Ursula Von der Leyen trebuie să explice o numire controversată cu privire la imparțialitatea procesului de selecție 

04 Apr 2024
Ursula Von der Leyen trebuie să explice o numire controversată cu privire la imparțialitatea procesului de selecție 

Cazul se referă la numirea la 31 ianuarie de către Comisia Europeană a unui trimis responsabil de întreprinderile mici și mijlocii, o funcție de consilier senior bine plătită, scrie Le Figaro

Mai mulți comisari europeni și deputați europeni pun la îndoială imparțialitatea unei numiri într-o poziție înaltă în executivul UE validată de președintele Ursula von der Leyen care va trebui să se explice în timpul unei dezbateri în Parlament săptămâna viitoare. Afacerea, care agită cercurile politice de la Bruxelles, se referă la numirea la 31 ianuarie de către Comisia Europeană a unui trimis responsabil de întreprinderile mici și mijlocii, un post de consilier superior bine plătit. Acest post a fost acordat europarlamentarului conservator german (PPE) Markus Pieper, cu câteva săptămâni înainte de un congres de la București în cadrul căruia grupul politic a susținut un al doilea mandat pentru von der Leyen.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei din 27 martie și obținută joi de AFP, șeful diplomației UE, Josep Borrell, precum și trei comisari, francezul Thierry Breton, italianul Paolo Gentiloni și luxemburghezul Nicolas Schmit, au cerut o discuție „cât mai curând” în cadrul colegiului care îi reunește pe cei 27 de comisari. „Această numire a ridicat semne de întrebare cu privire la transparența și imparțialitatea procesului de selecție ”, subliniază aceștia.

Ei se referă în special la întrebările adresate la 29 februarie lui von der Leyen de către o duzină de europarlamentari din patru grupuri politice (social-democrații S&D, liberali Renew, Stânga și Verzii) care se întreabă dacă „afilierea politică a candidatului de succes ar fi jucat un rol decisiv în numirea sa. Un oficial european a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că doi candidați cehi și suedezi au ajuns în etapa finală a procedurii de recrutare obținând evaluări mai bune decât Pieper.

Apel pentru anularea nominalizării

„Au trecut cinci săptămâni” de când întrebările au fost trimise Comisiei „și încă nu am primit un răspuns”, a regretat joi dimineață europarlamentarul verde german Daniel Freund, într-un mesaj pe X. Alături de alți aleși, el a elaborat un amendament care îi cere lui von der Leyen să „anuleze” numirea și să lanseze o nouă procedură. Acest text va fi supus la vot în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European de la Bruxelles săptămâna viitoare.

Președintele Comisiei „va participa, desigur, la această dezbatere” , a subliniat purtătorul de cuvânt, Éric Mamer, în cadrul unui briefing de presă zilnic. Ursula von der Leyen „are deplină încredere că (numirea) a avut loc în conformitate cu toate procedurile relevante” . Markus Pieper nu și-a preluat încă noul rol și data de începere a contractului său nu a fost încă stabilită.

Alte stiri din Externe

Ultima oră