Volodymyr Zelensky și Xi Jinping au vorbit la telefon pentru prima dată de la începutul conflictului

26 Apr 2023
Volodymyr Zelensky și Xi Jinping au vorbit la telefon pentru prima dată de la începutul conflictului

Președintele ucrainean susține că a avut un schimb „lung și semnificativ” cu omologul său chinez miercuri. El a spus, de asemenea, că speră la  „o creștere puternică a dezvoltării relațiilor bilaterale”  între Kiev și Beijing, scrie Le Monde

Președintele chinez Xi Jinping l-a asigurat pe omologul său ucrainean că  „China a fost întotdeauna de partea păcii” în primul lor apel telefonic de la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, a informat miercuri televiziunea de stat CCTV de stat.

„În subiectul crizei ucrainene, China a fost întotdeauna de partea păcii și poziția sa fundamentală este de a promova un dialog de pace”, potrivit canalului. „Dialogul și negocierea”  sunt  „singura cale de ieșire”  din conflictul cu Rusia, a mai asigurat liderul, potrivit CCTV.

Acesta este primul schimb cunoscut între cei doi bărbați de la începutul războiului din Ucraina la 24 februarie 2022. Ultimul lor apel datează din iulie 2021.

Volodymyr Zelensky considerase „necesar” în februarie anul trecut să „colaboreze” cu China si să lucreze pentru rezolvarea conflictului cu Rusia. În martie, el și-a reiterat dorința de a dialoga cu omologul său chinez pe această temă și „aștepta un răspuns”  din partea acestuia.

China a lansat în februarie un document în 12 puncte în care își subliniază poziția cu privire la conflictul din Ucraina. Inițiativa, văzută uneori ca un plan de pace, îndeamnă în special Moscova și Kievul să poarte discuții.

Alte stiri din Externe

Ultima oră