Documentul de răspuns transmis de guvernul ucrainean nu conține niciun progres în ceea ce privește restabilirea integrală a drepturilor dinainte de 2015 ale minorității maghiare transcarpatice, a anunțat marți, la Budapesta, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, scrie Hirado.
Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, șeful departamentului, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist la o conferință de presă comună cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a reamintit că, la întâlnirea sa cu omologul său ucrainean din ianuarie, a clarificat așteptările maghiare în această chestiune, și anume că minoritatii maghiare transcarpatice trebuie să-i fie restaurate drepturile anterioare care au fost reduse treptat.
Din păcate, trebuie precizat că documentul de răspuns transmis nouă de colegii ucraineni nu conține niciun fel de progres în acest domeniu ”, a subliniat el.
Péter Szijjártó a mai menționat că răspunsul oficial va fi trimis la Kiev miercuri.
Sper din tot sufletul că ei se vor îndepărta de această poziţie dogmatică în viitor şi sper sincer că vor putea să arate un fel de progres în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, a subliniat el.
„Atâta timp cât legislația necesară pentru restabilirea drepturilor comunității naționale maghiare nu este creată în Ucraina, condițiile pentru o întâlnire la nivel superior pur și simplu nu pot fi îndeplinite”, a adăugat el.
Ministrul a fost întrebat și despre declarația recentă a președintelui francez Emmanuel Macron care nu exclude trimiterea soldaților occidentali în Ucraina. Ca răspuns la aceasta, el a afirmat că, conform deciziei unanime a NATO luată în urmă cu doi ani, trebuie făcut totul pentru a evita o confruntare directă în Rusia.
„Toate declarațiile pe care le-am auzit de la președintele Franței sunt împotriva acestei decizii comune a NATO ”, a subliniat el.
„Aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că în ultimii doi ani nu a existat niciodată o singură reuniune a NATO care să schimbe această decizie, sau chiar să o revizuiască, să o completeze sau să o modifice ”, a adăugat el.
El a declarat apoi că Ungaria continuă să adere la actuala decizie a NATO. Este cert că fiecare zi în care durează războiul crește riscul de escaladare, riscul de extindere în continuare și riscul de a se apropia de ceva ce poate fi numit al treilea război mondial, a spus el.