Ursula Von der Leyen nu poate evita confruntarea cu fermierii în privința schimbărilor climatice

07 Feb 2024
Ursula Von der Leyen nu poate evita confruntarea cu fermierii în privința schimbărilor climatice

Înaltul executiv al UE face concesii pentru a transfera o bătălie climatică pe tema agriculturii următorului președinte – care ar putea fi tot ea, scrie Politico.

Europa ar trebui să se lanseze într-o prăbușire totală de 16 ani pentru a-și elimina aproape toată poluarea cu gaze cu efect de seră, a declarat marți Comisia Europeană. Dar, vă rog, nu menționați furcile - vin alegerile.

Cu tractoare și gunoi de grajd care blochează autostrăzile de la Salonic la Toulouse, executivul UE a susținut o nouă viziune îndrăzneață de a reduce cu 90% din emisiile blocului până în 2040. 

Din text lipsea însă o descriere a modului în care agricultura, care reprezintă a șaptea parte din toată poluarea cu gaze cu efect de seră din bloc, ar trebui să contribuie la efort. La acest lucru s-a renunțat în ultimul moment, o editare făcută în grabă pentru a încerca să mențină pacea înaintea alegerilor UE din iunie.

Se potrivește unui tipar care s-a desfășurat printre oficialii UE în ultimele zile: acordați, reduceți, minimizați și, sub nicio formă, nu suparați fermierii. UE a anulat sau a amânat mai multe reguli cheie de mediu ca răspuns la proteste, adoptând în același timp un ton favorabil fermierilor în mesajele sale.

Cu toate acestea, marți, pe podeaua Parlamentului European, politica pietonală a viitoarelor alegeri din Europa s-a ciocnit cu fizica planetară într-o ciocnire răsunătoare. Detaliile planului pe care comisarul UE pentru Climă Wopke Hoekstra l-a susținut au arătat clar că fermierii, ca orice altă parte a economiei europene, se vor confrunta în cele din urmă cu nevoia de a-și reduce emisiile. 

Cu toate acestea, chiar dacă a dat o recomandare completă, susținută științific, pentru ținta UE, Hoekstra a insistat că acesta a fost doar începutul unei conversații.

„Permiteți-mi să subliniez acel cuvânt: un dialog”, a spus el în Parlamentul European, adăugând, eventual cu uşurare: „Decizia de a veni cu o propunere legislativă va fi pentru următoarea Comisie”.

Totuși, pot vorbi tot ce vor. Urmează o luptă.

„Ați șters tot ce se referă la agricultură”, a spus Bas Eickhout, principalul candidat electoral al Verzilor Europeni, în timp ce îl mustra pe Hoekstra în timpul sesiunii parlamentare de marți. „Ai lăsat-o deoparte în această comunicare, dar asta nu face ca problema să dispară.”

O ceartă post-electorală?

Aceasta înseamnă că problema trece de la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la succesorul ei, care poate fi tot Ursula von der Leyen.

Președintele a fost marți în parlamentul de la Strasbourg – deși nu pentru a anunța noua cale-cheie de urmat în misiunea ei de a face din Europa primul continent neutru din carbon. În schimb, ea a fost acolo pentru a anunța că retrage un efort al UE de a controla utilizarea pesticidelor, o măsură care i-a înfuriat pe fermieri și pentru care Parlamentul a votat împotrivă.

Ea a fost supusă unei presiuni imense din partea propriei ei familii politice, Partidul Popular European de centru-dreapta, pentru a susține pretenția lor de a reprezenta interesele comunităților rurale. Fermierii spun că modul lor de viață este distrus de o combinație de forțe comerciale globale și reglementări excesive ale UE, în special privind mediul. 

Cu alegerile UE din iunie, PPE se frământă față de partidele fermierilor ademenite și de dreapta reacționară care îi curta pe acești alegători rurali nemulțumiți.

„Nu-ți dai seama?” Anders Vistisen, un europarlamentar danez din grupul de extremă dreapta Identity and Democracy, l-a întrebat pe Hoekstra. „Această politică climatică a luat-o razna. Pe străzi, de la Paris la Berlin, de la Roma la Varșovia, fermierii, muncitorii, pensionarii protestează împotriva acestei politici grotești de climă.”

Identity and Democracy a înaintat chiar marți o propunere (simbolică) de a desființa Pactul verde european – vehiculul de livrare pentru obiectivele UE în materie de climă.

Concesiile Comisiei nu s-au încheiat cu uciderea regulamentului privind pesticidele. 

