Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, într-o întâlnire recentă cu Volodymyr Zelensky, i-a recomandat președintelui ucrainean să deschidă negocieri cu Rusia pentru o soluție diplomatică a conflictului și să se gândească la cerințe și priorități realiste. Sullivan a cerut liderului ucrainean să revizuiască obiectivul declarat de a restabili controlul Ucrainei asupra Crimeei, scrie Wall Street Journal
Pe măsură ce Ucraina reia Hersonul, SUA caută căile diplomației înainte ca iarna să încetinească avântul contraofensivei ucrainene.
Înalți oficiali americani au început să îndemne Kievul să înceapă să se gândească la negocierile de pace în cazul în care iarna blochează contraofensiva, după recucerirea de către Ucraina a Hersonului, într-una dintre cele mai uimitoare victorii ale războiului.
Debutul iminent al iernii – împreună cu temerile de inflație stimulate de creșterea prețurilor la energie și alimente, miliardele de dolari de armament deja pompate în Ucraina și zeci de mii de victime de ambele părți – a provocat discuții la Washington despre o potențială inflexiune în războiul intrat acum a noua lună.
SUA și aliații săi se angajează să continue să sprijine Ucraina dar oficialii de rang înalt de la Washington încep să se întrebe cu voce tare cât de mult teritoriu poate fi câștigat de ambele părți și cu ce preț. Unii oficiali europeni, între timp, sunt mai optimiști cu privire la șansele Ucrainei.
„Trebuie să existe o recunoaștere reciprocă a faptului că victoria militară, în adevăratul sens al cuvântului, poate să nu fie obținută prin mijloace militare, așa că, prin urmare, trebuie să apelați la alte mijloace”, spune generalul de armată Mark Milley pentru Economic Club of New York. „Există și o oportunitate aici, o fereastră de oportunitate, pentru negociere.”
Perspectiva că Ucraina nu va obține câștiguri majore pe câmpul de luptă în săptămânile următoare a determinat SUA și unii oficiali europeni să întrebe când vor apărea presiuni publice pentru a cere o negociere.
„Le spunem ucrainenilor că depinde de ei să decidă când să o facă”, a spus un oficial vest-european, referindu-se la potențialul pentru discuții. „Dar ar putea fi o idee bună să o facă mai devreme.”
Oficialii americani, la rândul lor, nu cred că acum este momentul potrivit, dar mulți dintre ei cred că săptămânile și lunile următoare oferă o oportunitate de a vorbi despre discuții.
SUA și unii dintre aliații săi sunt îngrijorați de faptul că stocurile lor de arme, inclusiv unele muniții, sunt epuizate într-un ritm nesustenabil. Sprijinul militar al SUA pentru Ucraina în acest an, care se apropie acum de 19 miliarde de dolari, a depășit cu mult asistența europeană.
„Observăm probleme reale, practice ale progresului militar, vedem lipsă de muniție”, a spus un alt oficial occidental.
În aceeași zi în care generalul Milley a vorbit despre o oportunitate pentru discuții, și președintele Biden a sugerat că timpul ar putea fi în curând potrivit.
„Rămâne de văzut dacă se va decide sau nu dacă Ucraina este sau nu pregătită să facă compromisuri cu Rusia”, a spus Biden la Casa Albă. El a adăugat: „Vor să-și lingă amândoi rănile, să decidă... ce vor face în timpul iernii și să decidă dacă vor face sau nu compromisuri.”
Washingtonul a semnalat Ucrainei că, cel puțin, Kievul trebuie să pară deschis la o soluție negociată. Consilierul pentru securitate națională al domnului Biden, Jake Sullivan, a transmis acel mesaj președintelui Volodymyr Zelensky și locotenenților săi la Kiev pe 4 noiembrie, sugerând că Kievul va câștiga dând dovadă de deschidere față de negocieri, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.
Doi diplomați europeni informați cu privire la discuții au spus că dl Sullivan a recomandat ca echipa lui Zelensky să înceapă să se gândească la cerințele și prioritățile sale realiste pentru negocieri, inclusiv la o reconsiderare a obiectivului său declarat ca Ucraina să recâștige Crimeea, care a fost anexată în 2014.
Oficialii administrației, inclusiv domnul Sullivan, continuă să afirme în public că Washingtonul nu va presa Kievul să urmeze un curs diplomatic, o practică care stârneste nedumerire între aliații din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord ai SUA. Oficialii Departamentului de Stat au informat unii parteneri europeni la Washington săptămâna trecută pentru a atenua îngrijorările legate de o schimbare a abordării, potrivit a doi înalți oficiali europeni.
„Este datoria noastră să-i punem în cea mai bună poziție pe câmpul de luptă, astfel încât atunci când și dacă există o oportunitate pentru diplomație, ei să fie în cea mai bună poziție la masa negocierilor”, a spus domnul Sullivan joi. „Statele Unite nu fac presiuni asupra Ucrainei. Nu insistăm asupra lucrurilor cu Ucraina.”
Între timp, secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, a declarat că unele sancțiuni împotriva Rusiei ar putea rămâne în vigoare chiar și după orice eventual acord de pace cu Ucraina, crescând perspectiva unui efort pe termen lung al SUA de a constrânge economia Rusiei. Yellen a spus într-un interviu în Indonezia, unde participă la o reuniune a liderilor G-20, că orice eventual acord de pace ar implica o revizuire a sancțiunilor pe care SUA și aliații săi le-au impus economiei Rusiei.
„Probabil am simți, având în vedere ce s-a întâmplat, că unele sancțiuni ar trebui să rămână în vigoare”, a spus ea.
Vineri, forțele ucrainene au intrat în orașul sudic Herson după ce trupele ruse și-au încheiat retragerea din capitala regională, într-una dintre cele mai mari înfrângeri strategice și simbolice pentru Kremlin de la lansarea invaziei. În weekend, autoritățile ucrainene au încercat restabilirea serviciilor esențiale după ce au dat vina pe forțele ruse pentru sabotarea instalațiilor rețelei electrice și dezafectarea turnurilor celulare și a altor infrastructuri în timp ce se retrageau. Roman Holovnya, un consilier al primarului din Herson, a declarat pentru televiziunea ucraineană că există o lipsă critică de apă în oraș, în timp ce convoaiele de ajutor au plecat din alte părți ale Ucrainei.
Avansul ucrainean este a doua schimbare bruscă a războiului în mai puțin de trei luni. Forțele ucrainene au recucerit o porțiune de teritoriu în partea de nord-est a țării în septembrie. Recentul avans probabil pune capăt perspectivelor Rusiei de a avansa spre Odesa, cel mai mare oraș și port de coastă al Ucrainei.
Cu trupele ucrainene învingând pe teren, Zelensky și consilierii săi de top au avertizat public că continuarea discuțiilor de pace cu președintele rus Vladimir Putin acum ar echivala cu o capitulare inutilă. Unii dintre aliații europeni ai SUA au spus că progresele Ucrainei lasă Kievul fără motive să se supună cererilor domnului Putin.
Ei cred că Ucraina poate relua mai mult teritoriu dacă armele occidentale continuă să curgă, întărindu-și poziția în eventualele negocieri. Noul angajament al Washingtonului de alte 400 de milioane de dolari în asistență de securitate a întărit încrederea europenilor în sprijinul SUA pentru armata Ucrainei.
„Noi, ca Occident, trebuie să fim extrem de atenți să nu presăm Ucraina pentru nimic, deoarece știm că acest război a fost început de Rusia și că acest război se poate termina într-un minut dacă Rusia pur și simplu decide să-l pună capăt”, a spus ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks.
Oficiali din unele țări europene, în special din est și nord, au spus că presiunea publică pentru discuții ar putea afecta eforturile Ucrainei și ar putea juca în favoarea obiectivelor Rusiei de a diviza alianța.
„Trebuie să vorbim despre costul păcii”, a spus un oficial nord-european. Dacă războiul se termină acum, „mesajul pe care l-ar primi ucrainenii este că lupta lor a fost lipsită de sens. Mesajul pe care îl va primi Rusia este că este timpul să reamenajăm și să reconstruim din punct de vedere economic. Nimeni nu crede că [Rusia] se va opri până când își va atinge obiectivul strategic.”
Putin a spus că Rusia este deschisă la discuții de pace și a susținut că, dacă Washingtonul i-ar ordona lui Zelensky să stea la negocieri, Kievul ar face acest lucru. Odată cu ultimele eșecuri pe câmpul de luptă, oficialii occidentali au spus că Kremlinul pare să fi dat înapoi de la condițiile sale anterioare pentru discuții, cum ar fi acceptarea anexării de către Rusia a teritoriului ucrainean.
Cu toate acestea, oficialii europeni și americani au spus că văd puține semne că Kremlinul este interesat de discuții serioase. La o reuniune a Grupului celor Șapte la începutul acestei luni, miniștrii de externe au convenit că depinde de Ucraina să decidă când condițiile militare și politice sunt potrivite pentru a căuta încetarea focului și a continua negocierile, au declarat participanții la întâlnire. Miniștrii au declarat ulterior că apelul Kremlinului pentru discuții de pace nu este credibil, deoarece Putin continuă să escaladeze războiul.
Luni, Zelensky a declarat că condițiile ucrainene pentru discuții includ restituirea controlului ucrainean asupra teritoriilor sale, despăgubiri platite Kievului pentru invazie și aducerea în fața justiției a autorii crimelor de război.
Esențiale pentru diferențele dintre aliați cu privire la cât de urgentă ar trebui să fie calea diplomatică sunt evaluările diferite ale perspectivei ca Ucraina să câștige mai mult teren în lunile de iarnă care urmează.
Unii aliați NATO cred că Ucrainei îi va fi greu să facă progrese majore, deoarece atacă zone mai urbanizate și mai apropiate de Rusia și unde forțele ruse sunt prezente mai mult timp și au avut timp să-și întărească apărarea. Între timp, Rusia a lovit infrastructura civilă a Ucrainei în ultimele săptămâni, impunând întreruperi de curent și penurie de energie și apă pentru milioane de ucraineni.
Alții, mai încrezători în șansele Ucrainei, nu cred că luptele se vor opri. Arsenalul în creștere de sisteme de apărare aeriană al țării a devenit mai eficient în interceptarea rachetelor și a dronelor.
Un diplomat occidental a spus că există îngrijorare în rândul unor parteneri europeni că Washingtonul convinge Ucraina să discute înainte ca trupele sale să poată obține câștiguri suplimentare.