Volodymyr Zelensky îl invită pe Xi Jinping să viziteze Ucraina

29 Mar 2023
Volodymyr Zelensky îl invită pe Xi Jinping să viziteze Ucraina

Președintele ucrainean și-a invitat omologul său chinez să viziteze Ucraina, scrie Le Monde.

„Suntem gata să-l vedem aici”, a declarat Volodymyr Zelensky într-un interviu Associated Press, difuzat miercuri de agenția de presă americană. Xi Jinping și Volodymyr Zelensky nu au mai vorbit de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

China a prezentat luna trecută un plan în douăsprezece puncte pentru o  „rezolvare politică a crizei ucrainene” . Președintele chinez a discutat despre conflict cu  „prietenul său drag”  Vladimir Putin în timpul unei vizite de stat la Moscova săptămâna trecută. Discuțiile nu au arătat niciun progres cu privire la modalitățile de a pune capăt războiului.

China propune în special o încetare a focului. Planul său a fost criticat de Statele Unite, care amintește că Beijingul nu a condamnat niciodată invazia rusă.

Ucraina a salutat angajamentul diplomatic al Chinei, dar Volodimir Zelensky exclude negocierile până când trupele ruse părăsesc teritoriul ucrainean.

China: „Suntem în contact cu toate părțile, dar nu avem indicii despre o vizita a lui Xi la Kiev”

„China este în comunicare cu toate părțile în chestiunea Ucrainei, inclusiv cu Ucraina”. Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Mao Ning , a comentat într-un briefing despre invitația adresată de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky omologului său chinez Xi Jinping . „În ceea ce privește problema specifică, nu am nicio informație pe care să le pot oferi”, a adăugat Mao Ning, citat de La Repubblica

Alte stiri din Externe

Ultima oră