Președintele Rusiei a promulgat o lege care vizează alungarea oricărei exprimări a homosexualității din spațiul public. 38% dintre ruși îi privesc pe homosexuali cu dezgust sau teamă, o cifră care a crescut brusc în ultimii douăzeci de ani, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Levada în 2021, scrie trimisul special Le Figaro la Sankt Petersburg.
Piotr Voskresensky așează un buchet de garoafe roșii la intrarea unei clădiri vechi de pe strada Releïva, în centrul Sankt Petersburgului. O mică placă indică faptul că aici au locuit împreună la începutul secolului trecut doi poeți și scriitori renumiți, Mikhail Kuzmin (1872-1936) și Yuri Yurkun (1895-1938). Relațiile lui Kuzmin le-au permis celor doi îndrăgostiți să scape de represiunea împotriva homosexualilor timp de câțiva ani. Dar la doi ani după moartea tovarășului său, Yurkun a fost împușcat. Figură a comunității gay din Rusia, medic de pregătire, pasionat de artă și istorie, Piotr Voskresensky realizează acest gest de comemorare în fiecare an, la 17 decembrie, aniversarea decretului emis de Stalin în 1933 și care face din homosexualitate o infracțiune pedepsită cu opt ani în gulag.
Dar anul acesta, discretul său omagiu capătă o semnificație aparte, la câteva săptămâni după promulgarea de către Vladimir Putin, pe 5 decembrie, a unei legi votate pe 24 noiembrie de Duma și care înăsprește legislația care datează din 2013. Aceasta a interzis „propaganda” LGBT+ în rândul minorilor. Dar în contextul războiului din Ucraina și al eradicării opoziției, Kremlinul și-a propus să dea o nouă întorsătură conservatoare: acum este interzisă „promovarea relațiilor sexuale netradiționale” în public, în mass-media, pe internet, în cărți, filme... O lege considerată discriminatorie care a fost imediat denunțată de asociațiile pentru apărarea drepturilor civile, în Rusia și în străinătate. Potrivit acestora, obiectivul textului constă pur și simplu în eliminarea oricărei expresii a homosexualității în spațiul public. Această lege „va proteja copiii noștri și viitorul acestei țări împotriva întunericului răspândit de Statele Unite și țările europene. Avem propriile noastre tradiții și propriile noastre valori”, a susținut, la votul din Duma, președintele acesteia, Vyacheslav Volodin. „Trebuie să facem totul pentru a ne proteja copiii și pe cei care vor să ducă o viață normală. Orice altceva este păcat, sodomie, întuneric ”, a mai spus domnul Volodin.
„O lege medievală, monstruoasă”
„Este o lege medievală, monstruoasă, care ne duce înapoi în epoca sovietică”, replică la rândul său Konstantin Baïkov, activist pentru drepturile omului și avocat care apără homosexualii în cadrul asociației Delo („Caz”). „Persoanele LGBT vor fi împinse în subteran și vor deveni cetățeni de clasa a doua. Nimeni nu poate afirma că nu vor apărea ghetouri” , se alarmează avocatul, care se prezintă drept „heterosexual”. Alături de el, avocatul Vladimir Komov, membru Delo cu părul roz, dă din cap. „Această lege este similară cu cea privind „discreditarea forțelor armate” și va fi aplicată în același mod” , explică Vladimir Komov, care se autointitulează „gay și transsexual” . Acești activiști se tem că sfera largă de aplicare a legii și interpretarea foarte largă permisă de conceptul de „promovare” (a relațiilor sexuale „netradiționale” ) vor duce la o represiune sporită împotriva comunităților LGBT+, care sunt deja puternic discriminate.
Mașina a pornit deja: pe 28 decembrie a fost deschisă o procedură administrativă pentru „propaganda LGBT” împotriva unei edituri, PopCorn Books, care a publicat în 2021 un roman intitulat Vara cu cravată de pionier și care evocă relația dintre doi tineri. Pe 20 decembrie, bibliotecile din Moscova au fost instruite de către departamentul de cultură regional să elimine cărțile cu tematică LGBT, transformându-le în maculatură. Printre autorii astfel incluși pe lista neagră: britanicul Stephen Fry, francezul Jean Genet și japonezul Haruki Murakami. Alții, precum Edouard Limonov sau Vladimir Nabokov (Lolit ), sunt amenințați. Foarte popular, serialul Sex and the City, disponibil pe unele platforme rusești, cum ar fi Kinopoisk, a fost deja „cenzurat”: în traducerea rusă, cuvântul „gay” a fost înlocuit cu cuvântul „băiat”… Aceste inițiative sunt un preludiu la interdicții mai largi.
