Ursula von der Leyen anunță un împrumut de 35 de miliarde de euro către Ucraina

20 Sep 2024
Ursula von der Leyen anunță un împrumut de 35 de miliarde de euro către Ucraina

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul alături de președintele ucrainean și a subliniat un „pas uriaș înainte”. Statele membre UE nu au aprobat încă această propunere, scrie Le Figaro

Uniunea Europeană  intenționează să acorde Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro, finanțat din profiturile excepționale generate de activele rusești înghețate în Europa,  a anunțat vineri, la Kiev,  președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Sunt bucuros să anunț că Comisia a adoptat propunerile care vor permite Uniunii Europene să împrumute 35 de miliarde de euro” Ucrainei, a declarat ea în timpul unei conferințe de presă alături de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. „Este un mare pas înainte”, a adăugat ea.

„Acum suntem încrezători în posibilitatea de a acorda acest împrumut Ucrainei foarte repede ”, a asigurat Ursula von der Leyen, care călătorește la Kiev pentru a pregăti sprijinul UE pe măsură ce iarna se apropie. Statele membre UE trebuie să aprobe în continuare această propunere, dar procedura va fi accelerată, a spus un oficial european, vorbind sub rezerva anonimatului. Acest împrumut nu este supus niciunei condiții și ar putea fi integrat direct în bugetul național al Ucrainei, a indicat aceeași sursă.

200 de miliarde de euro de active rusești înghețate în UE

Aproximativ 200 de miliarde de euro în active rusești au fost înghețate în UE după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, dintre care aproximativ 90% se află în Belgia, sediul depozitarului internațional de bani Euroclear. Cei Douăzeci și șapte au ajuns la un acord în mai pentru a utiliza dobânda generată de aceste active înghețate ale băncii centrale ruse. Ei ar trebui să elibereze între 2,5 și 3 miliarde de euro pe an, pentru a ajuta Ucraina să înarmeze și să finanțeze reconstrucția ei postbelică.

Țările G7 au convenit apoi asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, finanțat din dobânda generată de aceste active rusești înghețate. Decizia a fost însă greu de implementat din cauza garanțiilor solicitate de Statele Unite. Washingtonul dorea să se asigure că înghețarea activelor rusești se face în timp pentru a evita orice întrerupere a finanțării.

Această înghețare a activelor rusești în Europa depinde de un regim de sancțiuni pe care cei 27 trebuie să îl reînnoiască la fiecare șase luni. Prin urmare, Comisia a propus ca această reînnoire a sancțiunilor referitoare la înghețarea activelor băncii centrale ruse să fie efectuată de acum înainte la fiecare trei ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră