Vladimir Putin recunoaște un conflict „lung”

07 Dec 2022
Vladimir Putin recunoaște un conflict „lung”

Vladimir Putin a recunoscut miercuri că în Ucraina conflictul a fost „lung”, lăudându-se în același timp cu „rezultate semnificative” în ceea ce privește anexarea a patru regiuni ucrainene, scrie Le Monde.

„Desigur, este un proces lung ”, a spus președintele rus în timpul unei întâlniri televizate cu Consiliul său pentru Societatea Civilă și Drepturile Omului, o adunare pro-Kremlin.

Ofensiva lansată în februarie trebuia să se încheie cu o victorie fulgerătoare a Rusiei, dar armata ucraineană, ajutată de armele occidentale, a forțat Rusia în primăvară să renunțe la cucerirea Kievului, apoi în toamnă să se retragă în alte câteva regiuni. Răspunzând unuia dintre interlocutorii săi, Vladimir Putin a remarcat miercuri că anexarea de noi teritorii a fost un „rezultat semnificativ pentru Rusia” .

„Marea Azov a devenit o mare interioară, este un lucru serios”, a proclamat el, referitor la această mare care se învecinează cu Rusia și sud-estul Ucrainei, si unde Moscova controlează acum toate țărmurile. Președintele Putin a făcut, de asemenea, aluzie la cele patru regiuni ucrainene despre care a pretins a fi anexate la sfârșitul lunii septembrie, deși Rusia le controlează doar parțial, și unde continua luptele cu forțele de la Kiev. Luna aceasta, armata rusă a fost nevoită chiar să se retragă din Herson, capitala regiunii cu același nume, pe care Moscova o consideră totuși a ei.

Kremlinul a negat întotdeauna că ofensiva sa împotriva Ucrainei are scopul de a cuceri noi teritorii, pretinzând că vrea să apere populațiile de limbă rusă și să pună capăt alianței dintre Kiev și Occident.

Cu câteva minute mai devreme, în cadrul aceleiași întâlniri prin videoconferință, Putin a revenit la mobilizarea a 300.000 de rezerviști, civili, menționând că doar jumătate au fost dislocați imediat în Ucraina. „Din cei 300.000 dintre luptătorii noștri mobilizați, oamenii noștri, apărătorii noștri ai patriei, 150.000 se află în zona de operațiuni ”, a spus liderul rus, adăugând că 77.000 sunt dislocați direct în luptă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră