"Turkish Stream îi face rău Ucrainei, pentru că o privează de ruta transbalcanică, care a furnizat Turciei prin Ucraina, Moldova, România şi Bulgaria. Prin urmare, gazoductul va priva, de asemenea, Bulgaria, Moldova şi România de taxele de tranzit. Bulgaria este chiar şi mai nefericită decât celelalte, deoarece South Stream este mort”, a declarat Vladimir Putin, citat de publicaţia Modern Diplomacy.
La 10 octombrie, Rusia și Turcia au semnat un acord bilateral pentru construcția conductei submarine Turkish Stream, care va transporta gaze naturale rusești în sud-estul Europei.
Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat recent că amplasarea pe fundul Mării Negre a conductelor care formează gazoductul Turkish Stream va începe în 2017 și se va încheia la finele lui 2019.
Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale rusești destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev și Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale rusești destinate Europei via Ucraina.
În luna decembrie 2014, Rusia a anunțat că renunță la proiectul gazoductului "South Stream", care urma să treacă prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, în favoarea proiectului "Turkish Stream", care prevede construcția unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia via Marea Neagră. În luna decembrie 2015, după ce un avion militar rus a fost doborât de armata turcă, Rusia a suspendat lucrările Turkish Stream.
În luna august a acestui an, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, și liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg și au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat, urmând să fie înființat un grup de lucru și să fie stabilită o foaie de drum.