Vorbind la Conferința Internațională pentru Recuperarea Ucrainei de la Londra, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus că a propus statelor membre UE să acopere 45% din toate nevoile Ucrainei în finanțarea redresării acesteia până în 2027, scrie siteul UE:
"În fiecare zi, vedem devastările aduse de Rusia în Ucraina. Oamenii Ucrainei suportă orice oroare și din toate direcțiile: Din cer – plouă foc; din pământ – își văd orașele scufundându-se sub apă. Rusia trage rachete către civili nevinovați pentru niciun alt motiv decât încercarea delirantă a unui om de a restaura un imperiu pierdut", și-a început Ursula von der Leyen discursul.
"Dar în fiecare zi, vedem și altceva. La asta am fost martor direct când am vizitat ultima dată țara cu puțin peste o lună în urmă. Am văzut o țară care face tot posibilul pentru a se ridica din cenușa războiului. În fiecare zi, ucrainenii ne arată pentru ce luptă și pentru ce mor. O arată pe câmpul de luptă. O arată pe străzile lor. O arată în sălile de clasă. Ei luptă pentru viitorul lor, pentru o Ucraina liberă de invadatorii ruși, pentru o Ucraina care își decide propriul destin, pentru o Ucraina reconstruită și revitalizată. În puțin peste un an, ucrainenii au curățat moloz de pe 2.000 de kilometri de drumuri, au reconstruit peste 40 de poduri, au reînnoit 900 de gări și depouri. Toate acestea în timp ce duc un război pentru propria lor supraviețuire. Dar ucrainenii nu doar restaurează ceea ce a fost. Ei ne arată cum își remodelează deja țara.
Permiteți-mi să vă povestesc despre școala numărul 17 din Irpin. Un obuz a deteriorat acoperișul școlii, i-a distrus pereții și i-a spart toate ferestrele și a distrus sistemul de încălzire. Și așa, când copiii s-au întors la lecții, au făcut-o într-un frig de neimaginat, până când un ONG local a intervenit cu o soluție simplă și creativă. Au instalat panouri solare pe acoperiș, pentru ca copiii să poată învăța la căldură. Această utilizare mică, dar semnificativă, a energiei curate pentru a revitaliza viața de zi cu zi este doar un exemplu al modului în care Ucraina nu doar se reconstruiește, ci se reimaginează.
Ucraina ne-a uimit cu curajul lor. Ne-au inspirat cu ingeniozitatea lor. Și ne-au uimit cu modul în care își transformă țara în urmărirea visului lor. Și dragi prieteni, acest vis al unei Ucraine mai curate, mai verde și mai modernă va fi moștenirea de durată a acestui război. Și este responsabilitatea noastră să contribuim la realizarea acestui lucru. Pentru că ucrainenii luptă nu doar pentru suveranitatea lor, ci și pentru noi, pentru libertatea noastră, pentru valorile noastre. Niciodată nu putem egala sacrificiul lor. Dar putem și suntem cu toții să fim uniți, coordonați și hotărâți că Ucraina trebuie să câștige, va câștiga și are sprijinul nostru, nu doar atât timp cât este nevoie pentru a asigura pacea, ci și pentru țara pe care și-o imaginează. O țară care atrage investiții străine. O țară care este stăpână pe viitorul ei. O țară care este membră a Uniunii Europene.
