Viktor Orbán aduce războiul anti-woke la Bruxelles

19 Noi 2023
Viktor Orbán aduce războiul anti-woke la Bruxelles

Ungaria susține instituțiile de presă care duc un război împotriva wokismului și aduc o interpretare eurosceptică capitalei UE, scrie Politico.

 Viktor Orbán se transformă în Rupert Murdoch de la Bruxelles, aducând propria sa versiune a jurnalismului „echitabil și echilibrat”.

Cunoscut pentru că a atacat societatea civilă și a suprimat mass-media din Ungaria, Orbán sprijină jurnaliştii și think-tankerii să-și răspândească mesajul în capitala UE. Înainte de președinția Consiliului maghiar de anul viitor, și cu un sprijin puternic din partea echipei campaniei pentru Brexit, aceștia duc război împotriva wokismului, subliniind abuzurile și aduc o abordare conservatoare, adesea eurosceptică, în circuitul de la Bruxelles.

La fel cum Fox News a încercat să contracareze mass-media din Statele Unite, aliații lui Orbán urmăresc să creeze o cameră alternativă de ecou.

„De foarte multe ori auzi doar o lectură a lucrurilor, o analiză, iar mainstream-ului îi place să se audă pe sine”, a spus Balázs Hidvéghi, principalul locotenent al lui Orbán în partidul Fidesz din Parlamentul European.

După lansarea de anul trecut a unui satelit de la Bruxelles al think tank-ului din Budapesta MCC, aliații lui Orbán au acum organizații de știri separate care examinează și care jenează instituțiile: Conservatorul European (The European Conservative ) și Semnalul de la Bruxelles (Brussels Signal).

Orbán preia, de asemenea, din stilul lui Volodymyr Zelenskyy, producând videoclipuri în stil televiziune pentru a lovi birocrația de la Bruxelles și deschide o vilă pe Rue de la Loi pentru a aduce un pic de hygge (atmosferă) maghiară în Cartierul European.

De la o ruptură amară cu Partidul Popular European de centru-dreapta în 2021, Orbán a fost izolat la Bruxelles. Cu toate acestea, se bazează pe noua infrastructură de influență pentru a-și ridica profilul atât aici, cât și în rândul mișcărilor conservatoare de peste ocean.

„Este important să ne asigurăm că explicăm ceea ce facem și de ce facem ceea ce facem și construim alianțe”, a spus Hidvéghi. „Construim parteneriate pentru a reprezenta acele milioane de europeni care simt pe bună dreptate că... nimeni nu vorbește cu adevărat despre problemele lor.”

Noile instituții media sunt gata să schimbe toate acestea. Cu motto-ul său „schimbând status quo-ul”, Brussels Signal (Semnalul de la Bruxelles) a fost lansat oficial cu o recepție în Place Jourdan luna trecută. Scopul său este de a aduce „aer proaspăt” dezbaterilor despre migrație, Ucraina, alegerile din 2024 și „apărarea libertății de exprimare în UE”, a spus editorul Patrick Egan oaspeților.

Răspândirea veștilor bune

Orbán se vede pe sine ca un „personalitate de frunte” într-un „război cultural global”, a spus un fost diplomat ungar. Orbán crede că motivul pentru care Ungaria nu este auzită la Bruxelles este „pentru că încă nu au descoperit adevărul”, a spus diplomatul, căruia i-a fost acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre fostul lor șef. Având în centru grupul de reflecție Mathias Corvinus Collegium (MCC) aflat în continuă creștere, noile instituții media fac parte dintr-o „rețea bine gândită de soft power”, a adăugat diplomatul.

MCC Brussels nu ascunde legăturile sale cu Budapesta. Sociologul canadian-ungar care o conduce, Frank Furedi, și-a declarat sosirea în Belgia cu un articol de opinie din noiembrie 2022 în POLITICO intitulat „Bruxelles are nevoie de un think tank maghiar”. Guvernul finanțează articolele MCC Bruxelles în războiul cultural, inclusiv conferințe despre politizarea muzeelor ​​și corupția eurocrației, după cum a dezvăluit scandalul cu banii din Qatar. Joi, MCC Bruxelles va dezvălui oficial un raport care explică „Cum a preluat lobby-ul LGBTQ UE?”

După ce a încheiat un acord oficial în 2021, Conservatorul European este acum înregistrat la sediul MCC din Budapesta. Inițial, un periodic ciudat cu filozofi catolici de dreapta, The European Conservative își propune să fie „platforma principală a dreptei, nu numai în Europa, ci în întreaga lume”, a spus editorul său, Alvino-Mario Fantini, la o adunare a conservatorilor politici din Florida în urmă cu doi ani ..

O fundație legată de guvern investește milioane în Conservatorul European, potrivit rapoartelor de investigație maghiare, cu 651.000 de euro alocați pentru înființarea biroului de la Bruxelles. Ca orice ziar bun din Bruxelles, au și un buletin informativ: „În bârlogul leului”.

Cel mai nou dintre jucătorii alternativi, Semnalul de la Bruxelles (Brussels Signal) are origini mai tulburi. Editorul său, Egan, este un strateg american de multă vreme al partidului Fidesz al lui Orbán. Aceasta nu este prima sa incursiune în mass-media: consultanța sa publică Remix News, un site în limba engleză axat pe Europa Centrală și de Est, care promovează o viziune asupra lumii prietenoasă cu Orbán, cu sprijinul guvernului, potrivit jurnaliștilor de investigație maghiari .

Egan a înregistrat anul trecut Remedia Europe, care publică Brussels Signal, în Belgia, cu fonduri de pornire de 275.000 de euro. Egan a refuzat să dezvăluie sursa fondurilor Remedia Europe.

Pentru a conduce Brussels Signal, Egan a angajat un conservator britanic experimentat, cu o experiență de a susține publicații de ultimă generație: Michael Mosbacher, fondatorul revistei Standpoint și The Critic.

„Nu lucrez foarte clar pentru guvernul ungar sau nu promovez o agendă guvernamentală maghiară” a spus Mosbacher într-un e-mail.

În ciuda disprețului comun față de mass-media și așa-numita mafie woke, orbita publicatiilor lui Orbán nu se înțelege întotdeauna. Pe parcursul unui schimb extins de e-mailuri cu POLITICO, Mosbacher a negat coordonarea între Brussels Signal și MCC Brussels.

Remarcând evoluția ideologică a lui Furedi, Mosbacher a scris: „O călătorie destul de mare de la întemeierea uneia dintre cele mai dure grupuri trot[skyite] din Marea Britanie și a fi o majoretă fără ambiguitate pentru IRA până la a fi un susținător al orbanismului. Dar iată-ne.”

Zsófia Tóth-Bíró, șefa biroului de la Bruxelles al Conservatorului European, s-a oferit să răspundă la întrebări în scris, dar nu a făcut-o. Un purtător de cuvânt al reprezentanței permanente a Ungariei în UE nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Responsabilitate – și războaie culturale

În multe privințe, noile puncte de vânzare aduc instituțiilor UE o misiune convențională de responsabilitate a societății civile.

MCC, de exemplu, a exploatat un raport tehnic al Parlamentului European pentru informații despre aplicarea necorespunzătoare a eticii în UE la începutul acestui an și a trimis reporterilor o explicație luna trecută despre Curtea de Conturi, împreună cu un rezumat a celor mai negative constatări ale organului de supraveghere a bugetului UE de la un raport recent – ​​întrucât Semnalul de la Bruxelles a făcut titlul din constatările auditorilor privind creșterea datoriei UE . (Semnalul de la Bruxelles profită, ocazional, de scoop-uri de la mass-media mai consacrate de la Bruxelles.)

Conservatorul european (The European Conservative), la rândul său, a scris despre legăturile fratelui președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, cu o operațiune de jocuri de noroc din România, un subiect care a câștigat puțină vizibilitate în presa de masă.

Orbán a căutat de mult să construiască legături cu mișcările creștine conservatoare dincolo de curtea lui. El a contactat academicieni conservatori britanici și americani – inclusiv fostul scriitor de discurs Margaret Thatcher John O'Sullivan și autorul Rod Dreher – cu postări la grupurile de reflecție maghiare. Tucker Carlson le-a spus participanților la cea de-a doua ediție anuală maghiară a Conferinței de acțiune politică conservatoare că ar fi „chiar acolo cu voi” dacă ar fi fost vreodată concediat de la Fox News. (Carlson nu a răspuns la o solicitare de comentarii despre stadiul eventualelor negocieri contractuale.)

Acum, Orbán îi ajută pe conservatorii britanici și americani să facă incursiuni la Bruxelles.

„Conservatorii nu au fost niciodată buni la coaliții internaționale”, a spus Mike Gonzalez, un membru senior la Heritage Foundation, un think tank de la Washington.

Dar acum, când mișcările de dreapta din întreaga lume se confruntă cu un „inamic comun”, a adăugat el, „începem să comparăm și să contrastăm pentru a împărtăși cele mai bune practici”.

Gonzalez a fost la Bruxelles în iunie, la evenimentul MCC despre „educație, nu îndoctrinare”, unde teoria rasei critice și studiile de gen au fost atacate de academicieni americani și britanici. Este ecou una dintre cele mai mari probleme ale UE de ales cu Budapesta: Comisia Europeană a trimis Ungaria în instanță pentru legea care interzice prezentarea homosexualității minorilor.

„Comisia Europeană este mai mult decât încântată să pună la colț pe oricine nu se conformează narațiunii cu privire la problemele LBGTQ”, a scris Justin Stares, redactorul de știri al Brussels Signal, în coloana zilnică de e-mail a publicației din 30 octombrie. „Birocratii nealeși astăzi au degetele în aproape fiecare plăcintă. Nu este timpul să spunem „destul”?” a concluzionat el.

Două zile mai târziu, The European Conservative a publicat un articol despre „grupurile pro-familie”, avertizând că "un certificat de părinte"  propus de UE ar „forța statele membre să recunoască căsătoriile între persoane de același sex și să diminueze protecția copiilor”.

Izolat la Bruxelles

Cu toate acestea, s-ar putea ca Orbán să aibă nevoie să-și aducă aliații politici la Bruxelles, deoarece are mai puțini dintre ei aici.

„Cred că este un canal de compensare pentru influența pierdută pe care o aveau înainte”, a spus Péter Krekó, directorul Institutului Capitalei Politice din Budapesta, care critică guvernul Orbán. „Când Fidesz făcea parte din Partidul Popular European, nu i s-a părut atât de important să investească mult în soft power, pentru că erau doar în jurul meselor importante.”

Izolarea lui Orbán este pe cale să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți: probabil că va trebui să se mulțumească cu o alianță instabilă cu Robert Fico din Slovacia, deoarece Legea și Justiția (PiS) au pierdut puterea în Polonia la alegerile din octombrie. Cu toate acestea, în vara trecută, Orbán și-a exprimat speranța că alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor vor avea ca rezultat o „redistribuire a puterii”.

În construirea de noi rețele și alianțe, Orbán și echipa sa se consideră că fac investiții strategice pentru o perioadă în care cei „azi la margine vor fi lideri mâine”, a spus Krekó. El și-a exprimat totuși scepticismul că mesajul războiului cultural va rezona în bula de la Bruxelles.

John O'Brien, șeful de comunicare al MCC Bruxelles, a declarat că publicul lor țintă este reprezentat de oameni cu „întrebări autentice” despre viitorul Europei: „un grup mare și în creștere de oameni”.

„Rolul nostru nu este de a schimba mințile celor ale căror minți sunt deja hotărâte sau ale căror locuri de muncă și importanță proprie sunt împletite și depind de consensul bulei”, a spus O'Brien.

Hidvéghi, europarlamentarul Fidesz, consideră că presa mainstream ar trebui să ia notă.

„Cred că lumea jurnalistică de la Bruxelles ar putea foarte bine să vadă publicații mai conservatoare și mai creștin-democrate”, a spus el. „Este un sfat și pentru POLITICO.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră