Ursula von der Leyen a prezentat planul UE în 10 puncte pentru rezolvarea crizei migranților din Lampedusa

18 Sep 2023
Ursula von der Leyen a prezentat planul UE în 10 puncte pentru rezolvarea crizei migranților din Lampedusa

Consolidând misiunile Frontex și cooperarea cu Tunisia sau chiar încurajând statele membre să ofere asistență, președintele Comisiei a prezentat o serie de măsuri pentru atenuarea crizei migrației, scrie BFMTV.

Peste 8.000 de migranți din Africa de Nord au sosit cu barca pe insula italiană Lampedusa în doar 3 zile . Un aflux reord care amintește de provocarea umanitară cu care se confruntă Italia- care a ajuns în acest an a aproape 126.000 de persoane, de două ori mai multe decât anul trecut în aceeași perioadă - dar și întreaga Uniune Europeană.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat duminică aceasta insula mediteraneană pentru a-și arăta sprijinul față de șeful guvernului italian Giorgia Meloni. Cu această ocazie, ea a prezentat un plan de ajutor în 10 puncte, „acțiuni imediate” menite să gestioneze situația actuală și să prevină repetarea episoadelor de sosiri în masă la Lampedusa.

1.  Consolidarea acțiunii Agenției pentru Azil (EAUA) și a Frontex : Consolidarea sprijinului Frontex pentru Italia pentru a gestiona numărul mare de migranți pentru a asigura înregistrarea sosirii, luarea amprentelor, informarea și trimiterea către autoritățile relevante, detaliază site-ul Comisiei Europene.

2. Sprijinirea transferului de persoane din Lampedusa, inclusiv în alte state membre, utilizând mecanismul de solidaritate voluntară.

„Îndemnăm celelalte state membre să utilizeze mecanismul de solidaritate voluntară”, a anunțat președintele Ursula von der Leyen. „Numai prin solidaritate și unitate putem realiza acest lucru.” Acest mecanism, adoptat în iunie 2022, prevede ca statele membre să se ofere voluntar pentru a primi migranții care au sosit în altă țară.

Cei care nu doresc să primească solicitanții de azil îi pot ajuta financiar și pe cei care îi primesc. Comisia Europeană notează că, datorită acestui mecanism, trebuie acordată „o atenție deosebită” „minorilor și femeilor neînsoțite”.

3. Cresterea returnărilor prin desfășurarea unor acțiuni reînnoite și concertate de sensibilizare în principalele țări de origine a noilor sosiți.

Planul prevede și îmbunătățirea dialogului cu principalele țări de emigrare în vederea readmirii cetățenilor care nu îndeplinesc condițiile de azil. Aceste țări includ Guineea, Coasta de Fildeș, Senegal și Burkina Faso. Comisia solicită „acțiuni reînnoite și concertate de sensibilizare în rândul principalelor țări de origine a noilor sosiți [...] pentru a îmbunătăți cooperarea și a facilita readmisia”. 

4. Sprijinirea prevenirii plecărilor prin stabilirea de parteneriate operaționale în lupta împotriva rețelelor [imigrației ilegale] cu țările de origine și de tranzit.

Cu un ajutor de 105 milioane de euro pentru Tunisia, Comisia Europeană și-a reafirmat dorința de a pune în aplicare acest acord, care are ca scop încetinirea plecărilor, „prin acordarea de prioritate acțiunilor cu impact imediat pentru remedierea situației actuale”.

5. Consolidarea supravegherii granițelor pe mare și supravegherea aeriană, în special prin intermediul Frontex, și explorarea posibilităților de extindere a misiunilor navale în Marea Mediterană. În plus, vom accelera furnizarea de echipamente și vom consolida instruirea pentru paza de coastă tunisiană și pentru alte autorități.

6. Luarea de măsuri pentru a limita utilizarea navelor care nu sunt în stare de navigabilitate și l împotriva lanțurilor de aprovizionare și a logisticii contrabandiștilor.

7. Creșterea sprijinului AUEA pentru aplicarea procedurilor rapide la frontieră și a procedurilor accelerate, inclusiv utilizarea conceptului de țară sigură de origine, respingerea cererilor vădit nefondate, emiterea de interdicții de călătorie de intrare și înregistrarea în Sistemul de Informații Schengen (SIS).

8. Intensificarea campaniilor de conștientizare și comunicare pentru a descuraja traversările Mediteranei, continuând în același timp să ofere alternative precum admiterea umanitară și căile legale [de intrare în spațiul european].

9. Intensificarea cooperării cu ICNUR și OIM pentru a adopta o abordare cuprinzătoare bazată pe rute pentru a asigura protecția de-a lungul rutei și pentru a crește returnările voluntare asistate din țările de tranzit.

10. Punerea în aplicare a protocolului de înțelegere UE-Tunisia (destinat să reducă sosirile de migranți din această țară din care se îmbarcă marea majoritate a persoanelor care sosesc la Lampedusa și care prevede un ajutor în valoare de câteva sute de milioane de euro pentru această țară nord-africană care se confruntă cu grave dificultăți economice, nota editorului). Și prioritizează acțiunile cu impact imediat pentru a remedia situația actuală și a accelera atribuirea de contracte pentru noi proiecte în acest cadru, explică Tribune de Geneve

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră