Ursula Von der Leyen vizitează Kievul: "Sunt aici pentru a discuta calea Ucrainei către aderarea la UE”

04 Noi 2023
Ursula Von der Leyen vizitează Kievul: "Sunt aici pentru a discuta calea Ucrainei către aderarea la UE”

Bruxellesul trebuie să raporteze pe 8 noiembrie cu privire la stadiul progresului înregistrat de Ucraina și să decidă dacă deschide sau nu negocierile de aderare. În același timp, UE plănuiește un pachet de ajutor pe termen lung pentru sprijinirea Ucrainei de 50 de miliarde de euro, cu 33 de miliarde de euro în împrumuturi și 17 miliarde de euro în granturi, scrie Le Figaro.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit sâmbătă dimineața la Kiev pentru a discuta despre extinderea Uniunii Europene cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, a anunțat ea pe rețeaua de socializare X.

Sunt aici pentru a discuta despre calea Ucrainei către aderarea la UE ”, precum și despre sprijinul financiar al UE „ pentru a reconstrui Ucraina ca o democrație modernă și prosperă”, a spus ea, la sosirea ei la gara Kiev, unde a fost întâmpinată de Volodymyr Zelensky.

Sprijin militar ”

Comisia trebuie să-și prezinte raportul pe 8 noiembrie cu privire la stadiul progresului înregistrat de Ucraina, Moldova și Georgia și să decidă dacă deschide sau nu negocierile de aderare, înainte de reuniunea celor douăzeci și șapte la mijlocul lunii decembrie.

În cadrul acestei a șasea vizite a Ursulei von der Leyen în Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, liderul intenționează, de asemenea, să abordeze „sprijinul militar” din partea europenilor, precum și „cel de-al doisprezecelea pachet de sancțiuni” din partea UE împotriva Rusia, aflată în curs de pregătire, a declarat ea jurnaliştilor, inclusiv membrilor „European Newsroom , care reuneşte agenţii de presă europene.

Cel mai important mesaj este să reafirmăm că vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a insistat ea, în timp ce Kievul este îngrijorat de faptul că sprijinul occidental se prăbușește din cauza conflictului dintre Israel și Hamas. Este adevărat că atenția lumii este acum mai concentrată” asupra Orientului Mijlociu, a recunoscut ea. Dar am planificat această călătorie (la Kiev) de mult timp, este tipul tradițional de călătorie înainte de a prezenta un raport privind extinderea UE”, a continuat ea.

Șapte repere

În iunie 2022, UE a acordat statutul de candidat Ucrainei, într-un gest extrem de simbolic, la câteva luni după începerea invaziei ruse, la fel și Moldovei. Pentru a trece la următoarea etapă, deschiderea negocierilor de aderare, Comisia a definit șapte criterii de referință pentru Kiev. Acestea sunt condiții care trebuie îndeplinite, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției pe scară largă și reformele judiciare.

Suntem optimiști. Am făcut multe reforme și am adoptat legile necesare pentru a răspunde recomandărilor făcute de Bruxelles, a asigurat joi șeful diplomației ucrainene Dmytro Kouleba. Ursula von der Leyen însăși a considerat în septembrie că Ucraina a făcut „progrese mari” în această direcție. Această întrebare trebuie luată în considerare „ din unghiul securității europene”, a pledat, la rândul său, Volodymyr Zelensky liderilor reuniunii celor Douăzeci și Șapte la un summit de la sfârșitul lunii octombrie.

În același timp, UE plănuiește un pachet de ajutor pe termen lung pentru sprijinirea Ucrainei de 50 de miliarde de euro, cu 33 de miliarde de euro în împrumuturi și 17 miliarde de euro în granturi - deși revizuirea bugetului european pentru a-l finanța provoacă diviziuni puternice între statele membre. Cei Douăzeci și șapte studiază, de asemenea, o nouă serie de sancțiuni împotriva Moscovei, care ar trebui să includă exporturile rusești de diamante odată ce G7 a convenit asupra unui mijloc de urmărire a acestora.

Alte stiri din Externe

Ultima oră