Împreună, vom sprijini Ucraina nu ca națiuni individuale, ci ca o comunitate coordonată, organizată în cadrul unei Platforme inovatoare. O Platformă care va canaliza sprijinul către reformele și prioritățile care vor face imaginația realitate. Astăzi, ne adunăm aici pentru a le spune ucrainenilor că visul lor este și visul nostru. În ianuarie, am creat Platforma de coordonare a donatorilor multi-agenții. Este prima de acest gen în istoria ajutorului internațional. Acesta reunește Ucraina, G7, UE, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, FMI și Banca Mondială. Acesta creează un punct focal unic pentru donatorii internaționali pentru a garanta că sprijinul ajunge exact acolo unde Ucraina are cea mai mare nevoie de el. Comisia Europeană contribuie deja în acest an cu 18 miliarde EUR. Împreună cu alți donatori, am închis Ucraina'
Aceasta este pentru nevoile imediate ale Ucrainei. Dar haideți să vorbim despre viitor. Cred că Uniunea Europeană are o responsabilitate specială. Motivul este simplu: când ucrainenii își imaginează viitorul, văd steagul Europei fluturând deasupra orașelor lor. Și nu mă îndoiesc că Ucraina va face parte din Uniunea noastră. Asa ca astazi vreau sa va anunt doi pasi noi. Primul este despre reformele Ucrainei și calea acesteia către aderarea la UE. În ciuda războiului, Ucraina și-a accelerat agenda de reforme cu o viteză și o hotărâre impresionante. Noi, în Uniunea Europeană, vrem să egalăm eforturile și dăruirea. Acesta este motivul pentru care, astăzi, Comisia Europeană prezintă o nouă actualizare orală cu privire la progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește reforma judiciară, combaterea corupției, noile legi pentru mass-media și minoritățile naționale. Acest raport arată că obiectivul este în vizor și vom colabora cu Ucraina pentru a depăși linia de sosire. Și prin aceste reforme, Ucraina trimite și un mesaj puternic investitorilor privați: vor obține transparența, corectitudinea și instituțiile funcționale de care au nevoie pentru a investi în Ucraina. Și acest lucru este deosebit de important pentru că avem nevoie și de sectorul privat să intensifice. Pentru că sectorul privat, cu expertiza sa neprețuită și puterea de foc financiară, va ajuta Ucraina să-și realizeze visele.
Ceea ce mă duce la ultimul meu punct. Vrem să potrivim reformele ucrainene cu investițiile europene. Pentru fiecare pas pe care îl face Ucraina către noi, Uniunea Europeană trebuie să facă un pas către Ucraina. Ieri, Comisia Europeană a propus să creeze o nouă facilitate pentru Ucraina în cadrul bugetului Uniunii Europene. Acesta va asigura sprijin financiar constant până în 2027. Facilitatea va fi finanțată în trei moduri: cu granturi de la bugetul UE; cu împrumuturi strânse pe piețele de capital; și în cele din urmă cu venituri din activele rusești imobilizate. Vom veni cu o propunere pentru aceste active înainte de vacanța de vară. Acum, care sunt nevoile estimate? Până în 2027, decalajul fiscal rămas al Ucrainei este de aproximativ 60 de miliarde EUR. Necesarul de recuperare rapidă este de aproximativ 50 de miliarde EUR. Asta înseamnă, în total, 110 miliarde EUR până în 2027 care nu sunt acoperite. Prin urmare, ieri le-am propus statelor membre ale UE să acopere 45% din acest decalaj – aceasta este în total 50 de miliarde EUR pentru Ucraina. Vom lucra cu Ucraina la un plan corespunzător pentru investiții și reforme. Acest plan ar putea deveni, de asemenea, o ancoră pentru toți donatorii internaționali, inclusiv pentru sectorul privat. Acest lucru ne va ajuta la coordonarea și ne va maximiza impactul. La asta ne referim când spunem că suntem cu Ucraina atâta timp cât este nevoie.
Doamnelor și domnilor,
Putin a spulberat pacea pe continentul nostru la 24 februarie 2022. Dar a declanșat călătoria Ucrainei către visul său. Și este treaba noastră – datoria noastră – față de ucrainenii care au plătit sacrificiul suprem să ne asigurăm că acest viitor reimaginat devine realitate – cărămidă cu cărămidă, casă cu casă, școală cu școală. Suntem alături de Ucraina pe termen lung.
Slava Ucraina,
Trăiască Europa."
a încheiat Ursula von der Leyen discursul.
"The citizens of Ukraine are fighting for us," said the head of the European Commission, Ursula von der Leyen, at a conference on the restoration of Ukraine in London.
— Sprinter (@Sprinter99880) June 21, 2023
"We will never be able to match their sacrifice equally , " she added. pic.twitter.com/2qOHcpMHDt
????????The EU can cover 45% of Ukraine's financial needs until 2027, the head of the European Commission @vonderleyen said during the #Ukraine Recovery Conference. pic.twitter.com/LYzwOyU6iG
— KyivPost (@KyivPost) June 21, 2023