Vladimir Putin și Xi Jinping vor fi prezenți la G20 în noiembrie, potrivit președintelui indonezian

20 Aug 2022
Vladimir Putin și Xi Jinping vor fi prezenți la G20 în noiembrie, potrivit președintelui indonezian

Președintele indonezian Joko Widodo a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că Vladimir Putin și Xi Jinping, omologii săi din Rusia și China, vor participa personal la summitul G20 din noiembrie. În prezent, Indonezia prezidează acest forum al marilor economii mondiale, scrie Le Monde.

Nu era sigur că președinții chinez și rus vor călători pe insula indoneziană Bali pentru a lua parte la discuții, dar „Xi Jinping va veni. De asemenea, președintele Putin mi-a spus că va veni ”, a spus Widodo.

Oficialii de la Kremlin au explicat în iunie că Putin a acceptat invitația domnului Widodo, cu condiția ca situația de sănătate legată de pandemie să îi permită să participe personal.

Prezența celor doi șefi de stat la summit ar coincide cu cea a președintelui american Joe Biden, în timp ce relațiile Washingtonului cu Moscova și Beijingul sunt la cel mai scăzut nivel, din cauza războiului din Ucraina și a tensiunilor din jurul Taiwanului.

„Nu am de anunțat nicio călătorie a președintelui Biden în acest moment, dar, după cum ați văzut, am participat la G20 [în 2021] ”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA. „Dacă Putin vine la G20, atunci ar trebui să participe și președintele ucrainean Volodimir Zelensky ”, a adăugat el.

Zelensky a fost invitat la summit de Indonezia, chiar dacă Ucraina nu este membră a G20 și a spus că va participa, cel puțin virtual.

Jakarta a fost sub presiunea occidentală pentru a-l exclude pe Vladimir Putin de la eveniment, după ce a anunțat în aprilie că este invitat, dar a menținut o poziție neutră față de Ucraina. Joko Widodo a călătorit atât la Kiev, cât și la Moscova la începutul acestui an.

Alte stiri din Externe

Ultima oră