Viktor Orban: "Germanii suferă pentru că știu care este interesul lor național dar nu sunt în stare să o spună”

28 Ian 2023
Viktor Orban: "Germanii suferă pentru că știu care este interesul lor național dar nu sunt în stare să o spună”

The American Conservative a publicat notele jurnalistului Rod Dreher de la o ședință sinceră cu premierul maghiar antirăzboi care avertizează că acest conflict s-ar putea agrava cu ușurință.

În această seară a fost a treia oară când am fost într-o sesiune de grup restrâns cu premierul ungar Viktor Orban. Le-am spus jurnaliştilor şi editorilor aflaţi în vizită că vor fi uimiţi de acest tip, pentru că nu le va veni să creadă cât de diferit este el de felul în care este portretizat în mass-media occidentală. Este ascuțit la minte, amuzant, genial și complet încrezător.Nu este supravegheat de consilierii de presă și nu își păzește cuvintele până în punctul în care nu spune altceva decât un discurs în limba de lemn. El este chiar interesant. După cum le-am spus oamenilor cu care am vorbit înainte, la conferință, care au fost invitați să se întâlnească mai târziu cu premierul, „Nu veți crede că un lider mondial este de fapt așa”.

Ca de obicei, după eveniment, au rămas uluiți. Orban a petrecut două ore cu noi, răspunzând la fiecare întrebare -- chiar și la cele deosebit de dure de la un jurnalist polonez -- și în mod clar îi plăcea. Nu am fost niciodată în preajma lui Bill Clinton personal, dar lucrurile pe care le-am citit despre felul în care el a fost un politician natural -- acest lucru este cel puțin la fel de adevărat și pentru Viktor Orban. Anul trecut, vorbeam cu un politician Fidesz despre premier și a spus că nu există un alt politician în această țară care să poată trece de la elaborarea de strategii la cel mai înalt nivel, la a vorbi cu oamenii de la țară într-o piață a fermierilor și să fie complet autentic în ambele locuri. Dacă ar fi difuzat mai mult la televizor în Statele Unite, viziunea oamenilor despre Ungaria ar fi total diferită.

Iată ce fel politician natural este. Spre sfârșitul sesiunii noastre de două ore, el a menționat că astăzi este joi, ziua pe care o pune mereu deoparte pentru lectura personală. Un jurnalist l-a întrebat ce citește acum. El a menționat câteva cărți, dintre care una este o traducere în limba maghiară a unei biografii a lui Joe Biden. A spus că vrea să știe ceva despre președintele american. El a adăugat că Biden nu este liderul său politic favorit, dar că admiră cu adevărat tenacitatea politică a bărbatului, în special modul în care Biden a ripostat după ce prima sa soție a murit într-un accident de mașină. Era clar ce a vrut să spună Orban. Era ca un bătrân general care își semnala admirația pentru unul din cealaltă parte, pur și simplu pentru că a găsit ceva admirabil în caracterul bărbatului.

Premierul a petrecut două ore cu vreo cincisprezece jurnaliști. Printre americani se numărau Sohrab Ahmari, Gladden Pappin, editorul conservator european Mario Fantini și Zack Christenson, editorul Spectator din SUA. Orban a răspuns la fiecare întrebare pe care i-am pus-o și probabil că ar fi durat mai mult dacă nu ar fi trebuit să ajungem la o cină după conferință. Nu am văzut niciodată un politician care să iubească atât de visceral ceea ce face. Orban a fost atât de sincer încât l-am întrebat de mai multe ori pe un consilier dacă aceasta convorbire era într-adevăr înregistrată. Doar de două sau trei ori a fost off (neînregistrat), iar acelea au fost doar pentru a oferi judecăți scurte asupra anumitor persoane publice.

Marile întrebări erau legate de războiul Rusia-Ucraina. Orban este o capră printre oile NATO. Practic, de la început, a militat din greu pentru o încetare a focului și o înțelegere pașnică -- nu din dragoste specială pentru ruși, ci din preocupare pentru soarta Ungariei și a Europei. El a fost defăimat în mod fals ca un adept al lui Putin, dar nu pare să-i pese cu adevărat.

Orban a spus că Occidentul trebuie să înțeleagă că Putin nu își poate permite să piardă și nu va pierde, pentru că va fi reales anul viitor și nu poate candida ca președinte care a pierdut un război. Mai mult, a spus el, Rusia nu poate permite NATO să-și stabilească o prezență în Ucraina. A trecut vremea când Rusia ar fi putut să cucerească Ucraina sau să instaleze un regim prietenos. Dacă Rusia ar fi câștigat o victorie rapidă, ar fi fost posibil, dar acum este fără speranță. Prin urmare, a spus Orban, scopul Rusiei este de a face din Ucraina o epavă neguvernabilă, astfel încât Occidentul să nu o revendice drept premiu. În acest sens, au reușit deja. „Acum este Afganistan”, a spus el. „Țara nimănui”.

Occidentul nu înțelege că timpul este de partea Rusiei în Ucraina. Rusia este o țară imensă și poate mobiliza o armată vastă. Ucraina rămâne deja fără trupe. Când se întâmplă asta, atunci ce facem?

„Avem probleme mari, mari”, a spus el despre Occident. Dacă ofensiva de primăvară a Rusiei se va dovedi de succes, atunci țările NATO se vor confrunta cu întrebarea dacă trimitem soldați să lupte pentru Ucraina? Orban nu crede că poporul american ia în considerare acest lucru, dar el este în mintea unui număr tot mai mare de europeni ale căror țări vor fi devastate dacă războiul se extinde.

E adevărat? Trupele NATO luptă împotriva rușilor în Ucraina?

Da, spuse Orban. Sună nebunește astăzi, „dar dacă te uiți la tendința cu care am ajuns astăzi în acest punct, nu poate fi exclus”.

Occidentul este "într-un război cu Rusia. Aceasta este realitatea", a spus el. „În fiecare zi ne mutăm mai departe”.

Pentru a adăuga claritate contextul discuției sale, Viktor Orban nu vrea ca Occidentul să fie într-un război cu Rusia. El militează pentru pace și a făcut-o de la început, spunând că nimeni nu câștigă din acest război. Dar el spune că mult prea mulți occidentali s-au amăgit cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat -- și la ceea ce s-ar putea întâmpla. Occidentul ar putea crede că nu este în război cu Rusia, dar trimițând din ce în ce mai multe arme și apropiindu-se de intervenția efectivă a trupelor, liderii occidentali joacă un joc extrem de periculos cu ei înșiși, cu Rusia și cu publicul occidental. Un jurnalist l-a întrebat pe premier dacă crede că războiul ar putea deveni nuclear. „Nu pot exclude că ar folosi-o”, a spus el despre bomba atomică. El a clarificat că vorbea despre arme nucleare tactice pe câmpul de luptă, nu despre nori ciuperci peste Varșovia și Berlin -- „dar nici asta nu pot exclude”. Dacă Ucraina cumva, folosind arme occidentale, ajunge în punctul de a trece granița pe teritoriul rusesc, atunci viitorul lumii va fi atât de luminos încât Occidentul va trebui să poarte ochelari de soare.

Cineva a subliniat că rușii au avut o performanță slabă pe câmpul de luptă până în acest moment. Da, a spus Orban, este adevărat. Dar dacă te uiți la istoria Rusiei, așa stau lucrurile cu rușii în război. Încep prost, dar, după un timp, își dau seama și apoi devin greu de oprit. Se așteaptă că așa va fi și de data aceasta. De asemenea, el a menționat la începutul sesiunii că împingerea Rusiei într-o alianță cu Iranul este extrem de periculoasă pentru Israel și și-a exprimat speranța că premierul israelian Benjamin Netanyahu, al cărui fiu adult stătea la masă, ar putea deveni un făuritor de pace între Rusia și Ucraina.. Deși Ucraina a avut câteva succese uimitoare împotriva Rusiei, a spus Orban, pe termen lung el nu poate vedea că noi, în Occident, suntem de partea câștigătoare, mai ales având în vedere capacitatea de producție a Rusiei.

Orban a spus că el este singurul dizident dintre cei 27 de lideri ai Uniunii Europene cu privire la politica de război a Ucrainei. El a spus că este foarte frustrant, pentru că colegii săi de la conducere nu vor dezbate cu înțelepciune acest război. De ce nu?

— Nu știu cine sunt, spuse el răspicat.

