Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul alături de președintele ucrainean și a subliniat un „pas uriaș înainte”. Statele membre UE nu au aprobat încă această propunere, scrie Le Figaro
Uniunea Europeană intenționează să acorde Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro, finanțat din profiturile excepționale generate de activele rusești înghețate în Europa, a anunțat vineri, la Kiev, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Sunt bucuros să anunț că Comisia a adoptat propunerile care vor permite Uniunii Europene să împrumute 35 de miliarde de euro” Ucrainei, a declarat ea în timpul unei conferințe de presă alături de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. „Este un mare pas înainte”, a adăugat ea.
„Acum suntem încrezători în posibilitatea de a acorda acest împrumut Ucrainei foarte repede ”, a asigurat Ursula von der Leyen, care călătorește la Kiev pentru a pregăti sprijinul UE pe măsură ce iarna se apropie. Statele membre UE trebuie să aprobe în continuare această propunere, dar procedura va fi accelerată, a spus un oficial european, vorbind sub rezerva anonimatului. Acest împrumut nu este supus niciunei condiții și ar putea fi integrat direct în bugetul național al Ucrainei, a indicat aceeași sursă.
200 de miliarde de euro de active rusești înghețate în UE
Aproximativ 200 de miliarde de euro în active rusești au fost înghețate în UE după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, dintre care aproximativ 90% se află în Belgia, sediul depozitarului internațional de bani Euroclear. Cei Douăzeci și șapte au ajuns la un acord în mai pentru a utiliza dobânda generată de aceste active înghețate ale băncii centrale ruse. Ei ar trebui să elibereze între 2,5 și 3 miliarde de euro pe an, pentru a ajuta Ucraina să înarmeze și să finanțeze reconstrucția ei postbelică.
Țările G7 au convenit apoi asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, finanțat din dobânda generată de aceste active rusești înghețate. Decizia a fost însă greu de implementat din cauza garanțiilor solicitate de Statele Unite. Washingtonul dorea să se asigure că înghețarea activelor rusești se face în timp pentru a evita orice întrerupere a finanțării.
Această înghețare a activelor rusești în Europa depinde de un regim de sancțiuni pe care cei 27 trebuie să îl reînnoiască la fiecare șase luni. Prin urmare, Comisia a propus ca această reînnoire a sancțiunilor referitoare la înghețarea activelor băncii centrale ruse să fie efectuată de acum înainte la fiecare trei ani.
It was a pleasure meeting @Denys_Shmyhal.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 20, 2024
Thanks to our great cooperation, the €50 billion Ukraine Facility is delivering.
We also discussed Ukraine’s accession path.
It remains a key priority for me.
We support your ambitious work. pic.twitter.com/2UheuKwG3U
The first thing I do in Kyiv is to pay tribute to the fallen defenders of Ukraine over the past 10 years.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 20, 2024
They are real heroes who made the ultimate sacrifice for the security of our continent as a whole.
We will carry their memories in our hearts and minds. pic.twitter.com/c2GaQnVZXG
My 8th visit to Kyiv comes as the
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 20, 2024
heating season starts soon, and Russia keeps targeting energy infrastructure.
We will help Ukraine in its brave efforts.
I come here to discuss Europe’s support.
From winter preparedness to defence, to accession and progress on the G7 loans. pic.twitter.com/kxxWFA7eA0