Ungaria îl convoacă pe ambasadorul Germaniei după un discurs considerat „inacceptabil”

04 Oct 2024
Ungaria îl convoacă pe ambasadorul Germaniei după un discurs considerat „inacceptabil”

În cadrul Zilei Unității Germaniei, ambasadorul Germaniei la Budapesta a afirmat că „încrederea” câștigată istoric de Ungaria în cadrul UE și NATO „s-a erodat din ce în ce mai mult în ultima perioadă”, scrie Le Figaro

Ungaria a convocat-o joi  pe ambasadoarea Germaniei la Budapesta, acuzând-o că a „încălcat” suveranitatea Ungariei după remarcile sale critice făcute cu o zi înainte în timpul unei recepții. „Ea s-a amestecat serios în afacerile interne ale Ungariei și a încălcat suveranitatea țării noastre”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto pe Facebook despre diplomatul Julia Gross. „Așteptăm respect din partea ambasadorilor detașați în țara noastră, motiv pentru care discursul său este total inacceptabil ”, a insistat el.

De Ziua Unității Germane, Gross a spus că „încrederea” câștigată istoric de Ungaria în cadrul UE și NATO „a fost din ce în ce mai erodata recent” . „Mă refer (...) la o serie întreagă de incidente, teorii, măsuri și provocări care par să nu aibă alt scop decât să semăneze îndoielile asupra fiabilității Ungariei ”, a spus ea. Ambasadorul a vorbit despre autoproclamata „misiune de pace” a premierului Viktor Orban cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care „a provocat iritare în cadrul UE” .

Ea a criticat, de asemenea, guvernul ungar pentru că a întârziat luni de zile   cererile Finlandei  și Suediei  la NATO, numind atitudinea sa o „farsă” . „Bănuiesc că pentru voi – alegătorii maghiari, indiferent de convingerea voastră politică – acest lucru duce din ce în ce mai mult la întrebarea: cum îmi servește acest lucru interesele și cum îmi îmbunătățește viața de cetățean?”, a adăugat Julia Gross.

În ciuda legăturilor economice strânse, relațiile politice dintre cele două țări s-au tensionat recent. Pe 5 iulie, Ungaria a amânat vizita ministrului german de externe Annalena Baerbock, cu trei zile înainte de data programată, invocând „motive tehnice”. Anularea a avut loc în aceeași zi în care Viktor Orban a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin , la mai puțin de o săptămână după ce țara sa a preluat președinția rotativă a UE timp de șase luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră