Ungaria și Rusia semnează acorduri energetice

12 Apr 2023
Ungaria și Rusia semnează acorduri energetice

Budapesta a anunţat că a convenit cu Moscova să modifice contractele pentru extinderea unei centrale nucleare în Ungaria. Amendamentul trebuie să obțină acum acordul Bruxelles-ului, scrie Le Monde

„A trebuit să le schimbăm” în urma sancțiunilor împotriva Rusiei, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto pe Facebook , acuzând Comisia Europeană că încearcă să „blocheze cooperarea nucleară fructuoasă”  între cele două țări. 

„Îi vom prezenta aceste amendamente spre aprobare”, a spus el în timpul unei vizite la Moscova, adăugând că au fost încheiate alte două acorduri privind gazele și petrolul.

Potrivit acestuia, cele două părți au decis să extindă o opțiune care să permită Ungariei să cumpere mai mult gaz decât în ​​contractul actual, dacă este necesar, potrivit domnului Szijjarto, care a vizitat Rusia de mai multe ori de la începutul invaziei Ucrainei.

De asemenea, grupul ungar MOL va „negocia direct taxe de tranzit cu operatorii ucraineni” ale conductei Druzhba, a spus el.

"S-a ajuns la un acord privind modificarea contractului de construcție și finanțare pentru extinderea Paks. Indiferent de război și de sancțiuni, viața și situația tehnologică s-au schimbat deja atât de mult încât a trebuit atins contracte.

Am trecut prin negocieri lungi, dar astăzi am convenit asupra tuturor aspectelor necesare, care ne garantează că vom putea realiza investiția, că vom putea proteja reducerea utilității familiilor maghiare și economia maghiară de la totalitate schimbare nebună de preț octombrie" a scris ministrul pe facebook

Alte stiri din Externe

Ultima oră