„Va fi o iarnă cu adevărat grea în Europa, Putin ne-a surprins pe mulți dintre noi ” avertizează șeful de la Shell

14 Iul 2022
„Va fi o iarnă cu adevărat grea în Europa, Putin ne-a surprins pe mulți dintre noi ” avertizează șeful de la Shell

Europa s-ar putea confrunta cu raționalizarea energiei pe măsură ce „o iarnă cu adevărat grea” se profilează, avertizează șeful Shell. Ben van Beurden spune că consecințele războiului din Ucraina înseamnă o creștere mare a facturilor și o posibilă necesitate de raționalizare a energiei, scrie The Guardian

Consumatorii europeni s-ar putea confrunta cu perspectiva raționalizării energiei în această iarnă, deoarece costurile continuă să crească pe fondul riscului ca Rusia să întrerupă aprovizionarea cu gaz, a declarat directorul executiv al Shell.

„Va fi o iarnă cu adevărat grea în Europa”, a spus Ben van Beurden, vorbind joi la conferința de primăvară Aurora de la Oxford. „Cu toții ne vom confrunta cu o escaladare foarte semnificativă a prețurilor la energie. În cel mai rău caz, Europa va trebui să-și raționalizeze consumul de energie.”

Factorii acuzați pentru creșterea continuă a prețurilor cu ridicata la energie includ incertitudinea continuă cu privire la fluxurile de gaze rusești în Europa continentală, precum și preocupări mai recente, cum ar fi greva oprită a lucrătorilor norvegieni din gaz și dependența de importurile de energie.

Van Beurden a spus că „nu există nicio modalitate de a spune” dacă Rusia va reporni aprovizionarea cu gaz în Europa prin conducta Nord Stream 1, după ce mentenanța a început luni. Urmează să se încheie pe 21 iulie.

„Putin ne-a surprins pe mulți dintre noi”, a spus el. „Mă simt dezamăgit de rezultate. De asemenea, a arătat că ar fi bine să fie luat în serios atunci când face amenințări... Multă vreme am crezut că nu este în interesul Rusiei să tăiem cea mai mare piață a Rusiei. El este capabil și dornic să folosească energia ca arma.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră