Ungaria se opune creării unui fond de 100 de miliarde de euro pentru ajutorul militar al Ucrainei

04 Apr 2024
Ungaria se opune creării unui fond de 100 de miliarde de euro pentru ajutorul militar al Ucrainei

Ungaria nu este pregătită să contribuie la fondul de 100 de miliarde de euro pentru ajutor militar Ucrainei, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, scrie Le Monde citând relatează agenția de presă rusă TASS citata de Le Monde.

„ Alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord [NATO] , de asemenea, nu susțin ideea creării acestui fond”, a spus el jurnaliştilor maghiari după o întâlnire la Bruxelles cu omologii săi din Alianța Atlantică.

„Dacă NATO aprobă un pachet de 100 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani, acest lucru va duce la cheltuieli suplimentare pentru bugetul Ungariei în valoare de 10 miliarde de euro. Și aș vrea să repet încă o dată că banii contribuabililor maghiari nu sunt potriviți pentru punerea în aplicare a unei decizii care implică un risc de război ”, a adăugat ministrul în declarațiile difuzate de televiziunea maghiară .

Szijjarto a spus că nu a fost singurul ministru de la întâlnire care s-a opus creării fondului.

La începutul zilei, ministrul german de externe Annalena Baerbock și-a exprimat scepticismul cu privire la planul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a crea un fond pe cinci ani de 100 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să facă față ofensivei ruse.

Stoltenberg, al cărui mandat se încheie în toamnă, ar dori să ajungă la un acord înainte de summitul NATO care va avea loc în iulie la Washington.

Alte stiri din Externe

Ultima oră