Un singur angajat Twitter a reușit să dea jos platforma. Urmările concedierilor masive impuse de Elon Musk

07 Mar 2023
Un singur angajat Twitter a reușit să dea jos platforma. Urmările concedierilor masive impuse de Elon Musk

Twitter a suferit o altă întrerupere majoră a serviciilor. Aceasta a fost a doua oară într-o săptămână când platforma de socializare a suferit o întrerupere majoră, utilizatorii din întreaga lume nu au putut nici să se conecteze la profilurile lor, nici să vadă alte postări ale oamenilor pe care îi urmăresc, conform firstpost.com

Aparent, cea mai recentă întrerupere a Twitter a fost cauzată de un singur inginer. API-ul Twitter a fost compromis din cauza unui accident, în care un inginer încerca să execute cel mai recent dictat al lui Musk de a pune capăt accesului gratuit la API-ul Twitter.

Utilizatorii Twitter s-au conectat luni dimineață pentru a descoperi o încurcătură de probleme interconectate. Utilizatorii ar vedea o notificare de eroare misterioasă care spune că „contul dvs. actual API nu include acces la acest punct final” atunci când au făcut clic pe linkuri. De asemenea, imaginile au încetat procesarea. Alți utilizatori au raportat că nu au putut accesa TweetDeck, aplicația profesională deținută de Twitter care îi ajută pe managerii rețelelor sociale să gestioneze prezența unei mărci pe platformă.

Cronologia a devenit haotică, deoarece utilizatorii s-au plâns de întrerupere, ilustrându-și adesea punctele cu imagini care nu puteau fi văzute deoarece nu s-au încărcat.

Într-un tweet, Twitter a oferit o explicație destul de neclară pentru ceea ce se întâmplă. „Este posibil ca unele secțiuni ale Twitter să nu funcționeze corect în acest moment”, a scris pe Twitter contul de asistență al companiei. „Am implementat o schimbare internă care a avut efecte nedorite.”

Portalul de știri Platformer a coroborat de atunci că modificarea în problemă a făcut parte dintr-un efort de a pune capăt accesului gratuit la API-ul Twitter. Twitter a declarat la 1 februarie că nu va mai permite accesul gratuit la API-ul său, punând capăt, în esență, existenței clienților terți și limitând sever capacitatea cercetătorilor externi de a studia rețeaua. Compania lucrează la un nou API plătit pe care să îl folosească codorii.

Cum un inginer a distrus Twitter accidental
Cu toate acestea, un singur expert în fiabilitatea site-ului a fost desemnat pentru proiectul de dezvoltare și implementare a noului API, indicând cât de profunde au ajuns reducerile lui Elon Musk. Potrivit unui angajat actual, programatorul a făcut luni o „actualizare de configurare proastă” care „practic a distrus API-ul Twitter”. Schimbarea a avut un efect de domino în cadrul afacerii, distrugând multe dintre instrumentele interne ale Twitter, precum și API-urile destinate publicului. 

Musk a scris mai târziu: „O actualizare minoră a API-ului a avut repercusiuni uriașe”, după ce investitorul pe Twitter Marc Andreessen a distribuit o imagine care arată problemele API ale companiei în tendințe pe site. „Fără niciun motiv aparent, structura codului este foarte fragilă. În cele din urmă, va necesita o reproiectare completă.”

Unii lucrători prezenți sunt de acord cu acest punct de vedere, care dă vina pe cel puțin unele dintre problemele Twitter pe defecțiunile tehnice care preced intrarea în proprietatea lui Musk a afacerii. Dintr-un motiv, balena eșuată a devenit un simbol al fostului Twitter. „Există atât de multe datorii tehnologice de la Twitter 1.0, încât o schimbare chiar acum distruge totul”, spune un angajat prezent.

Cu toate acestea, atunci când Musk a preluat afacerea, a promis că va spori drastic viteza și stabilitatea site-ului. Asociații săi au verificat angajații existenți pentru aptitudinea tehnologică, în cele din urmă au concediat mii de lucrători care erau considerați insuficient de „tehnici” pentru a prospera sub îndrumarea lui Musk.

Cu toate acestea, disponibilizările neîntrerupte au lăsat afacerea cu mai puțin de 550 de programatori cu normă întreagă. Și, așa cum au anticipat foștii lucrători de la început, pierderile au crescut vulnerabilitatea Twitter la întreruperi catastrofale.

Întreruperea cauzată de actualizarea eronată de luni a fost cel puțin a șasea întrerupere importantă la Twitter de când Musk a preluat conducerea. „Acest tip de întrerupere a devenit atât de frecventă încât cred că suntem cu toții amorțiți”, spune un angajat actual. Și acestea sunt doar întreruperile serviciului. Alte probleme, cum ar fi cea care a făcut ca tweet-urile lui Musk să fie mai vizibile pe cronologie decât ale oricărui alt utilizator, au tulburat, de asemenea, baza de utilizatori.

Alte stiri din Externe

Ultima oră