Ursula von der Leyen: UE va ajuta Ucraina „orice s-ar întâmpla”

15 Dec 2023
Ursula von der Leyen: UE va ajuta Ucraina „orice s-ar întâmpla”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat vineri că UE va găsi o soluție pentru a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei, în ciuda dreptului de veto al premierului ungar Viktor Orban, scrie Le Monde

O viitoare reuniune a șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene, la începutul anului 2024, ar trebui să facă posibilă eliberarea acestui ajutor. „Până atunci, ne vom asigura că orice s-ar întâmpla, vom avea o soluție operațională la acest summit”, a spus Ursula von der Leyen.

„Lucrăm foarte mult, desigur, pentru a ajunge la un acord între cele douăzeci și șapte de state membre, dar cred că este necesar să lucrăm și la alternative pentru a avea o soluție operațională în cazul în care un un acord între douăzeci și șapte nu ar fi posibil”, a clarificat ea, în cadrul unei conferințe de presă organizată la finalul unui summit european.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că este „extrem de încrezător și optimist” în ceea ce privește capacitatea UE de a-și îndeplini angajamente față de Ucraina „cu mijloace financiare în următoarele săptămâni”.

„Este posibil ca douăzeci și șase de state membre să furnizeze banii pe o bază bilaterală, fără a trece prin (…) structurile UE. Există soluții”, a asigurat premierul irlandez, Leo Varadkar, în timp ce judeca „mai este posibil să se ajungă la un acord în douăzeci și șapte" .

Viktor Orban a cerut vineri banii din „toate fondurile europene de coeziune” destinate Ungariei care au fost suspendate în așteptarea reformelor, înainte de a lua în considerare ridicarea dreptului de veto asupra noului ajutor pentru Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră