Viktor Orban condiţionează ajutorul Ucrainei la eliberarea tuturor fondurilor pentru Ungaria şi avertizează că ţara sa poate împiedica aderarea Kievului la UE, scrie Le Monde . El a spus într-un interviu acordat radioului de stat că nu îi poate descuraja pe liderii Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina dar poate bloca procesul în multe puncte și că poporul maghiar cu siguranță nu va plăti consecințele deciziilor proaste ale liderilor
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a cerut vineri „toate fondurile europene” din care miliarde de euro rămân blocate, înainte de a lua în considerare eventual ridicarea veto-ului privind noul ajutor pentru Ucraina. „Întotdeauna am spus că, dacă modificăm bugetul UE (…), Ungaria ar profita de ocazie pentru a clarifica revendica ceea ce merită. Nu jumătate, nici un sfert, dar tot”, a spus el într-un interviu acordat radioului de stat Kossuth
Orban revenit la votul de ieri, repetând că Ungaria nu a vrut să ia parte la „decizia proastă” și de aceea a părăsit sala când liderii au luat decizia de a deschide negocierile de aderare:
„Ei vor să dea Ucrainei, prin această decizie, încurajarea necesară pentru a continua războiul și mi-au cerut să nu-i împiedic”.
„Dacă nu dorim ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene, atunci parlamentul maghiar va vota împotrivă. Și până când chestiunea ajunge la parlamente, este un proces foarte, foarte lung, și așa cum l-au numărat ei și așa cum am făcut-o, sunt vreo 75 de ocazii în care guvernul maghiar poate opri acest proces”.
Potrivit premierului ungar, aceasta este o formă proastă de ajutor, dar celelalte țări au avut două argumente serioase de care trebuiau luate în considerare. Una este că sunt douăzeci și șase de ei și suntem singuri, iar cealaltă este că Ungaria nu pierde nimic pentru că are ultimul cuvânt.
Orban a spus că au vrut imediat să dea 50 de miliarde de euro Ucrainei, dar acolo trebuie să folosească instrumentul de veto: "Nu vom ezita nici un moment. Ungurii nu vor plăti consecințele unei decizii greșite"
"Nu există bani pentru Ucraina în acest moment, dar vom reveni la asta sub forma unui summit extraordinar al UE, probabil în februarie", a spus el
"Atunci când cancelarul german, președintele francez și alții vor să înceapă pe această cale, este greu să-i oprești."
Potrivit premierului, UE ia de obicei decizii proaste. El a citat ca exemple criza financiară din 2008, migrația și sancțiunile împotriva Rusiei.
Guvernul maghiar încearcă în mod regulat să modereze acest lucru, „trageți frâna de mână”, a afirmat el.
Situația din Ucraina este proastă.
nu ar trebui să trimitem mai mulți bani, ci să oprim războiul
a spus Viktor Orbán, adăugând că UE vrea să dea bani maghiarilor pentru a continua războiul, iar acest lucru este inacceptabil.
"Există o legendă că țara nu poate rămâne pe linia de plutire fără ajutor extern, dar nu este cazul, economia maghiară a supraviețuit perioadei dificile din spatele nostru, poate funcționa clar fără bani UE", aceasta este o lecție, a spus Viktor Orbán.
Cealaltă lecție, potrivit premierului, este aceea conform căreia
Sunt necesare reforme la Bruxelles, este nevoie de o nouă conducere.
Constituţia Ungariei este un sistem de apărare bine construit care asigură suveranitatea, a spus Viktor Orbán. Potrivit acestuia, în același timp, „șoarecii se strecoară, dolarii se strecoară”, mass-media de stânga, parțial ONG-urile care lucrează pentru stânga, încearcă să influențeze alegerile cu bani străini. Acesta este un „decalaj”, așa că a trebuit făcut ceva pentru a-l bloca, motiv pentru care a fost creată Legea de protecție a suveranității, a spus el.
Protestă acum cei care critică legea, cei care au fost beneficiarii acestor bani, ale căror interese sunt lezate de lege
Premierul a explicat că suveranitatea nu înseamnă izolare, „nu trebuie să ne blocăm, ci să construim relații”, iar aceasta este o oportunitate pentru Ungaria, întrucât funcționează o economie orientată spre export.
„Datoria guvernului este să înțeleagă ce cred oamenii”, a declarat Viktor Orbán. În ceea ce privește consultarea națională, el a spus că oamenii vor avea ocazia să se gândească cu atenție și să își exprime părerea asupra celor mai importante probleme. Consultarea oferă guvernului putere și în discuțiile cu Bruxelles-ul și statele membre, a menționat el.
Comisia Europeană a anunțat miercuri eliberarea a aproximativ 10 miliarde de euro pentru Ungaria, în ajunul unui summit al celor douăzeci și șapte. Undă verde, care era așteptată, a stârnit deja reacții puternice în Parlamentul European, unde aleșii critică slăbiciunea Bruxelles-ului în fața „șantajului” al prim-ministrului ungar. Comisia Europeană, la rândul ei, a explicat că această deblocare s-a datorat reformelor întreprinse de Budapesta pentru a respecta o serie de condiții care vizează îmbunătățirea independenței sistemului judiciar maghiar. În total, aproximativ 21,7 miliarde EUR din fonduri de coeziune planificate pentru Ungaria pentru perioada 2021-2027 au fost suspendate în decembrie 2022 de UE, în așteptarea finalizării de către Budapesta a mai multor reforme.
Starting accession negotiations with #Ukraine is a bad decision. Hungary did not participate in the decision. pic.twitter.com/omYLSxefkI
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) December 14, 2023