Ungaria și-a exprimat marți opoziția față de numirea premierului olandez Mark Rutte în locul lui Jens Stoltenberg în funcția de șef al NATO, scrie Le Monde.
„Nu putem susține numirea unui secretar general care a vrut în trecut să îngenuncheze Ungaria ”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, la o conferință de presă la Budapesta. „Ar fi surprinzător din partea noastră”, a adăugat el.
Mark Rutte a criticat în mod regulat, în ultimii ani, atacurile la adresa statului de drept ale premierului naționalist, Viktor Orban. În 2021, furios din cauza unei legi maghiare considerată homofobă, a estimat că țara din Europa Centrală „nu mai are nimic de făcut în Uniunea Europeană” . Și dacă nu i se potrivesc valorile Europei, Orban nu trebuie decât să activeze articolul 50 din tratat, „care a fost creat pentru asta” , și să părăsească Uniunea.
Numele șefului guvernului olandez circulă insistent de luni de zile pentru postul de secreatar NATO. Decizia se ia prin consens. Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, are sprijinul public al principalei puteri diplomatice și militare a NATO, Statele Unite, precum și Germania și Regatul Unit.
Prim-ministru liberal din 2010 și-a anunțat intenția de a părăsi scena politică olandeză, dar rămâne în funcție până la formarea unui nou guvern. Negocierile au continuat de la alegerile din noiembrie câștigate de liderul de extremă dreapta Geert Wilders.
Viktor Orban, a cărui longevitate este egală cu cea a lui Mark Rutte, a salutat atunci „vântul schimbării” .