extins. Oficialii Hamas au spus că au fost surprinși de avansurile lor majore din 7 octombrie și că nu erau pregătiți pentru incursiuni mai profunde în Israel sau, eventual, în Cisiordania. Cu toate acestea, provizii de mâncare și echipament pentru mai multe zile au fost găsite în mijlocul cadavrelor mai multor echipe de asalt, inclusiv în unitățile care au ajuns la Ofakim și la baza militară Urim din apropiere, care servește drept centru de comandă pentru 8200, o unitate de informații de elită israeliană.

„Au plănuit o a doua fază, inclusiv în marile orașe și baze militare israeliene”, a declarat un înalt oficial israelian care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta informații secrete.

O victorie simbolică

Nu este clar dacă atacatorii aveau așteptări realiste de a progresa până în Cisiordania.

Oficialii Hamas au spus că au sperat să obțină ostatici pentru a-i schimba cu prizonierii deținuți în Israel și nu au anticipat că aproape toate echipele de asalt de pe 7 octombrie își vor atinge obiectivele inițiale.

Cu toate acestea, oficialii Hamas au spus în repetate rânduri că se așteptau la represalii ample israeliene. Purtătorul de cuvânt Ali Barakeh, contactat telefonic în Liban în momentul în care începea campania terestră israeliană, a declarat că Hamas s-a pregătit pentru bombele israeliene și a crezut că ar putea respinge, de asemenea, un asalt terestru al IDF din poziții defensive legate printr-un schelet de tuneluri.

„O pot dejuca”, a spus Barakeh despre forțele Hamas. Referindu-se la operațiunile terestre israeliene, el a spus: „Terenul este mai ușor pentru noi. Lasă-i să vină să atace pe uscat. Noi suntem gata."

De la începutul incursiunii la sol, alți lideri Hamas s-au bucurat public de ceea ce ei percep a fi o victorie strategică asupra Israelului. Hamad a declarat în interviul libanez că Hamas este pregătit să efectueze același tip de atac împotriva Israelului „din nou și din nou”.

„Va avea loc un al doilea, un al treilea, un al patrulea atac”, a spus Hamad, potrivit unei traduceri a observațiilor sale făcute de Institutul de Cercetare Media din Orientul Mijlociu, o organizație nonprofit din Washington.

Declarațiile Hamas care salută un conflict mai larg evocă declarații ale liderilor al-Qaeda după atacurile din 11 septembrie 2001, a remarcat Rita Katz, director executiv al SITE Intelligence Group, o organizație privată care studiază ideologia și comunicările online ale extremiștilor. grupuri. Liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, se aștepta la un răspuns furios al americanului după atacurile de la New York și Washington, a spus Katz, și a salutat ceea ce credea că va fi o confruntare globală violentă între lumea musulmană și Occident, islamul predominând în cele din urmă.

„Hamas știa că Israelul va riposta puternic. Acesta a fost ideea”, a spus Katz. „Pentru Hamas, suferința palestiniană este o componentă esențială pentru a provoca instabilitatea și indignarea globală pe care încearcă să le exploateze.”

Chiar dacă conducerea sa actuală este efectiv distrusă, a spus ea, Hamas și adepții săi vor continua să considere 7 octombrie ca pe o victorie. Acest lucru se datorează, fără îndoială, faptului că grupul a reușit să concentreze atenția lumii asupra conflictului palestinian, a spus ea.

„Este prima dată când îmi amintesc că Hamas a devenit atât de proeminent la scară globală”, a spus Katz. „Atât de mulți oameni au uitat deja 7 octombrie, deoarece Hamas a schimbat imediat discuția. A pus accentul pe Israel, nu pe ei înșiși. Și exact asta și-au dorit.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră