"Vrem Rusia”: mii de oameni manifestează în fața ambasadei Franței din Niger

30 Iul 2023
"Vrem Rusia”: mii de oameni manifestează în fața ambasadei Franței din Niger

Manifestanții, susținători ai soldaților care au realizat lovitura de stat condusă de generalul Tiani, scandează cântece anti-Franța și flutură steaguri rusești. Parisul condamnă violența, scrie Le Figaro.

Mii de manifestanți s-au adunat în fața ambasadei Franței din Niamey, potrivit unui jurnalist de la Le Figaro, prezent la fața locului. Au scandat cântece anti-Franța și au fluturat steaguri rusești. Atmosfera a fost deosebit de tensionată, mai ales față de jurnaliștii care au relatat evenimentul. Demonstranții au fost apoi dispersați de gaze lacrimogene.

Manifestanții s-au adunat la un miting în sprijinul soldaților generalului Tchiani care l-au răsturnat pe președintele ales Mohamed Bazoum.

„Vrem Rusia”

„Vrem să plece Franța”, a strigat Hassane, un demonstrant. Franța și-a dictat voința africanilor de 60 de ani. Acest lucru trebuie să se oprească. Nigerul trebuie să-și recapete suveranitatea. Mulțumită generalului Tiani, în curând va fi cazul! "

Vrem Rusia. Ne dorim ca partenerii noștri să ne însoțească în independența noastră. Vrem să urmăm exemplul verilor noștri din Mali și Burkina”, a comentat Abdoulaye, învelit într-un steag rusesc.

Plăcuța cu „Ambasada Franței în Niger” a fost smulsă, potrivit AFP, apoi călcată în picioare pe asfalt și înlocuită cu steaguri rusești și nigeriene. Și unii protestatari au încercat să intre în clădire.

Franța va răspunde „imediat” în cazul unui atac împotriva cetățenilor săi, a reacționat Palatul Elysee. Forțele nigeriene au obligația de a asigura securitatea trecerii noastre diplomatice și consulare în temeiul Convențiilor de la Viena”, a avertizat Quai d'Orsay, condamnând violența.

Îi îndemnăm să îndeplinească această obligație impusă lor de dreptul internațional”, a continuat Ministerul de Externe.

Potrivit Quai d'Orsay, între 500 și 600 de cetățeni francezi se află în prezent în Niger.

Franța, aliatul Nigerului în lupta împotriva jihadismului și care are acolo 1.500 de soldați, a anunțat sâmbătă că își suspendă ajutorul în urma loviturii militare. După Mali și Burkina Faso, Nigerul, afectat de atacurile grupărilor legate de Statul Islamic și Al-Qaeda, este a treia țară din regiune care a suferit o lovitură de stat din 2020.

Alte stiri din Externe

Ultima oră