O notă cu privire la posibilitatea ca agricultura să reducă metanul și oxizii de azot cu 30 la sută, care era în proiectele anterioare ale propunerii Comisiei pentru 2040, a dispărut marți. În mod similar, au fost eliminate misiunile privind schimbarea comportamentului - inclusiv consumul de mai puțină carne sau lactate - și reducerea subvențiilor pentru combustibilii fosili, dintre care multe sunt adresate fermierilor pentru a-și asista cu costurile diesel. A fost introdus un limbaj mai blând despre necesitatea agriculturii la securitatea alimentară a Europei și contribuțiile pozitive pe care aceasta le poate aduce. 

Una dintre celelalte solicitări ale PPE, pe care Comisia le-a îndeplinit în mod corespunzător, a fost un grup operativ al UE pentru a ajuta alte țări să-și curețe propriile sisteme – o modalitate indirectă de a încerca să elimine un dezavantaj pentru companiile europene care trebuie să plătească un preț pentru poluarea cu carbon. .

Reprezintă o revenire dureroasă pe pământ pentru von der Leyen. Încheierea poluării UE cauzată de încălzirea climei este o parte esențială a moștenirii ei. După luni de analiză a datelor, analiștii Comisiei recomandaseră ca 90%  să fie un obiectiv rentabil și realizabil - – până în 2022 UE a redus cu 33% emisiile anuale în raport cu 1990.

Numai că, pentru înaltul oficial al executivului UE, politica era de nesuportat. Ea nu se vedea nicăieri în momentul în care Hoekstra s-a ridicat să dezvăluie planul Comisiei.

Von der Leyen va anunța în următoarele două săptămâni că va candida pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei. Cu toate acestea, oricine îi va prelua postul după alegeri va trebui să se lupte cu realitatea că atingerea obiectivelor UE în materie de climă este aproape imposibilă fără a aborda poluarea agricolă, care a rămas cu încăpățânare la nivel în ultimii ani. 

Sectorul este responsabil pentru 14% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului; este, de asemenea, cea mai mare sursă de metan a UE, al doilea cel mai mare motor al schimbărilor climatice, după dioxidul de carbon.

Nu atingerea emisiilor agricole ar transfera povara asupra altor sectoare, cum ar fi transportul și încălzirea, care ar trebui să accelereze masiv adoptarea măsurilor de eficiență și tranziția către combustibili mai curați, a avertizat Simone Tagliapietra, specialist în politici climatice la think tank-ul Bruegel. Comisia se așteaptă ca investițiile globale în sistemele energetice și de transport să ajungă la 1,5 trilioane EUR anual până în anii 2030 și 2040. 

„Acest lucru ilustrează tratamentul foarte special pe care îl primește sectorul în Europa”, a spus el. „Acesta va fi, fără îndoială, cel mai dificil sector de decarbonizat, iar [UE] mută în totalitate sarcinile grele după 2040.”

Economistul german Ottmar Edenhofer, care prezidează Consiliul Consultativ Științific European pentru Schimbările Climatice, a declarat pentru POLITICO că „va fi nevoie de acțiuni politice suplimentare” pentru a atinge reducerea emisiilor recomandate de consiliu de 90-95% până în 2040. Și, în știrile problematice din punct de vedere politic pentru Comisia Europeană, unul dintre marile lacune politice provine din agricultură. 

Chiar și evaluarea de impact a Comisiei pentru obiectivul pentru 2040 sugerează că emisiile agricole trebuie să scadă cu 30 la sută până în acel an - o cifră repetată în proiectele anterioare ale declarației politice văzute de POLITICO, dar eliminată din textul publicat. 

În ceea ce privește ce înseamnă aceasta pentru fermieri, raportul consiliului consultativ sugerează că UE va trebui să abordeze atât oferta, cât și cererea, în special când vine vorba de produse de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele. Unele scenarii analizate de consiliu văd că cererea pentru animale va scadea cu până la 50 la sută, pe măsură ce europenii trec la diete pe bază de plante. 

Și da, consumul mai scazut de carne este esențial: modificările tehnologice ale producției agricole numai „nu sunt suficiente pentru a obține emisii nete zero până în 2050 în Europa”, adaugă consiliul. 

În timpul audierii sale de confirmare de anul trecut, când a promis să „apere” un obiectiv de cel puțin 90%, Hoekstra a recunoscut că agricultura trebuie să contribuie mai mult chiar și pentru a îndeplini obiectivul blocului pentru 2030, spunând : „Avem nevoie de progrese mult mai substanțiale în reducerea emisiilor în agricultură.” 

Dar asta a fost înainte ca fermierii să arunce gunoi de grajd în fața Parlamentului European.

Alte stiri din Externe

Ultima oră