Urmărit de ruși, o sosie a lui Zelensky a fugit din Ucraina ajutat de sosiile lui Putin și Kim Jong Un

11 Apr 2022
Urmărit de ruși, o sosie a lui Zelensky a fugit din Ucraina ajutat de sosiile lui Putin și Kim Jong Un Galerie foto (4)

Pe 12 martie un locuitor al Kievului care seamană izbitor cu presedintele Volodimir Zelensky a fost ajutat de sosiile lui Vladimir Putin și Kim Jong-Un pentru a ajunge în Polonia. Un fapt neobișnuit raportat de Washington Post.

A doua zi după ce Rusia i-a invadat țara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus lumii că el este „ținta numărul unu a inamicului”. Cam în aceeași perioadă, un bărbat renumit pentru că arată uimitor de asemănător lui Zelensky - și care lucrase ani de zile ca sosia lui - se adăpostește într-un buncăr în timp ce rachetele plouau în apropierea Kievului.

În timp ce adevăratul Zelensky a ieșit pe străzile capitalei purtând o vestă antiglonț într-un videoclip pe care l-a lansat pentru a risipi orice idee că ar fi fugit – chiar dacă Statele Unite l-au avertizat cu privire la amenințările la adresa vieții sale – falsul Zelensky și-a dat seama curând că are nevoie de tot ajutorul pe care l-ar putea primi.

Când arăți exact ca omul care conduce o țară în timpul unui război viața devine și mai ciudată și mai rapidă. În timp ce Umid Isabaev, în vârstă de 41 de ani, a început să se gândească la propria sa situație precară, două figuri neobișnuite i-au oferit ajutor: președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Nu cei adevarați, desigur, ci doi bărbați care își câștigă existența imitând cele două personalități.

La mulți kilometri distanță, dintr-o „locație secretă” din Asia pe care nu o dezvăluie, „Howard X” – care îl imită pe Kim din 2013 – urmărea știrile despre bombele căzute în orașele ucrainene. Howard a vorbit cu condiția ca numele său complet, vârsta și locul în care se află să nu fie dezvăluite deoarece își ia măsuri de precauție suplimentare pentru a evita detectarea sa de către forțele de securitate ale dictatorului. 

Howard se gândea la Isabaev pe care nu l-a întâlnit niciodată dar il cunoștea deoarece ambii au jucat într-un documentar din 2020 despre sosiile oamenilor politici la televiziunea Russia 24. În timp ce Ucraina implora voluntari străini pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei, Howard a spus că este „prea gras pentru a lupta” – dar știa că „l-ar putea ajuta” pe falsul Zelensky.

Viața ca dublură profesionistă a politicienilor poate fi distractivă, a spus Howard. Oamenii vor selfie-uri cu tine. Restaurantele și barurile vă oferă gratuități. Companiile comerciale și de film sunt dispuse să plătească mult. Dar este și o afacere riscantă – iar Howard însuși a fost reținut pe aeroportul din Singapore înainte de un summit real între liderul Coreei de Nord și președintele Donald Trump. „Dictaturile nu au simțul umorului”, a spus el pentru BBC la acea vreme.

În timp ce lumea l-a văzut pe adevăratul lider al Ucrainei transformându-se într-un erou de război – ținând discursuri în parlamentele de pe tot globul și transmisiuni din buncăre în puloverele și tricourile sale cu jumătate de fermoar, Howard s-a gândit că bărbatul care arăta exact ca Zelensky ar putea fi în primejdie. I-a trimis un mesaj.

Howard, care s-a născut în Hong Kong dar a emigrat ulterior în Australia, a spus că „are bani” – suficienți pentru a finanța călătoriile lui Isabaev, precum și pentru a-și menține propriul stil de viață ca imitator profesionist.

„Acea tunsoare Kim necesită mult efort pentru a o întreține”, a glumit el.

Isabaev – care este cu doar trei ani mai tânăr decât bărbatul pe care îl imită – a fost surprins de mesajele unui străin. „A fost o propunere neașteptată”, a spus el. „E război și nu știam ce să fac în continuare”.

Sosia lui Putin

Howard a primit ajutorul unui alt prieten, care poartă numele de scenă Steve Poland. Numele lui adevărat este Slawomir. El este cunoscut la nivel mondial drept „falsul Putin” pentru că este unul dintre cei mai faimoși, dacă nu chiar cel mai faimos, profesionist care il imită pe președintele rus.

Falsul Putin și-a petrecut ultimul deceniu profitând de asemănarea sa naturală cu liderul Rusiei, prezentând în reclame, filme și evenimente din întreaga lume, la Hollywood, China și nu numai. Anul trecut a apărut într-un videoclip muzical Duran Duran pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a trupei britanice. În film Slawomir poate fi văzut călare pe un cal gonflabil în timp ce o sosie a Reginei Elisabeta a II-a bea șampanie la o masă de poker și sosia lui Kim Kardashian pozează pentru selfie-uri.

„Deși mă prefac că sunt el, NU îl admir”, a scris Slawomir pe canalele sale de socializare la câteva zile după invazie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Steve Poland (@putinlookalike)

Howard și Slawomir s-au cunoscut în 2017, când cei doi au jucat împreună într-o reclamă pentru compania de electronice Wilson. Perechea este văzută în videoclip dansând cu entuziasm alături de un imitator al lui Trump.

Din casa lui din Polonia, Slawomir – care a vorbit cu condiția ca numele său să nu fie folosit din motive de securitate – a declarat pentru The Post că este responsabilitatea lui să rămână în comunicare constantă cu sosia lui Zelensky, Isabaev, în timp ce acesta călătorea în Polonia.

Isabaev, care a trăit în Rusia mai bine de un deceniu înainte de a se muta în Ucraina, a spus că, în timp ce era încă la Kiev în timpul războiului, atât rușii, cât și ucrainenii l-au contactat oferindu-se să-l ajute. Nu știa în cine putea avea încredere.

„[Isabaev] a fost urmărit tot timpul de soldați ruși care au vrut să-l ducă la Moscova pentru a răspândi propagandă negativă pentru Ucraina”, a spus Slawomir.

Isabaev a devenit faimos în 2019 după ce cineva i-a făcut o fotografie în metroul din Moscova și a încărcat-o pe rețelele de socializare. Curând a început să-l imite profesional pe Zelensky. Înainte de a fi președinte, adevăratul Zelensky a fost și actor – care a jucat rolul unui profesor de istorie care devine președinte – într-o serial din 2015, difuzat pe Netflix, numit „Slujitorul poporului”. Isabaev a apărut în serial, dar nu și-a detaliat rolul; Howard a spus că Isabaev era dublura trupului lui Zelensky.

Howard, care a înființat o pagină oficială de Facebook pentru Isabaev, în timp ce își asuma un nou rol de manager al falsului Zelensky în timpul războiului, a declarat că pagina a fost piratată în 24 de ore. El a spus că hackerii au postat o imagine a literei Z - un simbol pro-rus care a apărut în timpul războiului.

Călătoria de la Kiev la Polonia i-a luat lui Isabaev aproximativ o săptămână. A trecut prin mai multe puncte de control militare înainte de a ajunge în siguranță pe 12 martie. Howard a trimis o mașină să-l ia și a spus că a plătit pentru hotelurile lui Isabaev.

Isabaev, la fel ca milioane de oameni care fug, a fost întâmpinat de voluntari la granița cu Polonia și i s-a oferit o băutură caldă. Dar el insistă că nu se vede ca un refugiat. „Am propria mea țară”, a spus el. Dar cartierul pe care l-a lăsat în urmă a fost atacat de atunci. Prietenii i-au trimis fotografii cu distrugerea. — S-ar putea să fi murit, spuse el.


Umid Isabaev, stânga, cu cafea și voluntari după ce a trecut în Polonia. (Umid Isabaev)

Putin și Zelensky la o bere

Cel puțin, sosiile lor au făcut-o. Când Isabaev a sosit în Polonia, cei doi au băut bere și au discutat despre război, în timp ce negocierile dintre echipele care îi reprezentau pe adevărații lideri ai Ucrainei și Rusiei pentru a pune capăt războiului au început șchiopătând.

Au pozat pentru un selfie chiar și fără machiaj sau costume.


Isabaev, renumit pentru că îl imita pe Volodymyr Zelensky, bea o bere în Polonia cu un imitator al lui Vladimir Putin, care poartă numele de scenă Steve Poland. (Steve Polonia)

O altă problemă care a complicat marea evadare a imitatorului din 2022 a fost că falșii Zelensky, Putin și Kim vorbeau toți limbi diferite și au trebuit să se bazeze foarte mult pe Google Translate și pe ajutorul traducătorilor pentru a-și orchestra planul.

Limbile materne ale lui Howard sunt engleza și cantoneza. Isabaev vorbește uzbec, cu limba rusă ca a doua limbă. Slawomir preferă să vorbească în poloneză.

Dar cei trei imitatori ai unora dintre cei mai recunoscuți lideri ai lumii se înțeleg. Ei sunt „un trib”, a spus Howard și a sugerat că o întâlnire ar putea fi „în lucru”.

Howard a spus că dorința lui de a ajuta s-a născut din propriile situații dificile ca imitator.

În timp ce a fost reținut la summitul Trump-Kim din Singapore din 2018, el a fost avertizat de autorități să stea departe de anumite zone în care se vor întâlni cei doi politicieni adevărați. Howard spune, de asemenea, că a fost „bruscat” de agenți despre care crede că aparțineau adevăratei echipe de securitate a lui Kim la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 din Coreea de Sud. A apărut în costum complet pentru a „surprinde” majoretele din Coreea de Nord.

Și aceasta nu este prima lui experiență de a scoate colegii imitatori din zonele de război. Anul trecut, Howard l-a ajutat pe Abbas Alizada – cunoscut și sub numele de „Bruce Lee afgan” – să evadeze din Afganistan anul trecut, când țara a căzut în mâinile talibanilor. Alizada îi trimisese un mesaj lui Howard pentru ajutor. Conturile lui bancare, a spus el, fuseseră înghețate și era îngrijorat de siguranța lui. Howard a spus că i-a trimis bani, iar Alizada a putut să fugă și să-și continue cariera în imitație.


„Howard X” este un imitator profesionist al lui Kim Jong Un. (Howard X)

Polonia ar putea oferi mai multe oportunități de carieră pentru Isabaev. El a spus că se află acum la Varșovia, într-un „proces de repetiție” pentru un film, dar a refuzat să împărtășească mai multe informații.

Dar amenințările la adresa lor tuturor rămân, a spus Howard. Slawomir, falsul Putin, a spus că viața a devenit foarte dificilă pentru el de la invazia Rusiei. El se gândește la ce ar putea face dacă l-ar întâlni vreodată pe adevăratul Putin, pe care nu l-a întâlnit niciodată. „Vladimir”, a spus falsul Putin că va începe, „arătăm la fel, dar gândim complet diferit. Nu este nevoie să ucizi pentru a fi respectat.”

Cât despre falsul Zelensky, „Îl văd aproape în fiecare zi”, a spus falsul Putin. "Suntem prieteni."

Alte stiri din Externe

Ultima oră