Vitaly Milonov, vicepreședintele comisiei care se ocupă de familie la Duma, tocmai a anunțat astfel înființarea unui comitet ad-hoc, responsabil cu identificarea cărților, filmelor, jocurilor video, lucrărilor muzicale susceptibile de a purta propagandă LGBT” Legea recent adoptată prevede amenzi foarte mari – de fapt, cele mai grele înregistrate vreodată în codul administrativ pentru acest tip de „infracțiune”: până la 800.000 de ruble (circa 13.000 de euro) pentru persoanele fizice și 10 milioane de ruble (166.000 de euro) pentru entitati legale.
Guvernul poate conta doar pe straturile conservatoare ale societății care sunt caracterizate în special de homofobie, de unde și dezvoltarea acestei legi.
spune Serghei Troshin, deputat municipal al Sankt Petersburgului
„Rusia a avut o situație ciudată în ultima vreme”, notează avocatul Vladimir Komov. În mod paradoxal, crede el, „homofobia a scăzut în ultimii zece ani în țară”. „Comunitatea LGBT a început să-și afirme interesele și a început să obțină drepturi. Acești oameni au devenit vizibili”, explică el. Pe de altă parte, insistă el, „observăm un nivel tot mai mare de homofobie instituțională, la nivel de stat”. Desigur, homofobia rămâne foarte prezentă în Rusia, unde persoanele LGBT rămân ținta tuturor tipurilor de violență, inclusiv racket și șantaj. Homosexualitatea fusese dezincriminată după căderea URSS, dar cei condamnați nu au fost reabilitați. Un sondaj realizat de Institutul Levada din 2021 arată că 38% dintre ruși privesc homosexualii cu dezgust sau teamă, o cifră care a crescut brusc în ultimii douăzeci de ani (21% în 2003; 26% în 2013). Doar o treime (33%) dintre ruși consideră că homosexualii și lesbienele ar trebui să se bucure de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni, comparativ cu 39% care cred contrariul (au fost 47% în 2019).
Pentru activiștii pro-LGBT, însă, această deteriorare este mai puțin rezultatul opiniei publice în sine, decât al presiunii de sus - care a fost deosebit de accentuată, spun ei, de la izbucnirea conflictului din Ucraina. „Căutarea inamicului – această retorică a țapului ispășitor – a apărut încă de la începutul războiului pentru a distrage atenția oamenilor de la problemele socio-economice și de la eșecurile de pe front ”, spune Vladimir Komov. „Guvernul poate conta doar pe păturile conservatoare ale societății, care sunt caracterizate în mod deosebit de homofobie, de unde și apariția acestei legi”, adaugă Serghei Troșin. Deputatul orașului Sankt Petersburg, în vârstă de 40 de ani, a ieșit public vara trecută, în ciuda riscurilor.„De îndată ce nu mai există discurs homofob de sus, societatea va scăpa de atitudinile discriminatorii ”, vrea să creadă el.
Stai sau pleci?
Nu toată lumea își împărtășește optimismul. Și mulți sunt cei, de unsprezece luni, care au luat deja calea exilului. Deci, stai sau pleci? Savantul Piotr Voskresensky este pe cale să părăsească Rusia. La sfârșitul lunii decembrie, a închis ușile unui „muzeu gay” efemer și original, pe care îl deschisese în apartamentul său din Petersburg. Busturi și statui - Împăratul Hadrian, Dionysos etc. - lânga obiecte, porțelan, picturi și fotografii - în special cele ale marelui compozitor Piotr Ilitch Ceaikovski (1840-1893) și ale fratelui său Modeste, amândoi homosexuali renumiți
Piotr Voskresensky, cunoscut și pentru că a fost autorul unui „catalog straniu” al celebrului Muzeu Ermitaj, spune că a primit amenințări. „Nu toată lumea își va permite să plece. Ăsta e sfatul meu totuși. În Rusia , adaugă el, întunericul va domni în următorii zece ani…”