„Un uriaș eșec al integrării imigrației”: războiul între bande zguduie Suedia

03 Oct 2023
„Un uriaș eșec al integrării imigrației”: războiul între bande zguduie Suedia

Regatul scandinav se confruntă cu un val de violență fără precedent, amenințat de „terorismul intern”, în cuvintele ministrului Justiției Gunnar Strömmer. Țara are cea mai mare rată a uciderilor cu arme de foc din Europa. Poți să omori pe cineva și să fii condamnat la doi sau trei ani de închisoare, cel mult patru, scrie Le Temps.

Cu un ton serios și o față închisă, prim-ministrul conservator suedez Ulf Kristersson a avut dificultăți să-și ascundă îngrijorarea săptămâna trecută. Într-o intervenție televizată rară, șeful guvernului a explicat „situația foarte dificilă” prin care trece Suedia, lovită de „un val de violențe fără precedent, nemaivăzut în Europa”. Acest război sângeros între bande rivale, care a durat două decenii pentru controlul pieței de droguri și arme și pentru probleme de onoare, a atins un nivel alarmant, semănând anxietate și teamă în pașnicul regat scandinav. Rezultatul? Doisprezece decese numai în luna septembrie, 43 de la începutul anului, inclusiv mai multe persoane nevinovate.

Dacă ciocnirile s-au intensificat în ultimele săptămâni, se datorează disensiunilor din cadrul bandei Foxtrot condusă de un suedez de origine irakiană: Rawa Majid. Poreclit „Vulpea kurdă” și cu sediul în Turcia, se află într-un conflict sângeros cu fosta sa mâna dreaptă Ismail Abdo, cunoscut sub numele de „Căpșunul”. Rawa Majid, căutat pentru traficul a peste 800 kg de amfetamină, cocaină și hașiș confiscate în regiunea Stockholm, este creierul a numeroase crime violente din Suedia, potrivit poliției. Aflat în conflict cu unul dintre foștii săi complici,a ucis-o recent pe mama acestuia, o femeie în vârstă de 70 de ani. Această crimă este cea care dă naștere astăzi acestei escalade a violenței în întreaga țară.

Una dintre cele mai recente victime este un rapper popular în vârstă de 18 ani, împușcat miercuri seara în parcarea unui complex sportiv din sudul capitalei. Execuția sa a fost filmată de autorul său și apoi transmisă în buclă pe Instagram. „Era un băiat bun și talentat. Nu merita asta”, a mărturisit unul dintre prietenii lui la televizor în lacrimi. El „nu mai recunoaște țara în care ne este frică să mergem pe străzi de teamă să nu prindem un glonț rătăcit”.

Folosirea armatei

Pentru a rupe ciclul de violență, șeful guvernului suedez a anunțat folosirea armatei „pentru a ajuta poliția”, neputincioasă până atunci pentru a stopa acest război mortal care a făcut 280 de victime din 2018. Ulf Kristersson a adresat o critică abia acoperită guvernelor anterioare atât de stânga cât și de dreapta. „Naivitatea și inconștiența politică ne-au adus aici. Imigrația iresponsabilă și eșecul integrării ne-au condus în această situație”, a proclamat el săptămâna trecută. Rezultatul: „societăți paralele, terenul propice pentru bandele criminale pe care le vom vâna și le vom învinge”, a asigurat premierul conservator, anunțând diverse măsuri dure – pedepse mai grele, interceptări telefonice preventive, expulzări ale membrilor bandelor străine etc. sfârșitul existenței bandelor de "haiduci", o promisiune electorală a dreptei la alegerile din septembrie anul trecut.

Sprijinul indispensabil al coaliției de centru-dreapta de la putere, președintele democraților suedezi (SD, populist) a afirmat cu zece zile mai devreme, în cadrul unei vizite la centrul de detenție al Oficiului pentru Migrație din Astorp, în sudul țării, că violența „este 100% atribuită imigrației”.
Țară de azil din cel de-al Doilea Război Mondial, Suedia generoasă a devenit un fel de „tărâmul promis” în timpul crizei migrației din 2015, primind la acea vreme cel mai mare număr de solicitanți de azil pe cap de locuitor înregistrat vreodată într-o țară a OCDE. Astăzi, 33,1% dintre persoanele care locuiesc în Suedia s-au născut în străinătate sau s-au născut în Suedia din cel puțin un părinte străin.

„Din 1945, situația nu a fost niciodată atât de periculoasă”, a avertizat recent comisarul Jale Poljarevius, unul dintre șefii serviciilor de informații ale poliției, într-un interviu televizat. Faptul că tinerii fără experiență cu armele sunt folosiți pentru a comite infracțiuni sponsorizate crește și mai mult riscul de a ucide oameni nevinovați, a spus el. „Și sponsorii știu foarte bine că acești minori nu riscă prea mult. Poți să omori pe cineva și să fii condamnat la doi sau trei ani de închisoare, cel mult patru”, spune dezamăgit polițistul.

Profilul infractorilor? „Tineri atrași de atracția profitului, care adesea își comit crimele în afara orașelor în care locuiesc”, notează Glenn Sjögren de la poliția din Malmo, unul dintre cele trei orașe afectate de crimă, cu Stockholm și Göteborg.

O cultură a gangsterilor

„O mare parte din membrii activi din aceste rețele criminale, dacă nu majoritatea absolută, sunt imigranți de a doua generație. Este, fără îndoială, rezultatul unui imens eșec de integrare”, notează criminalist și doctorul Ardavan Khoshnood de la Universitatea Lund, intervievat de Le Temps. „Sunt foarte tineri: unii au abia 9 ani. Sunt deja folosiți la această vârstă pentru a transporta arme, droguri și, mai ales, pentru a comite violențe”, adaugă el. Astfel, în peste 30 de atacuri, presupusul autor are vârsta de 14 ani sau mai mică, potrivit poliției suedeze. „Copiii care ucid pentru bande au fost îndoctrinați în cultura gangsterilor încă de la vârsta de 11 sau 12 ani. Sunt impregnați de materialism și au obsesie pentru bani: valorile criminale au devenit norma, iar mentalitatea gangsterilor direcția de urmat. Fără intervenția adulților, pentru că nu ne supraveghem copiii”, a estimat recent Luay Mohageb, anchetator și editorialist, în paginile presei suedeze Expressen.

Într-un interviu acordat radio P1, șeful poliției naționale Anders Thornberg a mers până acolo încât a vorbit despre „acte de tip terorist pe care nu le-am mai văzut până acum, o amenințare gravă la adresa securității țării”, solicitând, aproape implorând, pentru o intervenție puternică pentru a împiedica acești adulți foarte tineri să devină criminali.

Țara are cea mai mare rată a uciderilor cu arme de foc din Europa

Cifrele datează din 2022, un an întunecat, când suedezii au petrecut doar aproximativ treizeci de zile fără să izbucnească o împușcătură în țară, scrie FranceInfoTotul indică faptul că Suedia se află pe aceeași bază pentru anul 2023. Informațiile susțin că situația nu a mai fost atât de periculoasă din perioada postbelică din 1945. Violența care era limitată la orașele mari, Stockholm, Malmö, Göteborg, dar care acum se răspândește în toate centrele urbane. Poliția observă chiar că o nouă serie de reglări de conturi este în curs: șapte persoane ucise în trei săptămâni. Pe 11 septembrie, victima a fost un băiat de 13 ani.

Doar 25% dintre infracțiunile comise sunt soluționate

În Suedia se deschid multe dezbateri pe tema circulației armelor, 100% dintre cele folosite de aceste bande sunt ilegale. Astăzi există o mare rezervă de arme, provenind din Balcani, fabricate prin imprimare 3D și, prin urmare, imposibil de urmărit. Cealaltă îngrijorare este influența tot mai mare a bandelor asupra autorităților publice, ceea ce explică de ce doar 25% din infracțiunile comise sunt soluționate.

Însă marea îngrijorare, potrivit lui Ardavan Khoshnood, profesor de criminologie la Universitatea Lund, este vârsta celor care dețin armele, din ce în ce mai minori. „ Pentru fiecare deces în Suedia, aveți între trei și patru tineri la coadă pentru a prelua conducerea. Prioritatea este oprirea conductei de recrutare a bandelor. Majoritatea noilor recruți sunt copii. „Deci trebuie să punem în aplicare o colaborare mai bună între școli, poliție și servicii sociale dacă vrem să inversăm această curbă mortală ”, a declarat criminologul suedez. 85% dintre delincvenții implicați în aceste ciocniri între bande provin din imigranți și cartiere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră