VIDEO! Forțele aeriene americane au testat o nouă armă

31 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
VIDEO! Forțele aeriene americane au testat o nouă armă

Bombardierul B-52, cunoscut printre cei care lucrează cu acest aparat, sub denumirea de "BUFF" (Big Ugly Fat F*cker), este capabil de a purta până la 12 rachete JASSM acroșate sub aripi, iar integrarea lansatorului rotativ convențional din interiorul aeronavei, ar putea crește numărul de rachete purtate la 20.

Pentru a integra arma în cadrul platformei de lansare, au fost efectuate modificări atât la nivel structural, în ceea ce privește bombardierul, cât și la nivel de software în cazul rachetei.

Potrivit unui purtător de cuvânt din cadrul forțelor aeriene, testul a avut loc în apropierea bazei aeriene Wright-Patterson, Ohio, la 22 august.

Bombardierul B-52 Stratofortress a fost proiectat și construit de către compania americană Boeing. Primul zbor a avut loc în aprilie 1952, iar în februarie 1955, a intrat în serviciul forțelor aeriene americane. Aparatul are o rază de acțiune de 14.080 de km fără realimentare și este capabil de a purta 32 de tone de muniții, inclusiv armament nuclear.

Racheta AGM-158 JASSM este o rachetă de croazieră cu o rază de acțiune undeva între 370 de km și 1000 de km (pentru varianta ER), are un focos exploziv de 450 de kg și in total cantareste 910 kg. Arma a intrat în serviciu în 2014 după o lungă și controversată perioadă de teste, contractul pentru dezvoltarea rachetei fiind atribuit companiei Lockheed Martin în 1998. AGM-158 JASSM poate fi lansata numai de catre aeronave precum B-1 Lancer, B-2 Spirit, F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Hornet, iar acum și de pe B-52 Stratofortress. Există planuri de a integra racheta și pe avionul F-35 Lightning II.

Alte stiri din Externe

Ultima oră