Legea ungară de reținere sistematică a migranților a intrat în vigoare, marți, cu toate criticile aprinse din partea ONG-urilor de apărare a drepturilor omului și a apelului Uniunii Europene la respectarea principiilor umanitare, transmite AFP.
Potrivit legislației, toți cei care cer azil prezenți în Ungaria sau care ajung aici trebuie să fie grupați în două campusuri închise, aflate la frontiera serbă, la Roszke și Tompa, a precizat Ministerul Internelor.
Începând de azi, zonele de tranzit lărgite funcționează 24 din 24 de ore pentru solicitanții de azil, a anunțat Gyorgy Bakondi, consilier al premierului Viktor Orban pentru afaceri de securitate internă.
Măsura vizează împiedicarea migranților al căror statut nu este clar definit de a se deplasa liber pe teritoriul național și în spațiul Uniunii Europene și, deci, de a reduce riscurile de securitate privitoare la migranți, potrivit Ministerul Internelor.
Campusurile sunt echipate cu 324 de containere destinate adăpostului. Migranții vor fi găzduiți aici în așteptarea deciziei definitive privitoare la cererea lor de azil și nu le va fi permisă părăsirea locurilor decât în cazul unui aviz pozitiv sau revenirea în Serbia, potrivit Ministerului Internelor.
Legea, adoptată la 7 martie la propunerea premierului Orban, a fost denunțată de numeroase ONG-uri, inclusiv de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (HCR), care a subliniat că documentul violează obligațiile Ungariei față de legile internaționale și europene în materia azilului.
Guvernul ungar a asigurat că spațiile destinate cazării, care nu sunt accesibile presei, sunt dotate cu echipamente de confort modern și că ocupanții vor beneficia de trei mese pe zi, de acces la îngrijire medicală și la mijloace de comunicație.
Aproximativ 400 de migranți se află, în prezent, în Ungaria, potrivit Comitetului Helsinki, din care o mare parte sunt reținuți în campusurile închise.