Uniunea Europeană va discuta despre interzicerea vizelor pentru toți rușii

12 Aug 2022
Uniunea Europeană va discuta despre interzicerea vizelor pentru toți rușii

O interdicție a vizelor pentru toți rușii în intenția de a pedepsi Moscova va fi discutată la sfârșitul lunii august de Uniunea Europeană (UE), a declarat vineri șeful diplomației cehe, Jan Lipavsky, a cărui țară prezidează Consiliul UE. 

„O interzicere totală a vizelor rusești de către toate statele membre UE ar putea fi o altă sancțiune foarte eficientă împotriva Rusiei ”, a pledat domnul Lipavsky, scrie Le Monde.

Ministrul își va întreba omologii la o întâlnire informală pe 31 august la Praga. „În această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetățenii ruși ”, a argumentat el. Ministrul ceh trebuie să-l convingă însă pe șeful diplomației europene, spaniolul Josep Borrell, care conduce consiliile de externe și miniștrii apărării. Propunerile de sancțiuni sunt una dintre prerogativele acesteia.

Comisia nu-și ascunde rezervele cu privire la o măsură care ar penaliza toți cetățenii ruși și insistă asupra necesității de a proteja dizidenții, jurnaliștii și familiile.

„Rușii susțin masiv războiul, aplaudă loviturile cu rachete asupra orașelor ucrainene și uciderile ucrainenilor. Așadar, lăsați turiștii ruși să se bucure de Rusia ”, a cerut ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

La începutul săptămânii, cu sprijinul Estoniei și Finlandei, autoritățile ucrainene au cerut această măsură luată deja de Letonia în această lună și de Cehia în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră