Victoria Nuland s-a întâlnit în Niger cu autorii loviturii de stat cu care a "purtat discuții dificile"

08 Aug 2023
Victoria Nuland s-a întâlnit în Niger cu autorii loviturii de stat cu care a "purtat discuții dificile"

Secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland s-a întâlnit luni la Niamey cu autorii loviturii de stat din Niger pentru discuții „dificile” care nu au dus la o soluție. Potrivit Victoriei Nuland, militarii care au preluat puterea la Niamey sunt conștienți de „riscurile” unei alianțe cu Rusia. La fața locului se află și o delegație oficială din Mali și Burkina, în semn de „solidaritate” cu autorii loviturii de stat, scrie Le Monde

 Un înalt oficial al diplomației americane, Victoria Nuland, a declarat, luni, 7 august , că s-a întâlnit la Niamey cu autorii loviturii de stat pentru discuții „dificile” care nu au dus la o soluție negociată

„Aceste discuții au fost extrem de sincere și uneori destul de dificile ”, a spus ea reporterilor prin telefon. Potrivit trimisului de la Washington, armata nu a răspuns la îndemnurile și avertismentele SUA de a readuce țara la conducerea civilă și militarii sunt conștienti de „riscurile” unei alianțe cu Rusia . 

"Washingtonul a oferit modalități de restabilire a ordinii democratice, a spus Nuland, dar oficialii juntei au arătat puțin interes. Partea SUA a transmis ce este în joc în ceea ce privește asistența economică și alte ajutoare dacă situația nu se inversează", a adăugat ea citata de Reuters

Aceste conversații au fost extrem de sincere și uneori destul de dificile, pentru că, din nou, insistăm pentru o soluție negociată. Nu a fost ușor. Sunt destul de fermi în viziunea lor asupra modului în care doresc să procedeze și acest lucru nu este conform cu Constituția Nigerului”, a spus Nuland.

A fost dificil astăzi și voi fi directă în privința asta”.

Nuland a vorbit două ore cu Moussa Salaou Barmou, autoproclamatul șef al apărării juntei din Niger, și cu echipa sa și au existat câteva conversații secundare. Solicitările ei de a se întâlni cu președintele demis Mohamed Bazoum sau cu liderul juntei Abdourahamane Tiani nu au fost acceptate.

Nigerul fără ieșire la mare este de peste două ori mai mare decât Franța și multe rute de zbor prin Africa ar trece în mod normal deasupra lui.

Nu era clar cum sau când vor continua alte negocieri cu oficialii juntei.

Aceasta a fost o primă conversație în care Statele Unite și-au oferit bunele intenții. Dacă există dorința oamenilor care sunt responsabili pentru aceasta de a reveni la ordinea constituțională, suntem pregătiți să ajutăm cu asta, suntem pregătiți pentru a ajuta la abordarea preocupărilor din toate părțile. Nu aș spune că această ofertă a fost în vreun fel acceptata de dar sper că se vor gândi la asta", a spus Nuland.

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), care a trimis forțe militare în statele membre cu probleme în trecut, a spus juntei să se retragă până duminică, dar liderii loviturii au închis spațiul aerian al Nigerului și s-au angajat să apere țara.

La rândul său, armata maliană a anunțat luni trimiterea de către Mali și Burkina Faso a unei delegații oficiale comune la Niamey, în „solidaritate” cu Niger. ECOWAS amenințase că va folosi forța după expirarea termenului. Mali și Burkina Faso, unde armata a preluat puterea prin forță în 2020, respectiv 2022, au avertizat că ar considera o astfel de intervenție o „declarație de război” .

Liderii ECOWAS se vor întâlni joi la Abuja pentru un „summit extraordinar” asupra Nigerului, a anunțat organizația luni.  "Ei vor analiza situația politică și evoluțiile recente din Niger ”, spune un comunicat de presă publicat de organizație. O intervenție militară imediată pentru restabilirea președintelui Mohamed Bazoum, demis de militari pe 26 iulie, nu este avută în vedere în acest stadiu, potrivit unei surse apropiate ECOWAS.

Mai multe voci din afara Nigerului s-au declarat în ultimele zile împotriva oricărei intervenții militare. Senatorii Nigeriei, o țară importantă în ECOWAS, au cerut întărirea „opțiunii politice și diplomatice” , iar președintele algerian Abdelmadjid Tebboune a estimat că o intervenție ar fi o „amenințare directă” împotriva țării sale, un alt vecin al Nigerului.

În Europa, ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat luni că „spera” că ultimatumul ECOWAS va fi „prelungit” . „Nu se spune că nu vom găsi o soluție care să nu fie războiul”, a spus el într-un interviu acordat cotidianului La Stampa . „Europa nu își poate permite o confruntare armată, nu trebuie să fim văzuți ca noi colonizatori ”, explică el. Trebuie să creăm o nouă alianță cu țările africane care să nu se bazeze pe exploatare."

Niamey s-a trezit calm, luni, a doua zi după o demonstrație de forță a aproximativ 30.000 de susținători militari care s-au adunat pe cel mai mare stadion din Niger. Acolo au fost fluturate steaguri ale țării, dar și ale Burkinei sau Rusiei, au fost huiduite Franța și ECOWAS iar membrii consiliului militar au fost aplaudați de mulțime. 

Lovitura de stat care l-a răsturnat pe președintele Bazoum, un aliat privilegiat al Franței și al Statelor Unite, care au dislocat acolo 1.500 și respectiv 1.100 de soldați în lupta împotriva jihadiștilor care subminează regiunea, a fost condamnată ferm în cele mai multe țări din Africa și în alte părți ale lumii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră