Ungaria amenință că va bloca intrarea Bulgariei în spațiul Schengen

16 Dec 2023
Ungaria amenință că va bloca intrarea Bulgariei în spațiul Schengen

Ungaria a amenințat cu veto pentru intrarea Bulgariei în Zona Schengen dacă nu își va pune capăt taxei de tranzitul gazului rusesc, scrie The Guardian

„Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin acest lucru pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci le vom pune veto pentru intrarea lor în spațiul Schengen”, spune ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, conform Reuters.

El a spus că țara își va utiliza dreptul de veto de îndată ce taxa de tranzit pe principala rută de import a gazelor din Ungaria va fi abrogata. Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, gaz care trece în principal prin Bulgaria și Serbia.

Mișcarea Ministerului de Externe vine pe fondul rezistenței premierului ungar Viktor Orbán față de Ucraina la Bruxelles. Orbán a fost de partea Moscovei, chiar dacă toți ceilalți membri ai Uniunii Europene susțin începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina, în ciuda invaziei acesteia de către Rusia.

Ucraina și-a exprimat încrederea că va primi un pachet de ajutor de 50 de miliarde EUR din partea UE, în ciuda faptului că Orbán a refuzat finanțarea la un summit crucial de la Bruxelles . Rusia a felicitat Ungaria pentru blocarea ajutorului pentru Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră