În Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău zeci de mii de oameni care cred că Republica Moldova este un stat capturat şi adus pe muchie de prăpastie de o guvernare oligarhică s-au adunat să protesteze, scrie jurnal.md.
Protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” şi intitulat „Marea adunare naţională”, a început la ora 12:00, în inima Chişinăului, fiind unul împotriva “ilegalitaților comise de guvernarea coruptă, îndeosebi în sistemul bancar”.
Piața Marii Adunări Naționale a fost ocupată în întregime de protestatari, care s-au reunit și pe străzile adiacente până la sediul guvernului. Organizatorii anunța că în jur de 100.000 de manifestanți s-au adunat în centrul Chișinăului, dar această cifră nu a fost confirmată și din alte surse, după cum relatează jurnal.md.
Reuters scrie că la Chişinău are loc cel mai mare protest stradal din istoria RM şi că oameni de prin toate colţurile ţării au venit la Chişinău ca să ceară alegeri anticipate, demisia preşedintelui şi să protesteze faţă de regimul corupt de la guvernare.
ABC News, care citează Associated Press, transmite că zeci de mii de oameni protestează la Chişinău şi cer miliardul înapoi, precum şi demisia şefilor instituţiilor care se fac vinovate de jaful secolului. „Protestatarii scandează „Vrem miliardul înapoi”. Organizatorii protestului spun că lansează manifestaţii non-stop”, transmite abcnews.com.
„Manifestaţii unui protest în Moldova au cerut demisia preşedintelui”, titrează Ria Novosti. „Protestatarii din centrul Chişinăului se pregătesc să-şi instaleze corturi”, scrie Interfax.
Şi presa ucraineană stă cu ochii pe protestul antiguvernare de la Chişinău. „În Moldova protestatarii au cerut demisia preşedintelui şi alegeri anticipate”, informează Unian chiar pe prima pagină.
Concomitent, compania de telefonie mobila Unite, aparținând de Moldtelecom, organizează un concert gratuit, în aer liber, la care au fost invitate multe nume de succes din R. Moldova și străinatate, eveniment criticat drept o încercare de a submina mitingul de protest. De vineri, sub presiunea comentariilor de pe rețelele sociale, mulți artiști începând cu Ștefan Banica jr , Pavel Stratan, Pașa Parfeni etc și-au declinat participarea, care ar fi putut fi intrepretată drept un gest politic, după cum relatează Europa Liberă.