El a explicat că, dacă le-ai cere să se definească în raport cu războiul, ei ar spune: „Eu sunt liderul unei țări care se află pe partea dreaptă a istoriei”. Acea convingere și faptul de a fi presat cu putere de Washington, precum și „teama de mass-media progresistă”, este ceea ce le motivează gândirea -- nu o luare în considerare a ceea ce este în interesul propriilor țări. Orban a spus că își vede rolul de lider ales al Ungariei ca pe acela de a-și ajuta poporul să facă față provocărilor cu care se confruntă astăzi și pentru a-i pregăti pentru provocările de mâine. „Dar eu aș fi singurul care înțelege [rolul] în acest fel”, a spus el.

Orban a spus că președintele francez Emmanuel Macron este singurul lider european care gândește într-un mod vizionar. El a spus că dacă el (Orban) ar propune că Europa trebuie să se întoarcă la rădăcinile ei creștine pentru a putea face față problemelor care urmează, Macron nu ar fi de acord și ar propune o strategie ideologică liberală. Pentru toți ceilalți lideri europeni, întreaga întrebare le-ar părea stupidă.

(Vezi, acesta este unul dintre motivele pentru care rămân frustrat de media occidentală despre Orban. Chiar dacă nu-i suporți politica, omul este profund. Gândește bine toate aceste lucruri, la nivel de strategii și principii mărețe. )

Orban a făcut o remarcă ascuțită și emoționantă despre germanii din războiul actual: „Germanii suferă pentru că știu care este interesul lor național, dar nu sunt în stare să o spună”. El a vrut să spună că conducerea germană știe că nu trebuie să fie implicată într-un război cu Rusia, dar, din multe motive, nu poate să spună "nu" Washingtonului.

Cineva a ridicat posibilitatea unei lovituri de stat în Rusia care să îl îndepărteze pe Putin. Orban a reacționat ferm, spunând că nu este nimeni la rând pentru a-i urma lui Putin  și care să fie mai puțin războinic. Asta nu ar rezolva nimic.

Una dintre cele mai interesante părți ale discuției din seară a venit când unul dintre europenii prezenți l-a întrebat pe premier despre diviziunea puternică dintre Ungaria și guvernul Uniunii Europene. El a recunoscut categoric că există un decalaj imens între Budapesta și Bruxelles, iar prăpastia se extinde. De ce? Orban a spus că are de-a face cu o diferență fundamentală între ideile lor rivale despre ceea ce este o ființă umană - și, a sugerat el, pentru ce este societatea.

Acesta este motivul pentru care sunt atât de îndepărtați în ceea ce privește ideologia de gen, a spus el. Și luați imigrația, de exemplu. El a spus că majoritatea țărilor UE își pun întrebarea: „Cum putem coexista cu o mare minoritate de migranți musulmani?”

Orban: "Care este provocarea pentru Ungaria? Să nu fie nevoită să pună întrebarea coexistenței." El a spus că Ungaria nu are nicio imigrație islamică acum și vrea să rămână așa. Desigur, liberalii din UE vor considera acest lucru ca fiind bigot. Dar Ungaria nu trebuie să se confrunte cu binecuvântările diversităţii cu care se confruntă Spania astăzi.

Orban a spus că este dureros pentru el personal să aibă Ungaria în UE, supusă hărțuirii acesteia, dar nu există nicio îndoială că Ungaria va rămâne în UE, pentru că de UE depinde prosperitatea ei economică. Totuși, este greu să fii tratat urât de conducerea UE. Ideea lui Orban este că, pe cât de dificil este personal să ai de-a face cu birocrația UE, acest lucru trebuie făcut, pentru că este în interesul național al Ungariei.

„Nu este ușor pentru mine să merg acolo și să fiu ticălosul tuturor”, a spus el, despre relația sa dificilă cu Bruxelles-ul. Orban a spus că dacă vrei să fii genul de politician care are ceea trebuie pentru a îi înfrunta, trebuie să ai o coloană de oțel și să-ți pese mai mult de ceea ce spun alegătorii tăi decât de ceea ce cred oponenții tăi despre tine.

El a spus că liderii conservatori de succes trebuie să construiască coaliții de vot cu mult înainte de alegeri și să convingă că victoria liderilor în ziua alegerilor va fi și victoria lor. El a spus că nu poți fi timid, precaut și calculat, ci mai degrabă îndrăzneț, conducând cu convingere. Și trebuie să obțineți acordul de la conservatorii bogați, care sunt pregătiți să investească în diverse inițiative, cum ar fi construirea de rețele media. În plus, trebuie să aduci intelectuali conservatori, convingându-i că schimbările pe care vrei să le faci sunt „profunde”.

Orban a spus că la alegerile din 2010 care l-au adus la putere a înțeles că poporul maghiar a fost sătul de stânga, care a ruinat țara economic. El a spus că Fidesz a candidat pe un slogan format dintr-un singur cuvânt: "Destul!"

L-am întrebat pe primul-ministru, un calvinist, despre convingerea sa că regenerarea civilizației occidentale depinde de refacerea credinței creștine.

„Creștinismul nu poate fi regenerat de politică”, a spus el, adăugând că credința este întotdeauna, în cele din urmă, despre convertirea inimii unui individ. Totuși, el a adăugat că, dacă creștinii nu se trezesc și nu rezistă tendințelor culturale care îi spală, credința va dispărea.

„Cea mai bună speranță astăzi sunt ortodocșii”, a spus el. „Ei nu se ceartă, ci cred. Noi [protestanții și catolicii] ne certam tot timpul”.

Orban a continuat să numească creștinii ortodocși „cea mai importantă rezervă” pentru ca creștinii din Occident să-și recapete bazele religioase. (Mai târziu, l-am întrebat pe prim-ministru: „Știați că sunt ortodox?” I s-au mărit ochii. „Ești? Am crezut că ești catolic!”)

Despre starea jalnică a vieții religioase din Ungaria, unde relativ puțini oameni merg la biserică, premierul a spus: „Nu ne facem iluzii despre cum arătăm”. Totuși, dacă Europa vrea să supraviețuiască, trebuie să se întoarcă la credința care a creat ordinea sacră pe care a fost construită civilizația sa, spune Viktor Orban.

„Analiza mea este că această structură socială construită în ultimii treizeci de ani este total împotriva naturii umane”, a spus el. „Este obligată să se prăbușească, sperăm că nu într-un mod Armaghedon”.

Dacă hegemonia ideologiei de gen și a altor manifestări ale nebuniei progresiste poate fi ruptă rapid, atunci „revenirea la tradiție va fi mult mai rapidă decât ne putem imagina. Dar, mai întâi, trebuie să le zdrobim politic”.

Continuând pe intersecția dintre religie și politică, Orban a spus că nu înțelege cum poți fi un lider politic conservator fără a fi o persoană de credință reală. Nu este o coincidență, a spus el, că Ungaria, Slovacia și Polonia conduc lupta pentru apărarea valorilor tradiționale în Europa. Ei fac parte din Europa care a fost mai puțin afectată de modernitatea corozivă.

Consilierul politic superior al premierului, Balazs Orban (fără relație), a intervenit spunând: „Fără credință, politica este foarte înfricoșătoare. Dacă nu ai credință, vei dori să creezi raiul pe pământ”.

Premierul a spus că politicienii pot oferi oamenilor o viață materială mai bună, dar nu este treaba lor să ofere oamenilor o viață fericită.

Am vorbit pe scurt despre călătoria sa la Roma pentru a-i aduce un omagiu lui Benedict al XVI-lea la veghea fostului papă. Orban a spus că calviniștii maghiari recunosc că catolicismul este absolut vital pentru viitorul creștinismului și că, dacă Biserica Catolică este slabă, este rău pentru toți creștinii. El a revenit la importanța renașterii religioase pentru renașterea civilizației și a spus că acesta este motivul pentru care îi place să viziteze liderii religioși oriunde călătorește.

Sesiunea s-a încheiat în cele din urmă cu Orban conducând grupul spre balconul cu vedere la orașul de dedesubt. Biroul său se află într-o fostă mănăstire carmelită, de la care se are o vedere superbă asupra Perlei Dunării.

A fost încântător să-l urmăresc pe primul ministru arătând străinilor în vizită cele mai importante atracții ale capitalei, cu o încântare evidentă. Ne imaginăm că toți liderii naționali sunt patrioți, dar nu cred că am văzut dragostea de țară atât de radiantă într-un politician de la Ronald Reagan încoace. Dar este o alt fel de dragoste. Dragostea lui Reagan pentru America era dragostea unui cowboy care privea soarele care apune peste ferma lui, cu inima umplându-se de o strălucire caldă și aurie de recunoștință. Dragostea lui Orban pentru Ungaria mi se pare cea a unui luptător de stradă răvășit, căruia i se înroșesc obrajii când se pregătește să arunce în luptă pentru a-și apăra familia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră